Tonikum na pleť je jedním z klíčových kroků ve správné péči o pleť. Jedná se o výrobek, který se používá po čištění pleti a před aplikací hydratačních či ošetřujících produktů. Jeho hlavním úkolem je obnovit pH rovnováhu pleti, vyčistit zbytky make-upu a nečistoty z pórů a připravit pleť na absorpci dalších produktů.

 Freepik.com

Jak vybrat správné tonikum pro vaší pleť


Existuje mnoho různých typů tonik, které jsou navrženy tak, aby vyhovovaly různým typům pleti a potřebám. Mezi nejběžnější možnosti tonik patří:


1. Tonikum pro problematickou pleť : Obsahuje často složky, které pomáhají bojovat proti akné, jako je kyselina salicylová nebo čajovníkový olej.

2. Tonikum pro suchou pleť : Tyto produkty jsou obvykle bohaté na hydratační složky jako je kyselina hyaluronová nebo glycerin, které pomáhají zvlhčit a vyživit suchou pokožku.

3. Tonikum pro citlivou pleť : Jsou formulovány s jemnými a zklidňujícími složkami, které minimalizují podráždění a zarudnutí. Nedílnou součástí obvykle bývá aloe vera nebo extrakt z heřmánku.

4. Exfoliační tonika : Obsahují kyseliny například kyselina glykolová nebo kyselina mléčná, které pomáhají odstranit odumřelé buňky a zlepšit texturu pleti.

5. Vyrovnávací tonika : Tyto produkty pomáhají vyrovnat tón pleti a redukovat pigmentové skvrny a nerovnoměrnou pigmentaci.


Jak správně používat tonikum na pleť


Nezapomínejte, že pro správné užívání tonik byste měli dodržet postup, aby vaše pleť měla opravdový výsledek. Přečtěte si, jak tonikum na pleť používat, pro efektivní a zdravou pokožku.

 

1. Čistěte si obličej : Nejprve důkladně očistěte obličej čistícím produktem vhodným pro váš typ pleti.

2. Aplikace tonika : Namočte vatu tonikem a jemně ji přejeďte přes celý obličej a krk. Zamezte oblasti kolem očí, pokud tonikum není vyvinuto speciálně pro tento účel.

3. Ponechte působit : Nechte tonikum působit na pleti a vsáknout se po dobu několika minut.

4. Pokračujte s další péčí : Po aplikaci tonika pokračujte s aplikací dalších produktů, jako je sérum nebo hydratační krém.

5. Používejte pravidelně : Pro dosažení optimálních výsledků je důležité používat tonikum pravidelně, ideálně dvakrát denně, ráno a večer.

6. Nepřehánějte to : I když je tonikum důležitou součástí péče o pleť, není potřeba ho používat příliš mnoho. Stačí malé množství, aby se dosáhlo požadovaných výsledků.

 

S pravidelným používáním tonika na pleť můžete dosáhnout zdravější, čistší a svěží pleti. Nezapomeňte vybrat tonikum, které vyhovuje vašemu typu pleti a specifickým potřebám, a dodržovat správné postupy aplikace pro optimální výsledky.

 

Zdroj fotografie: Freepik.com