Reportéři ČT: Miliony ze Sokola mizely delší dobu. Podezřelá měla blízko ke starostce

Reportéři ČT: Straka mezi Sokoly (zdroj: ČT1)

Česká obec sokolská přišla o desítky milionů korun. Z bankovních účtů je podle dosavadního vyšetřování policie podvodem vyvedla asistentka nejvyšší představitelky sokolů, starostky Hany Moučkové. Poté, kdy se případem začali zabývat kriminalisté, spáchala asistentka v centrále sokolů sebevraždu. Reportéři ČT nyní zjistili, že peníze mizely léta a podezřelá asistentka měla ke starostce osobně blízko. Natáčel Dalibor Bártek.

Mluvčí Sokola Radek Smekal mimo jiné tvrdil, že si nedovede představit, jak by se podobnému sofistikovanému útoku dalo zabránit. Podle informací Reportérů ČT ale vyvádění peněz probíhalo delší dobu, takže se nejednalo o jednorázový útok.

„K podvodu mělo podle našich informací docházet dva až tři roky. Z účtů České obce sokolské byly postupně vyvedeny peníze v úhrnu 40 až 50 milionů korun, které skončily na soukromém účtu bývalé asistentky starostky sokolů, paní Elišky Colding, která s těmito penězmi zacházela podle vlastního uvážení, aby si zvýšila životní úroveň. Tedy je utrácela za svou vlastní radost,“ míní Bártek.

Se starostkou trávila asistentka soukromý čas

Colding podle něj nastoupila k sokolům v roce 2019. „Za tu dobu si získala důvěru paní starostky. Kromě toho, že za ni vyřizovala celou řadu pracovních záležitostí, tak spolu trávily i soukromý čas. Byly spolu na několika dovolených. To vzbuzuje celou řadou otazníků, co se tam stalo,“ uvádí reportér.

V současné době ale podle něj jako o podezřelé hovoří orgány činné v trestním řízení pouze o Elišce Colding, jmenovat kohokoliv jiného jako podezřelého tak nelze. Vyšetřování je však na úplném počátku a okruh podezřelých se může rozšířit.

„Pokoušeli jsme se získat maximum informací přímo od starostky Sokola. Na devět z deseti dotazů nechtějí odpovídat, údajně nemohou, protože jsou kvůli vyšetřování vázáni mlčenlivostí. Na druhou stranu sokolové zacházejí s veřejnými penězi a prostředky. Ptát se je na místě a bylo by na místě i odpovídat, ale to se zatím ze strany současného vedení České obce sokolské nedaří,“ podotýká Bártek.

Redaktor Reportérů ČT Bártek o vyvedení peněz obce sokolské (zdroj: ČT24)