Únor své pověsti ledového měsíce tento rok moc nedostál, ač se kalendářně řadí do zimy, vydává se za jaro. Možná pozůstatky masopustního veselí :)?

Pranostiky se vážou ke každému měsíci, jedna z těch únorových praví: "Teplý únor - studené jaro, teplé léto". Podle toho to tedy vypadá, že na jaře se ochladíme, a v létě možná zase ohřejeme. Jisté je, že jarní rostlinky už nám v těchto únorových dnech směle vystrkují růžky...

...Nejen na zahrádkách, ale i pod rukama tvůrců na Fleru, konkrétně na keramických výrobcích*

A které že jsou ty odvážné krásky?

Sněženky a bledule

Kdo z vás by neznal sněženky - nezaměnitelné něžné bílé hlavičky. Drobné vytrvalé květinky s cibulkou z čeledi amarylkovitých. Sněženek na světě existuje asi 14-17 druhů, u nás však roste pouze jeden - sněženka podsněžník

Na první pohled vypadají všechny sněženky stejně. Když se ale pustíte do bližšího průzkumu, zjistíte, že opravdu není sněženka jako sněženka. Liší se velikostí květů i typem zelených skvrn na vnější straně okvětních lístků. Vzácně můžete objevit i sněženku se skvrnami žlutými. Zaujalo vás toto téma? Nahlédněte na web botany.cz, kde v článku autora Pavla Sekerky najdete i spoustu fotografií!

Hrnek - malý 250 ml - Jarní kvítí od Hanunka, Fler.cz

Zvonkový hrnek velký (ZHV)- sněženky nebo bledulky od Keramický ateliér Strnad, Fler.cz

jarní oválek petrklíče od mikakera, Fler.cz

Bledule jsou blízké příbuzné sněženek, stejně jako ony mají cibulku a jsou vytrvalé. Na první pohled se od sněženek odlišují zvonkovitým květem. A zatímco sněženky vykvétají od ledna do února, bledule obvykle přebírají štafetu od března do dubna. 

Český název bledule patří mezi novotvary vytvořené v 19. století Janem Svatoplukem Preslem.

Oboje, tedy sněženky i bledule, se řadí mezi ohrožené druhy, a obsahují jedovaté alkaloidy, jejichž největší množství je obsaženo v cibulkách.

A pokud máte rádi pohádky, můžete se začíst do té, kterou pro vás před 3 roky napsala Markéta Stříteská - Jak sněženka přivolala jaro.

Bledule (na zakázku) od Josef Vacovský, Fler.cz

Věšáček Bledule (1 ks) od Dárečky Jana, Fler.cz

Neohrožený talovín

Sice se říká, že prvními posly jara jsou sněženky, ale ve skutečnosti je to spíš talovín zimní. Málokdo ho možná zná jménem, ale určitě si ho všimnete. Už nějaký čas totiž zdobí zahrádky svými jasně žlutými kvítky z čeledi pryskyřníkovitých. V češtině se mu říká například voměj zimní nebo zlaťák předjarní. Letos tedy spíš ta zimní varianta :).

Z hlízy se vysouká v době, kdy všechno kolem ještě spí hlubokým zimním spánkem. Trpělivě čeká, až přijde jeho čas. Ani odpolední slunce ho v únoru nepřesvědčí, aby květ rozevřel. Mezi tím často v jeho sousedství vyraší sněženky, aby pak v plné kráse přivítali žlutými a bílými kvítky jaro společně.

S velkou pravděpodobností kvetly žluté kvítky talovínu i na zahrádce Karla Čapka (používá sice tavolín, což je slovenský název pro talovín, ale mohlo se jednat o starší výraz), jak vyplývá ze sloupku nazvaného Podjaří, který vznikl v roce 1929: "Tys přece jenom první, čeho jsme se dočkali po takové zimě; ty, sněženko, ty, raný šafráne, kvítku tavolíne, kočičko jívy; dříve než se naleje první pupen a rozvine první list, je tu rozkvetlý květ; dříve než příroda počne dýchat, kvete; láska je první. Všechno ostatní přijde až později: dychtivost růstu, práce kořenů, tichý a houževnatý boj o život; ale tebe, první kvítku, nebere rostlina odnikud než ze sebe samé. Ještě je sivá země zavřena, ještě kořeny nesají půdu doposud spící; ten první květ vydá rostlina ze své vlastní podstaty. Protože nemá odkud brát, vkládá do jarního podniku své vlastní srdce. Tak je to dobře..."

Celý text Karla Čapka najdete také na internetu, například v české Wikipedii - Kalendář/Podjaří.

Zápich - keramické kytičky žluté od eliver22, Fler.cz

Talovínová panenka od Malunka dolls, Fler.cz

Krokusy, šafrány nebo ocúny?

Také v tom máte trochu zmatek? Už nebudete. Vezmu to stručně, jasně, výstižně :). Krokus a šafrán je pojmenování jedné a té samé rostlinky, která kvete na jaře. Šafrán je české pojmenování a slovo krokus pochází z pojmenování latinského.

Existuje ale výjimka, která potvrzuje pravidlo, a to cizokrajný šafrán setý, který se používá jako velmi drahé koření a vykvétá na podzim.

Ocún je ten, co kvete na podzim :). Kromě období květu je další rozdíl v počtu okvětních tyčinek. Krokus má pouze tři, ale ocún se pyšní dvojnásobným počtem. Oba druhy rostlin jsou odolné proti mrazu a vykvétají různými barvami - od fialové a žluté až po bílou.

