Fler Fler MAG Handmade Life

První honorář jsem slavnostně propil

První honorář jsem slavnostně propil
Od marek dousa v kategorii Handmade Life | 20.2.2024

Koukám, že jsem přehlídl možnost sem psát! Začnu tím, že napíšu, kde jsem se vzal.

Když někde před třiceti lety jsem si zkusil vymyslet, co budu v životě dělat, a moje tchyně mi řekla, že když furt něco čmárám, mohl bych to taky prodat, řekl jsem si, že to zkusím.

Kreslil jsem vtipy - víc se mi líbí slovo cartoons, ale nemá úplně tradici. Třeba ji zavedu.

Obešel jsem nějaké časopisy a noviny a většinou mě vyhodili (i když jsem byl úplně nejvtipnější ze všech). Někde to udělali slušně, někde se moc nebavili, jenomže, JENOMŽE! Semínko bylo zaseto, a protože mi to v těch redakcích nějak vonělo, zkusil jsem s tou kresbou něco udělat a časem začali být v novinách laskavější a tu a tam mi i něco otiskli.

Dneska to je asi těžko pochopitelné, ale tenkrát tisknout nebo být v novinách, to byla událost.

Když se to stalo poprvé (kde a co to vlastně bylo za obrázek, si nepamatuju), byla to událost. 

První honorář jsem slavnostně propil - a ještě asi pár dalších.

Hlavně jsem ale začal chápat, co práce karikaturisty obnáší (a i tak mě to strašně bavilo).

Že mi to vydrží tak dlouho, to by mě nikdy nenapadlo :).

Tahle knížka byla na začátku. A spousta tužek.

Potom ilustrovaná frazeologie Josefa Lady.

Potom Vladimír Jiránek a Vladimír Renčín.

A potom to vyhazování z redakcí, jak už jsem psal. A potom jsem začal chodit do hospody s Honzou Vyčítalem a hlavně, HLAVNĚ(!!) s Michalem Hrdým. Myslím, že jeden čas jsme žili spíš spolu než s někým jiným.

Vtipné je, že jsme měli navzájem pochopení pro naši práci. Já měl respekt o dost větší, Michal už byl velkej a bylo to známé jméno, ale nevzpomínám si, že bychom se obrázkům nějak zvlášť smáli. Byl to prostě způsob života a způsob komunikace, která byla naprosto normální a obyčejná.

Pracovali jsme pro časopis Škr a pro noviny Kuk, které pomalu spěly k zániku, a my si vysnili nový časopis. Mezitím jsme se potkali s klukama, kteří dělali Fámyzdat a na výletě na burčák do Blanska jsme to dali dohromady.

Vydavatel Fidelis Schlee měl pochopení pro to, co jsme vymysleli, a tak vznikl časopis SORRY. Pamatujete?

Byl nekorektní a drzý a moc nás to bavilo.

Ta nekorektnost mi možná trochu zůstala, tak sorry.

Proč povídky Šimka a Grossmanna ilustroval Michal Hrdý a proč je to dobře

Někdy začátkem devadesátých let vystupovali chlapci z Fámyzdatu v divadle Jiřího Grossmanna s takovou půlhodinkou vtipů, hlavně asi Vlado Štancel, Fefík, možná i Vilas a snad ještě někdo. Protože ale bylo divadlo na Václaváku, občas se nás tam stáhlo víc, nejčastěji na bar a tam jsme si dávali ty panáky a pomlouvali hvězdy.

Vzpomínám si, že jsem tu a tam vystupoval s básní:

Pod tím naším mostem

Leží liška s chvostem

Usnula jak zabitá

Protože je mrtvá

... a pak se vracel na bar a byl rád, že jsem v tom divadle, protože na povídkách Šimka a Grossmana jsem vyrostl a koneckonců i proto asi dělám to, co dělám.

Šimek sám byl přísnej šéf, myslím, že úplný abstinent, ale to dění na baru nějak toleroval a raděj chodil spát dřív než všichni ostatní. Já ho tou dobou znával spíš pro to, co jsem si pamatoval z dětství, než co na jevišti dělal tou dobou. Bubílková prostě nebyla Grossmann.

Jednou se ale stalo, že principál přišel osobně a nabídl mi ilustrovat tuhle knížku:

 

A já, protože opilej a opravdu ne nadšenej momentální produkcí divadla, jsem ho odmítl.

Zároveň jsem mu v dobré víře řekl, že by na tu práci byl lepší kolega Michal Hrdý. A opravdu jsem si to asi myslel, protože Michal byl mnohem šikovnější a lepší než já.

A nakonec to klaplo, Michal neilustroval jenom tuhle jednu knížku, ale asi pět dalších, což už mě trochu štvalo, nakonec šlo i o prachy, ale přežil jsem a vydělal si někde jinde.

Když jsem vystřízlivěl, přišlo mi to trochu líto a pak jsem poprosil Michala, jestli bych alespoň do nějakého obrázku nemohl nakreslit obraz na zeď. A tak tam u jedné povídky na zdi visí obrázek Bezdězu jako vzpomínka na jednu dívku, která tou dobou už vůbec nevěděla, že na ni vzpomínám.

Šimek osobně mi pak jednu knihu povídek věnoval a napsal do ní: Marku Doušovi, se kterým bych se chtěl kamarádit. A já ji při všech těch stěhováních někde ztratil, takže mi to nemusíte věřit.

Ale co už.

Nahoru
Pro přístup k této funkci se prosím přihlaste nebo se nejprve zaregistrujte.
Menu
--