Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.

O velký výsledek se Sparta proti tureckému velkoklubu postarala i navzdory několika absencím oproti předešlému duelu v Turecku. Kvůli kartám museli sparťané oželet služeb svého kapitána Ladislava Krejčího, chyběli taktéž záložník Ryneš a křídelník Birmančevič.

Pražané otevřeli skóre odvety už po osmi minutách hry, kdy Preciado zakončil akci, kterou sám začal vyhraným soubojem ještě na vlastní polovině. Poté se k němu míč vrátil přes Kuchtu a Kairinena do běhu ve směru na istanbulskou branku, přičemž hostující obrana už ho nestíhala. Tváří v tvář pak přehodil balon přes gólmana Musleru, 1:0.

Po dalších osmi minutách hry padl další gól zápasu, ovšem do sparťanské branky. Stalo se tak z první větší hostující příležitosti. I když nejprve se brankáři Vindahlovi podařilo vytáhnout Sánchezovu hlavičku na břevno, na následnou Bardakciho dorážku už neměl. Branku ještě prozkoumával videorozhodčí kvůli možnému ofsajdu, jenž se ale nenašel a stav byl tak 1:1. Zanedlouho se mohli hosté radovat i z otočení skóre, to by ale Aktürkoglu předešlou Mertensovu přihrávku musel zužitkovat lépe než nepřesnou střelou z voleje.

Na další zaznamenáníhodnou akci si musela pražská Letná v neutuchající skvělé atmosféře počkat až do 39. minuty, kdy se do dalšího brejku v zápase dostal neustále aktivní Preciado, jenž tentokrát zvolil přihrávku na Olatunjiho. Ten se rozhodl pro efektní zakončení patičkou, gólman Muslera nakonec balon vykopl do bezpečí. Následně sice Kuchta dopravil míč do sítě, ale gól nakonec neplatil kvůli ofsajdu.

Už od úvodu druhého dějství se Pražané snažili zase zvrátit zápas na svou stranu, Haraslínovi se to ještě střelou z hranice velkého vápna nepodařilo. V 55. minutě se do další velké šance dostal Olatunji kvůli chybné Yilmazově rozehrávce, ale i on zakončil nakonec nepřesně. Na druhé straně pak neuspěl se svým zakončením ani Mertens. Zlom zápasu nastal v 68. minutě, kdy Ayhan ostrým zákrokem fauloval Haraslína a byl za to oceněn červenou kartou od anglického rozhodčího Anthonyho Taylora, jenž dostál své pověsti a kromě této červené rozdal v zápase hned několik žlutých karet.

Následně na hřiště kouč Priske vyslal Zelného s novou albánskou akvizicí Tucim a právě tito dva hráči začali ve využívání nabídnuté početní výhody. Zelený centroval zleva do šestnáctky na hlavičkujícího Tuciho, který svým zakončením ke vzdálenější tyči vstřelil gól na 2:1. Na rozdíl od zápasu v Istanbulu se tentokrát naštěstí nestalo, že by byl po vyloučení istanbulského fotbalisty vyloučen i sparťanský hráč, naopak se Sparta starala o navyšování vedení.

Potřebný postupový gól padl v 80. minutě, kdy se Tuci tentokrát stylizoval do role přihrávajícího, když poslal míč přes bránícího Sáncheze na Haraslína a ten rozradostnil zaplněnou Letnou, 3:1. Hrálo se ve velké intenzitě na obou stranách a na obou stranách tak bylo vidět, jak hráčům docházejí síly. Hostujícímu mužstvu došly síly takovým způsobem, že už nemělo dostatek sil na závěrečný tlak, v šesté minutě nastavení šli tři sparťani na jednoho, přičemž Laci nakonec předal míč Kuchtovi, který už sotva pletl nohama, přesto navýšil na konečných 4:1, aby mohl následně oslavit nedávné narození své dcery.

Přestože mohla naplno po závěrečném hvizdu propuknout radost v hledišti, mezi lavičkami se naplno projevila horká turecká krev, kdy měl istanbulský realizační tým napadnout sparťanskou lavičku, samotní sparťanští hráči se ale naštěstí do těchto ostrých bojů, kde nebylo nouze o kopance, nezapojovali.

Po vychladnutí emocí nakonec kouč hostů Okan Buruk uznal, že byli po většinu zápasu horším mužstvem. "Celý zápas nám zkazily zbytečné ztráty míče, dostali jsme po nich tři ze čtyř gólů. Soupeř čekal na svoje šance a proměnil je. Hráli jsme zcela pod své možnosti. Chci soupeři pogratulovat za srdnatý výkon. Přeji jim hodně štěstí," nechal se slyšet konkrétně.

Pro sparťanského stratéga Briana Priskeho se jednalo o nejlepší sparťanský výkon pod jeho vedením. "Viděli jsme jeden z nejlepších výkonů Sparty za dlouhou dobu. Takticky, technicky i fyzicky jsme hráli úžasně. Odvedli jsme velmi vyspělý výkon před skvělým domácím publikem. Jsem na kluky opravdu hrdý, zaslouží si to," uvedl.

Poprvé v historii českého fotbalu se tak v osmifinále evropských pohárů představí hned tři čeští zástupci, čímž se tak Česko výrazně přiblížilo k elitní desítce v žebříčku koeficientů a k přímé účasti vítěze české ligy v Lize mistrů.

Konečný výsledek odvety play-off Evropské ligy UEFA (22.2.2024):

Sparta Praha – Galatasaray Istanbul 4:1 (1:1)
Branky:
8. Preciado, 74. Tuci, 80. Haraslín, 90.+6 Kuchta – 16. Bardakci. Rozhodčí: Taylor – Beswick, Nunn – Attwell (video, všichni Angl.). ŽK: Sörensen, Kuchta, Preciado – Demirbay, Kutlu, Carlos Vinícius. ČK: 70. Ayhan (Galatasaray). Diváci: 18 205. První zápas: 2:3, postoupila Sparta

Sparta: Vindahl – Vitík, Panák, Sörensen – Preciado, Kairinen, Laci, Wiesner (72. Zelený) – Olatunji (66. Tuci), Haraslín (87. Sadílek) – Kuchta. Trenér: Priske

Galatasaray: Muslera – Ayhan, Sánchez, Bardakci, Kutlu – Torreira (83. Carlos Vinícius), Demirbay (75. Tete) – B. A. Yilmaz, Mertens (62. Oliveira), Aktürkoglu (62. Zaha) – Icardi. Trenér: Buruk

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal AC Sparta Praha Evropská liga (fotbal)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

Létají jinam, samovolně vybuchují. Severokorejské rakety Rusům na Ukrajině příliš nepomáhají

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že prozkoumala trosky 21 z přibližně 50 balistických střel vypálených Ruskem od konce prosince do konce února. Cílem je posoudit možnou vojenskou spolupráci mezi Moskvou a Pchjongjangem, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy