Fotbalisty Plzně v osmifinále Evropské konferenční ligy čeká Servette Ženeva

foto Ilustrační foto - Utkání 6. kola skupiny C fotbalové Evropské konferenční ligy, Viktoria Plzeň - FC Astana (Kazachstán), 14. prosince 2023 Plzeň. Plzeň slaví výhru.

Nyon (Švýcarsko) - Plzeňští fotbalisté se v osmifinále Evropské konferenční ligy utkají se Servette Ženeva. Viktoria začne dvojzápas 7. března venku, odvetu doma sehraje o týden později. Rozhodl o tom dnešní los ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu. Švýcarský tým v podzimní skupině Evropské ligy dvakrát podlehl pražské Slavii.

Svěřenci trenéra Miroslava Koubka díky prvenství v podzimní skupině vstoupili do jarní vyřazovací fáze až v osmifinále jako nasazení. Hráči Servette v úvodním vyřazovacím kole Konferenční ligy zdolali Ludogorec Razgrad po domácí remíze 0:0 a čtvrtečním vítězství 1:0 v Bulharsku.

"Je to hratelný soupeř, ale samozřejmě nás nečeká nic lehkého. Naším cílem bude pokusit se postoupit. Věřím, že na to máme," řekl plzeňský záložník Lukáš Kalvach pro klubovou televizi.

Plzeňští na podzim debutovali ve skupině Konferenční ligy. V konkurenci Dinama Záhřeb, Astany a kosovského Ballkani zvítězili ve všech šesti zápasech, čímž vyrovnali rekord londýnského West Hamu. S jedním inkasovaným gólem plzeňské mužstvo mělo nejlepší obranu soutěže. Západočeši včetně kvalifikace v Konferenční lize vyhráli 11 z 12 utkání, pouze v úvodním duelu s kosovskou Dritou doma remizovali 0:0.

Servette Ženeva, aktuálně druhý celek švýcarské ligy, ani v jednom podzimním zápase se Slavií nebodoval a nedal branku. Na svém stadionu prohrál 0:2, v Praze na závěr skupiny utrpěl debakl 0:4.

Západočeši se v evropských pohárech už s jiným švýcarským soupeřem - Luganem - potkali ve skupině Evropské ligy na podzim 2017. Tehdy venku prohráli 2:3, ale na svém stadionu zvítězili 4:1.

"Řízek (Radim Řezník) nebo možná i Kopi (Jan Kopic) to tady zažili. Jsem zvědavý, určitě se jich na to zeptám. Je to výzva, ale cílem je samozřejmě postup," uvedl plzeňský útočník Tomáš Chorý.

Loňský poražený finalista Fiorentina se záložníkem Antonínem Barákem narazí na Maccabi Haifa. Štýrský Hradec, kde působí další Čech brankář Vítězslav Jaroš, změří síly s Lille. Osmifinálovým šlágrem je souboj Ajaxu Amsterodam s Aston Villou.

Plzeňské fotbalisty potěšilo, že nenarazí na Záhřeb, Servette chtějí vyřadit

Plzeňským fotbalistům Tomáši Chorému a Lukáši Kalvachovi udělalo radost, že jejich týmu los osmifinále Evropské konferenční ligy nepřisoudil za soupeře Dinamo Záhřeb, s nímž se utkali už v podzimní skupině. Dvojzápas se Servette Ženeva považují za výzvu, cílem Viktorie je podle nich postup mezi nejlepší osmičku.

"Já jsem s losem spokojený. Naším takovým tajným přáním bylo nedostat Záhřeb, což se splnilo. Je to určitě hratelný soupeř, ale samozřejmě nás nečeká nic lehkého," řekl záložník Kalvach pro klubovou televizi. "Los super, nedostali jsme stejný klub, jako jsme měli ve skupině. Takže jsme všichni šťastní," doplnil útočník Chorý.

Západočeši, kteří vyhráli všech šest utkání ve skupině Konferenční ligy, budou usilovat o premiérový postup do čtvrtfinále evropského poháru. Servette Ženeva má čerstvou zkušenost s českým fotbalem, v podzimní skupině Evropské ligy podlehl Slavii 0:2 doma a 0:4 v Praze.

"Naším cílem bude určitě pokusit se postoupit. Věřím, že na to máme," prohlásil Kalvach. "Je to výzva, ale cílem je samozřejmě postup," souhlasil Chorý, jenž už v nadsázce myslí na květnové finále v Aténách. "Chceme se samozřejmě podívat do Atén, takže když projdeme do dalšího kola, bude ta cesta zase o kousek kratší," přidal devětadvacetiletý útočník s úsměvem.

"Když hrajeme první zápas venku, je to pro mě osobně asi lepší. Možná to bude menší výhoda. Pro fanoušky je to super. Doufám, že nás přijedou podpořit i tam a v odvetě budou vyprodané Štruncáky (Štruncovy sady)," uvedl Chorý. "Jako vždycky doufám, že nás přijedou podpořit ven a doma nás poženou za tím, abychom postoupili," dodal osmadvacetiletý Kalvach.

Los osmifinále fotbalové Evropské konferenční ligy

(první zápasy 7. března, odvety 14. března):

Servette Ženeva - Viktoria Plzeň, Ajax Amsterodam - Aston Villa, Molde - Club Bruggy, Saint-Gilloise - Fenerbahce Istanbul, Dinamo Záhřeb - PAOK Soluň, Štýrský Hradec (Jaroš) - Lille, Maccabi Haifa - Fiorentina (Barák), Olympiakos Pireus - Maccabi Tel Aviv.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď