Za jaké osvětlení vám rostliny poděkují?

Považujete LED osvětlení rostlin za specialitu, kterou využijí leda majitelé vertikálních farem nebo pěstíren konopí? Není to tak docela pravda. Efektivitu indoor pěstování můžete vhodně zvoleným nasvícením zvýšit také u rajčat, paprik, citrusů, orchidejí, levandulí, kuchyňských bylinek… Zkrátka u libovolných rostlin. Jednotlivé druhy se sice liší svými nároky, jedno ale mají společné – potřebují světlo pro správnou funkci fotosyntézy. Nemůžete však očekávat, že se vám odvděčí bohatou úrodou nebo kvetoucí krásou, kdykoli k nim přistrčíte běžné svítidlo určené do kanceláře. Jak se v bohaté nabídce „grow LED“ zorientovat, jsme se ptali odborníka Jana Starého.

Za jaké osvětlení vám rostliny poděkují?

Foto: Shutterstock

Pro jaké druhy rostlin pěstitelé nejčastěji nakupují osvětlení?

Asi úplně nejvíc se osvětlují sazenice všeho druhu na začátku pěstitelské sezony. Pěstitelé nenechávají nic náhodě a před vysazením ven chtějí mít zdravé a silné rostliny. Velmi časté je také zazimování exotických rostlin či pravidelné přisvícení jakýchkoliv rostlin v interiéru v zimních měsících. A samozřejmě nesmíme opomenout pěstování CBD konopí, tedy konopí, které obsahuje maximálně 1 procento THC a v současné době zažívá velký boom.

Jaké všechny části rostlin lze podpořit pomocí umělého osvětlení?

Dá se říct, že úplně všechny. Světlo je totiž nedílnou částí fotosyntézy.

U jakých rostlin se dá očekávat, že mi efekt přinese obyčejná wolframová žárovka?

To je velmi těžká otázka. Ale když to úplně zjednoduším: pokud na rostlinu dopadne z wolframové žárovky alespoň 1 foton, tak teoreticky to nějaký efekt mít bude, i když ne moc viditelný. Osobně bych takové osvětlování nedoporučil.

Za jaké osvětlení vám rostliny poděkují?

Foto: Shutterstock

Proč se pro podporu rostlin hodí právě LED technologie?

LED technologie je efektivnější a má delší životnost a nižší náklady na svícení než jeho předchůdci, což dokážeme díky zvyšujícím se cenám elektřiny ocenit.

Říká se, že když nasvítím rostliny běžným LED svítidlem, nedosáhnu takového efektu jako u speciálních svítidel určených pro rostliny. Čím se osvětlení pro rostliny liší od těch pro domácnost?

Spektrum, které mají běžná světla, je jiné, než potřebují rostliny. Největší rozdíl bychom našli v konstrukci svítidla. U rostlin je žádoucí, aby světlo bylo velmi intenzivní, a tím pádem efektivnější pro rostlinu. Obyčejné osvětlení spíše světlo rozptyluje, tak aby nebylo pro lidské oko nepříjemné.

Jaké světlo uvítají rostliny ve vegetativní fázi a jaké ve fázi květu?

Obecně ve vegetativní fázi potřebujeme ideálně studenější spektrum (spíše modré) a ve fázi květu teplejší spektrum (více červené). Nicméně obě hlavní složky (modrá a červená) musí být obsaženy v obou fázích.

Za jaké osvětlení vám rostliny poděkují?

Foto: Shutterstock

Jak dlouho bych měla rostlinám svítit, aby to přineslo viditelný efekt?

To je velmi individuální. Některým rostlinám nebude stačit ani dvanáct hodin denně, zatímco u jiných stačí, když jim prodloužíte den o tři hodiny. Velmi záleží na druhu rostliny a na tom, kolik světla dostává doposud.

Byla by chyba svítit rostlinám nonstop?

Určitě. Rostlina potřebuje režim dne a noci stejně jako člověk. Vždy se snažíme simulovat prostředí, ve kterém rostlina přirozeně roste. Ať už je to druh půdy, vlhkost, teplota nebo právě osvětlení.

Za jaké osvětlení vám rostliny poděkují?

Foto: Shutterstock

Jak daleko bychom světlo měli od rostliny umístit?

Vzdálenost záleží vždy na typu osvětlení a rostliny. S 10W žárovkou nebudu osvětlovat z 1,5 metru a naopak s 500W LED panelem nebudu osvětlovat z 10 centimetrů. Pro představu: pokud chci pěstovat saláty, tak výška osvětlení bude cca 20 centimetrů, když zvolím LED zářivky s výkonem 28W a hodnotou PPFD 166 mmol/s/m2. Právě hodnota PPFD představuje u osvětlení rostlin nejdůležitější parametr.

Kdy se vyplatí pomoct rostlinám či plodinám pěstovaným ve skleníku?

Dává to smysl v případech, kdy ve skleníku nemám dostatek osvětlení z jakéhokoliv důvodu. Ať už je to kvůli tomu, že je měsíc, ve kterém moc slunečního záření není, nebo proto, že mám skleník orientovaný na špatnou světovou stranu.

Potřebujeme do skleníku zase jiné osvětlení než do běžných bytových podmínek?

Dá se říct, že osvětlení je podobné – to do skleníku se liší jen svou konstrukcí. Má lepší stupeň krytí proti prachu a vodě.

Za jaké osvětlení vám rostliny poděkují?

Foto: Shutterstock

Text: Veronika Košťálková, foto: Shutterstock

Za jaké osvětlení vám rostliny poděkují?