Logo regionálního portálu regiontrebicsko.cz

Regionální zpravodajství

Nový holmiový YAG laser si už třebíčská nemocnice nemusí půjčovat, má vlastní

Jana Štefánková, Nadace ČEZ
pondělí 19.2.2024

Ilustrační foto
Autor: Jitka Mácová

V minulých dnech dorazil do třebíčské nemocnice nový holmiový YAG laser, který si dříve nemocnice musela půjčovat. Nyní má vlastní. K nákupu důležitého přístroje za milión a půl pomohla Nadace ČEZ i obce z regionu JE Dukovany.

Holmiový YAG laser využívají převážně urologové při operativě na centrálních operačních sálech. V urologii se pulzní holmiový laser využívá k drcení močových kamenů, a to až do velikosti 2 cm. Jeho výkon je 35 wattů a kombinuje se s flexibilním endoskopem. Díky různým režimům může odstranit problémy s močovými kameny bezbolestně a miniinvazivní metodou. Kromě toho umožňuje i destrukci nádorové tkáně v horním močovém traktu u nízce rizikových karcinomů. Pacientovi se významně snižuje délka hospitalizace, celkové rekonvalescence i míra komplikací.

Nemocnice Třebíč, holmiový JAG laser, Foto: Jitka Mácová

Nemocnice Třebíč dosud disponovala tímto přístrojem prostřednictvím finančně náročných pronájmů. Zakoupení vlastního přístroje výrazně zjednodušilo plánování urologických operací i celkovou administrativní zátěž.

Přístroj stál 1,5 milionu korun, z toho Nadace ČEZ poskytla 650 tisíc korun, obce v regionu elektrárny Dukovany částku dofinancovali.

Nákup přístroje byl financován z grantu Nadace ČEZ „Podpora regionů“, který je otevřen celoročně, aktuálně je také možné využívat granty „Oranžové hřiště“ a „Oranžový přechod“. Přehled všech grantů najdete na webových stránkách Nadace ČEZ www.nadacecez.cz.
RegionálníPortály.cz je mediální partner Nadace ČEZ a JE Dukovany.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama