Logo regionálního portálu rosicko.cz

Regionální zpravodajství

Veřejné fórum v Rosicích potěšilo vysokou účastí. Chystá se mnoho zajímavých projektů

Andrea Trojanová, starostka města Rosice
pondělí 19.2.2024

Ilustrační foto
Autor: Město Rosice

Když jsme ve druhé polovině loňského roku připravovali Veřejné fórum Zdravého města, nejednou jsme se zamýšleli nad tím, zda bude o akci zájem, kolik lidí přijde říct svoje nápady a jak moc se pak veřejnost zapojí do hlasování v následné anketě.

Osobní účast v ZKC na fóru dala tušit, že se bude jednat o akci úspěšnou.

A hlasování v anketě to potvrdilo. Váš pozitivní přístup a zájem překonal, pokud jde o účast, veškerá naše očekávání a dosud platný rekord. Dvojnásobná účast v hlasování oproti minulému fóru je něco, co nás velmi potěšilo.

Chtěla bych poděkovat vám všem, kteří jste klikali v anketě na internetu a stříhali hlasovací lístky z Rosy a nosili je do KICu. Každý jednotlivý hlas pro nás znamená důležitou zpětnou vazbu a jsme za ni moc rádi.

Nyní známe vaše názory a teď nás čeká to složitější – najít cestu, jak nápady, které si získaly vaši nejvyšší podporu, uvést v život. Některé můžeme přímo ovlivnit, některé přesahují rozhodnutí, které může město udělat samo. Například zpoplatnění silnice I/23 pro kamiony je záležitost, která není v kompetenci města, ale státu. Obdobně je to s otevírací dobou pošty.

Naproti tomu vybudování multifunkční sportovní haly je sice velký investiční projekt, ale je celý náš, městský. Cesta k realizaci vede přes získání potřebných pozemků pro výstavbu, povolovací stavební řízení, případně změnu územního plánu a zajištění potřebných financí na samotnou stavbu. Dobrá zpráva je, že na předprojektové přípravě se již pracuje. Máme zpracovánu základní urbanistickou studii a vstoupili jsme do jednání s vlastníky pozemků v lokalitě, kde je umístění haly navrženo.

Ke zlepšení parkování pro nakupující v centru města vedou dvě cesty – změna režimu parkování na stávajících parkovacích místech a navýšení kapacity výstavbou míst nových. Změna režimu parkování bude s největší pravděpodobností znamenat zavedení placeného parkování, které by podpořilo tzv. obrátkovost, tedy to, že jedno parkovací místo nebude obsazeno celý den jedním vozidlem, ale na místě se vystřídá parkujících vozidel víc. K navýšení kapacity parkování přispěje výstavba parkovacího domu na ulici Trávníky, který je již vyprojektovaný.

Do velké trojky jako vítěz ankety patří výstavba nových cyklostezek. Koncepční materiál týkající se cyklodopravy vzniká na úrovni kraje. V srpnu loňského roku proběhla v této věci pracovní schůzka projektového týmu zpracovatele koncepce v Říčanech, které se za Rosice zúčastnil pan místostarosta. Aktuálně je zpracována analytická část tohoto strategického materiálu a návrh cyklokoridorů je v připomínkovém řízení. Přípravu koncepce sledujeme. Pro budování cyklostezek na katastru našeho města je zásadní vlastnictví pozemků, prověřujeme možnost využití a úpravy polních cest. Po dokončení elektrizace železniční trati bude opravena a zprovozněna asfaltová cesta mezi Rosicemi a Tetčicemi.

Pevně věřím, že do příštího fóra se povede zrealizovat co největší množství vašich nápadů.

TOP
Flexipal, a.s. nabízí práci na pozici Operátor výroby v obci Křoví

Operátor výroby

Flexipal, a.s. Křoví nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP). ➤ Flexipal je dynamicky rostoucí, mezinárodní společnost zabývající se zpracováním dřeva, výrobou a opravami palet a poskytováním logistických služeb.…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama