Jak zvládnout stres v práci a udržet si zdravou motivaci?

stres

26. Únor 2024

Chcete mít lepší výsledky ze dne na den? Zdálo by se, že nejjednodušším řešením je zatnout zuby a pořádně máknout. V praxi to znamená za stejný nebo kratší časový úsek stíhat více a více úkolů a činností. Žádný den ale není nafukovací. Období, kdy děláme od rozbřesku do úsvitu (a někdy možná i déle), nelze vydržet donekonečna. Dříve nebo později nás přepadne úzkost, přestaneme stíhat se připravovat na schůzky, odbavuje jen to nejnutnější a brzy nás v zadní části hlavy začne nepatrně tlačit. Dostaví se stres.

Kdy nám stres může pomoci

Dostatečně znalí v motivaci jsou si jistě vědomi pozitivního významu stresu. Není to totiž nic jiného než tlak. A některým z nás jdou věci pod tlakem prostě lépe.

Vžijte se do role fotbalistů – milionářů. Jejich týmy platí trenéry a asistenty, kteří je drží pod permanentním „tlakem“. Vědí totiž, že ti nejlepší z nejlepších podávají hvězdné výkony právě tehdy, pokud jsou pod správným tlakem. Říkají tomu „zóna“.

Vyzkoušejte leady

Jistě. Říkáte si, že po zápase je již nic netrápí, dopřejí si masáž a vydatný steak. Stejně tak se ale můžete po zvládnuté stresové situaci odměnit vy. A kýžený výsledek se postupně dostaví.

Budete se těšit, až se příště budete moci poprat s úkolem i sami se sebou.

Jak poznat, že stres pomáhá?

  • Pracujeme efektivněji
  • Úkoly plníme včas
  • Neprokrastinujeme
  • Nejsme dlouhodobě vyčerpaní
  • Umíme relaxovat

Kdy je stres zabiják

Pokud se však dostaneme do situace, kdy potřebné úkoly přestaneme zvládat, ocitáme se na nebezpečném území. Stres přestane být účinným pomocníkem a svými procesy může narušit nejen pracovní den.

Lékaři již plně uznávají jeho vlivy prakticky na každý aspekt lidského zdraví. Je tedy třeba mít se před ním minimálně na pozoru, zvláště pokud o sobě již víme, že se ve stresových situacích necítíme nejlépe.

Vyzkoušejte leady

Jak poznat, že stres přebírá kontrolu?

  • Cítíme se vyčerpaní už před prvním úkolem
  • Jsme zbytečně demotivovaní
  • Nestíháme
  • Zblázní se nám termoregulace
  • Děláme zbytečné chyby, které stresové stavy ještě umocňují
  • Okolí si všímá, že vypadáme nezdravě a přepracovaně

Raději, než propotit několik košil denně, okousat si nehty a po určité době ukončit pracovní poměr z důvodu vyhoření nebo nervového kolapsu, je lepší hledat cesty, jak se z jeho spárů vymanit.

Můžete vyzkoušet lepší stravovací návyky, meditaci nebo pozitivní výmalbu kanceláře. Všechno tohle má jistě efekt, většinou však jen dočasný. Jak se tedy zbavit stresu nadobro?

Odpověď je jednoduchá. Přeci odbourat jeho prvotní příčinu.

Nebojte se delegovat své povinnosti

To je velmi důležitý skill, který se můžete naučit od dobrých manažerů. Ti chápou, že ze snahy zvládnout všechnu práci sám se postupem času stává nereálný úkol. A rozhodně to neplatí pouze ve velkých firmách s desítkami podřízených. Prakticky ve stejné situaci je každý malý podnikatel nebo freelancer, kterému se začalo „více dařit“.

Pokud nemáte vlastní zaměstnance, je třeba práci na úkolech outsourcovat pomocí firem nebo jiných šikovných freelancerů. Klasickým příkladem může být například nechat si pomoci v účetnictví, v copy na sociální sítě nebo v navolávání schůzek.

Dejte stresu sbohem díky motivaci

Aby vám šla práce i pod tlakem, potřebujete hlavně motivaci a chuť pracovat. Motivaci k práci musíte samozřejmě najít především uvnitř sebe. To ale neznamená, že si nemůžete trochu pomoci. Skvělou motivací jsou například filmy ze salesového prostředí. Při jejich sledování si odpočinete, a zároveň načerpáte důležitou inspiraci. Motivační filmy nemusí znamenat nudné dokumenty, jedná se především o filmy podle skutečné události. Viděli jste Vlka z Wall Street nebo film Zakladatel, vyprávějící příběh o vzniku McDonald’s? Právě takové motivační filmy vám totiž dají reálný pohled na business a dokážou nakopnout k výkonům v prodeji. I během odpočinku se tak můžete inspirovat.

© 2024 imper.cz