Fulltextové vyhledávání

27. 4. Jaroslav

Zítra: Vlastislav

Horní menu

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
VELIKONOCE - SVÁTKY JARA
2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
Zápis do 1.třídy
19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
Stavění májky v neděli 28.04.2024 ve Skalách na hřišti
29 30 1 2 3 4 5
Drobečková navigace

Úvod > Život v obci > Aktuality > ZNOVU OTEVŘENÍ HOSPODY V HORNÍM MĚSTĚ

ZNOVU OTEVŘENÍ HOSPODY V HORNÍM MĚSTĚ



Vážení spoluobčané,

velmi rád oznamuji, že v naší obci je opět otevřená hospoda! Pro nás všechny i pro příchozí, kteří naši obec navštěvují! Kdo mně zná, ví, že jsem si vždy přál, znovu otevření hospody v Horním Městě.

Jsem velmi rád, že se mi podařilo, vytvořit podmínky, aby se otevření hospody mohlo zrealizovat.
I když to na začátku vypadalo komplikovaně a celé realizaci předcházela spousta schůzek a úkonů, nechtěl jsem to pro nás všechny vzdát a dnes již mohu napsat, že přes všechny prvotní komplikace, se nakonec vše dotáhlo do zdárného konce.

Začalo to již na jaře roku 2023, kdy zároveň s budováním dvou bytů nad bývalou Pivnicí, proběhla schůzka s referentkou krajské hygienické správy v těchto prostorách, kdy nám bylo sděleno, co se musí udělat, aby vše odpovídalo hygienickým standardům pro provoz hostinské činnosti.

Nebylo toho málo a některé věci se musely dělat současně s budováním uvedených bytů - např. místnost v patře pro obsluhu, oprava schodiště do patra, ale i do sklepa, včetně omyvatelných podlah ve sklepě. Museli jsme vybudovat suchý sklad, čímž jsme ubrali prostor stolním tenistům, kterým tímto děkuji za pochopení.

Následně bylo na řadě přestěhovat hornické muzeum, aby uvolnilo místo hospodě. Po osobní schůzce s paní doktorkou Špicerovou, která v naší obci v minulých letech zajišťovala zdravotní péči, jsem zjistil, že bohužel již do budoucna nemá kapacitu, aby do naší obce zajížděla a vykonávala tady svoji plnohodnotnou praxi. Proto, po vzájemné dohodě, jsme se rozhodli, že odběrovou místnost s kartotékou přestěhujeme do míst, kde v dávné minulosti ordinoval zubař, že tyto prostory budou pro výkon současné zdravotní péče dostačující.

Tato místnost musela být z gruntu rekonstruována, aby mohla důstojně sloužit svému účelu. Dělala se nová podlaha, obklady, umyvadlo, skříň, světla, malování atd.

Jakmile byla ordinace přestěhována, zůstaly tři místnosti bývalé ordinace k dispozici pro hornické muzeum. Tyto prostory se samozřejmě musely také zrekonstruovat k novému účelu pro který měly sloužit. Tady neprobíhala rekonstrukce úplně od základu. Jen se vymalovalo, demontovala se umyvadla a bylo téměř hotovo.

podlaha.jpg 20230529_160958.jpg obklady.jpg 

V tu chvíli by se již mohlo zdát, že je vše nachystané a nové hospodě v otevření nic nebrání. Opak je bohužel pravdou, neboť výpůjčku prostor v Pivnici měl „Hornický spolek Horní Město“ (nejedná se o ty dva horníky, kteří tu jsou každou chvíli, ti už jsou naštěstí Hornický spolek Bergmeister). Uvedený spolek za mého starostování se v Horním Městě neukázal, nenabídl lidem v obci žádnou spolupráci, žádnou akci, ani nic jiného. V loňském roce jsem byl 2x na schůzi Hornického spolku Horní Město v Rapotíně, kam byla schůze svolána. Z 26 členů se sešlo 5 a tím byla schůze skončena, neboť spolek nebyl usnášení schopný. Toto se opakovalo i následně v Horním Městě a vzhledem k tomu, že obec potřebovala prostory hornického muzea pro veřejný zájem svých občanů, dostal tento spolek dne 3. října 2023 výpověď z těchto prostor. Bohužel, dle smlouvy, byla výpovědní lhůta tři měsíce. Tři měsíce, kdy jsme s těmito prostory nemohli nic dělat, nic chystat, jen čekat až lhůta uplyne, což se stalo až
31. ledna 2024.

Na základě veřejné výzvy se do výběrového řízení o otevření hospody přihlásil jeden zájemce, a to paní Nikola Kinclová.  

V pátek 16. února 2024 se nová „Hospůdka NA ŠTOLE“ otevřela.

Děkuji za sebe i za občany Nikole Kinclové, že do toho šla a že se můžeme opět společně scházet, povídat si o věcech hezkých, ale rozebírat a řešit někdy i ty méně hezké, což k setkávání u piva či skleničky vína, taktéž patří.

Nové provozovatelce přeji radost z podnikání, úspěch a spoustu spokojených zákazníků, kteří se budou často vracet!

 

Bc. Kamil Mach

starosta

NA ŠTOLE.jpg