Altamira, Lascaux, Chauvet. První galerie, první obrazárna. První skuteční lidé. Tak vzdálení a zároveň tak současní. Kdybyste neznali jeskynní malby a uviděli tato díla v galerii, tak byste nezapochybovali o tom, že je vytvořil současný výtvarník (nebo výtvarnice). Umění, tvořivost, anatomie, výtvarná zkratka a stylizace, jakou zvládne jen ten, kdo si je doopravdy jistý. Je tam výraz, pohyb, prostor, nadšení z tvorby.

Zdroj: Autor/ka fotografie: Barnabas Davoti: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/vyznacny-bod-cestovani-rock-norsko-10560239/Autor/ka fotografie: Barnabas Davoti: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/vyznacny-bod-cestovani-rock-norsko-10560239/Autor/ka fotografie: Barnabas Davoti: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/vyznacny-bod-cestovani-rock-norsko-10560239/Autor/ka fotografie: Barnabas Davoti: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/vyznacny-bod-cestovani-rock-norsko-10560239/Autor/ka fotografie: Barnabas Davoti: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/vyznacny-bod-cestovani-rock-norsko-10560239/Barnabas Davoti, Pexels.com

Zdroj: Welcome to All ! ツ, Pixabay

 

Lascaux nazývají vědci Sixtinskou kaplí pravěku

A není to nijak nadnesené.

Vědci se často přou o to, proč byly tyto kresby stvořeny. Pro mě je to úplně jasné: protože to ti autoři uměli. Protože nemohli netvořit.

Ano, jistě, kresby v jeskynních sloužily k náboženským a jiným obřadům. Ale pro ty, kteří je vytvořili, to možná nebylo tak důležité. Oni je kreslili, protože tvořit je vášeň. Když se to daří a umíte to, tak prostě musíte tvořit.

Víte, že vědci, kteří studovali otisky prstů a rukou na malbách, tvrdí, že autorkami byly většinou ženy? Ostatně - náboženské obřady tenkrát také vedly ženy.

Zdroj: Richard Riveiro, Pixabay

Dnes žijeme v jiných světech, máme o něm jiné představy, ale vášeň a radost z tvorby je podle mě to, co nás spojuje. To, co nás dělá lidmi.

Zdroj: Tim Oun, Unsplash

 

 Podívejte se, jak se naše tvořivost inspirovala tou dávnou, první tvořivostí.

Hlasovat můžete do 14. března 2024.

#fler-anketa:4965#

 

 

A pokud se vám naše tvorba líbí, neváhejte a zaťukejte na naše pomyslná klubová vrátka.

Máme ještě pár míst volných. 

 

Článek připravila pepadana

Úvodní foto: Rodrigo de la torre, Pixabay