Krokus cukřenka od Keramika Malina, Fler.cz

Krokusy od HeleUm, Fler.cz

Léčivé jaterníky a plicníky

Při toulkách přírodou brzy najdete i další posly jara: jaterníky a plicníky. Od dětství mám místo, kde kvetou oba druhy pohromadě, a pomalu je čas tam zase zavítat. Jaterníky se pyšní fialovou barvou, žlutým středem a bílými okvětními tyčinkami. Jeho jméno vzniklo z toho, že se rostlina odedávna používala k léčbě onemocnění jater, o čemž svědčí už středověké herbáře. 

Plicník, jak už jeho jméno napovídá, se od 18. století doporučoval při všech plicních onemocněních. V lesích ho určitě nepřehlédnete, vypadá jako prvosenka, ale jeho kvítky jsou různobarevné. Od růžové a fialové až po modrou, a listy jsou kropenaté, tmavě zelené se světlými flíčky.

 

Zvonkohra 146 od Kronmon74 Monika Kronďáková, Fler.cz

Plicník lékařský - náušnice visací od ve-ra, Fler.cz

Prvosenka jarní neboli petrklíč

Prvosenka dosahuje velikosti 20, někdy až 25 centimetrů, a v kombinaci s jejími jasně žlutými květy ji rozhodně nepřehlédnete. Nové listy začínají vyrůstat na konci zimy, zhruba od února do března a od března do května rozkvétá.

K petrklíčům se váže celá řada lidových pověr. V minulých dobách tyto půvabné bylinky sloužily k přivolání dobrých víl, které chránily zahradu, a naopak odháněly zlé duchy od nemocných. Pokud jste si večer dali svazek petrklíčů pod polštář, ve spánku vás jistě navštívil duch nedávno zesnulého příbuzného. Nejsilnější moc měl ale petrklíč v oblasti lásky. Dívkám prý dokázal přivolat vytoužené milence.

Prvosenka našla využití i v lidovém léčitelství, její odvary se používají při zánětu horních cest dýchacích, bronchitidě, chřipce i astmatu, s konzumací by se to ale nemělo přehánět, protože saponiny obsažené v listech a kořeni mohou způsobit nevolnosti. K tomuto účelu můžete ale využít pouze rostliny vypěstované na svém pozemku, v přírodě je totiž prvosenka chráněným druhem.

Dryják - Bylinný sirup pro dýchací systém od Bylinky z Kopanic, Fler.cz

Prvosenka s měsíčkem lékařským a tea tree olejem od Kouzelnahajovna, Fler.cz 

Nejsou kočičky jako kočičky

O těch čtyřnohých už jsem zde psala, teď se můžeme alespoň okrajově zaměřit na ty drobounké hebké chomáčky, co na jaře zdobí stromy. Musím se přiznat, že teprve ve svém lehce pokročilém věku jsem zjistila, že i ve světě rostlin platí "není kočička jako kočička". Kromě vrby jívy se v tomto období honosí "kočičkami" i topol osika.

Kočičky jsou symboly jara a Velikonoc, na Květnou neděli se světí v kostele a následující rok o Popeleční středě se pak staré kočičky pálí.

Kočičky lidé zastrkovali ve světnici za obrazy a za okna nebo na poli do mladého obilí na ochranu před bouřkou a hromobitím. Kdo dle pověry na Květnou neděli spolkl nalačno tři kočičky, ten měl být uchráněn od nemocí krku a horečnatých onemocnění.

Půlmetrový jarní od přírodní dekorace, Fler.cz

Brzy po zimě od aranika, Fler.cz

Tuli, tuli, tulipán...

V brzkém jaru se můžeme setkat i s tulipány. Pokud jsou to vaše oblíbené květiny, nakoukněte do staršího článku. Kromě toho, že se v něm o tulipánech dozvíte spoustu zajímavostí, najdete v něm návod na tulipánové náušnice z korálků

Tana šperky - keramika/zlato od Tana, Fler.cz

Tulipánek puntíkatý od kuzu, Fler.cz

 

TulipánTulipánTulipán 

 

Květin, které začínají zdobit zahrádky nebo potěší nejedno oko či duši ve volné přírodě, je s aktuálními teplotami čím dál tím víc a nelze zmínit všechny, což mi snad prominete :).

Je totiž čas se společně podívat na výrobky z keramiky, které rozkvetly pod rukama prodejců Fleru... 

Keramický květináč-hlava ženy od mathilda111, Fler.cz

Aromalampa od Královická keramika, Fler.cz

Kytičky, které neodkvetou - ZVONKY od TEGUA, Fler.cz

Obrázek k zavěšení - andílek od Keramika Javorník, Fler.cz

Nostalgie - souprava 1+4+4 č.1 - 2 litry od rozrazil rezekvítek, Fler.cz

Jarní pohádka - Jarní truhlíček od LidkaT, Fler.cz

Keramické dno k opletu od ZARIA, Fler.cz

Truhlík se zahrádkou 25 cm od MJ keramika, Fler.cz

Lucerna rozkvetlá 20 cm od keramikalucie, Fler.cz

Srdce s kytičkami - 21. od Bédina, Fler.cz

Česnekovník od Vanda&Valerie, Fler.cz

Kocour a tulipány - velká mísa od atelier SYLVA, Fler.cz

Modrá sada - sedmikráska od Eva Syslová, Fler.cz

 

 

 

* U některých květinek nebyly k mání keramické výrobky (nebo je neumím najít :)), snad mi tedy prominete, že v tomto případě jsem použila fotku nebo výrobek z jiného materiálu...

Zdroj: https://radkapalenikova.cz, https://botany.cz/cs/

Titulní foto: Květník s fialovým kvítím od Kronmon74 Monika Kronďáková, Fler.cz