Zavřít reklamu

Columbia Omni-Heat Infinity se podílí na historickém návratu USA na Měsíc

Tisková zpráva

26. 2. 2024    

Společnost Intuitive Machines (IM), pověřená agenturou NASA v rámci jejího průzkumného programu Artemis, odstartovala 15. února 2024 z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě svoji první lunární misi, která vyvrcholila úspěšným přistáním lunárního modulu IM Nova-C na Měsící 23. února v 0:23 hod. středoevropského času. Mise je vědeckou i technickou přípravou pro budoucí přistání a pobyt lidských posádek na Měsíci. Na tomto unikátním projektu, v rámci kterého se USA po 52 letech od přistání Apolla 17 (1972) vrací na povrch Měsíce, se podílí i společnost Columbia Sportswear, jejíž pokroková technologie Omni-Heat Infinity chrání části modulu Intuitive Machines Nova-C před extrémními teplotami vesmíru. Vědecké přípravy, laboratorní simulace i testy prokázaly, že metalická termoreflektivní technologie Omni-Heat Infinity, která je dnes běžně používána jako lehká prodyšná tepelná podšívka v  oblečení i obuvi značky Columbia, dokáže skutečně ochránit před výjimečnými teplotními výkyvy vesmíru pohybujícími se od -150°C do +150°C.

Společnost Intuitive Machines specializující se na průzkum vesmíru a Měsíce byla vybrána NASA, aby pomocí svého robotického lunárního přistávacího modulu Nova-C dopravila náklad vědeckého zařízení NASA i dalších komerčních klientů na povrch Měsíce. Modul IM Nova-C, pojmenovaný Odysseus, vynesl na svoji misi raketoplán Space X Falcon 9 z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Po vyložení nákladu bude Odysseus během svého pobytu na Měsíci bude sbírat vědecká data.

IM-1 je prvním ze tří plánovaných lunárních přistání Intuitive Machine v rámci iniciativy NASA Commercial Lunar Payload Services (“CLPS”), klíčové části projektu NASA Artemis zaměřeného na průzkum Měsíce. Vědecký a technologický náklad odeslaný na povrch Měsíce v rámci CLPS položí základ pro udržitelnou lidskou přítomnost na měsíčním povrchu i komerční rozvoj průzkumu Měsíce.

„Vytváření a definování lunární ekonomiky vyžaduje inovace přesahující normy průmyslu,“ řekl Steve Altemus, prezident a generální ředitel společnosti Intuitive Machines. „Věříme, že integrací technologie Columbia Omni-Heat Infinity do naší lunární mise IM-1 jsme se stali průkopníkem pro řešení blížících se potřeb Země i další generaci komerčního průzkumu vesmíru, který zpřístupní Měsíc pro pokrok lidstva.“

„Columbia se zaměřuje na vývoj a testování nových technologií v náročných podmínkách a partnerství s Intuitive Machines přináší naší značce potenciál pro další průlomové inovace. Těší nás, že máme příležitost stanovovat nové standardy – pro nás i pro průmysl,“ řekl Joe Boyle, Brand President společnosti Columbia Sportswear. Díky tomuto unikátnímu partnerství a lunární misi má společnost Columbia Sportswear možnost použít a otestovat své technologie v tak nehostinných podmínkách, které se na Zemi přirozeně nevyskytují. Poznatky z této mise pomohou americké značce ještě více zdokonalit své výrobky a vyvinout nové technologie, které zpřístupní outdoorové aktivity všem.