Kolář: Ruské majetky v Česku jsou hrozba a mají se vyvlastnit. Peníze z kompenzací by mohly jít Ukrajině

20. 2. 2024

Poslanec za TOP 09 Ondřej Kolář spolu s bývalými diplomaty Vladimírem Votápkem a Michalem Žantovským připravili návrh zákona, který by umožnil vyvlastnit nemovitosti cizích států v České republice, pokud tyto státy znamenají bezpečnostní hrozbu. Za jakých podmínek by proběhlo vyvlastnění? O jaké státy a nemovitosti by se jednalo? A skutečně se tak sníží bezpečnostní rizika pro Českou republiku? Na otázky k tématu odpovídá poslanec Ondřej Kolář.

Jako první člověka napadne, že se zákon má týkat nemovitostí v majetku Ruské federace. A poslanec Kolář se tomuto výkladu vůbec nevyhýbá. Zákon je napsaný v obecné rovině, ale impulsem k jeho napsání byly skutečně vyhrocené vztahy s Ruskem, které v České republice vlastní mnoho nemovitostí. Nově by je bylo možné vyvlastnit, ovšem samotné znění zákona vzbuzuje mnoho otázek. 

Zákon počítá s vyvlastněním za finanční náhradu. Jaký dává smysl posílat peníze zemi, která vede útočnou válku? Jak se vyvlastněním nemovitostí řeší bezpečnostní hrozby? Kolik nemovitostí cizí státy v Česku mají? A kdo by měl mít tuto agendu na starosti? Dozvíte se ve videu.

Martin Bryś, Prostor X, 16. 2. 2024

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme