Nelehký summit V4 v Praze. Představy zemí o pomoci Ukrajině se liší

Premiéři zemí V4 se na úterním summitu v Praze shodli, že ruská agrese vůči Ukrajině je porušením mezinárodního práva. Kyjev podle všech čtyř státníků potřebuje pomoc, rozdílné jsou jen představy o ní. Podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) nebyla dnešní diskuze politiků lehká. 

Fiala označil úterní jednání za dlouhé a nelehké, ale zároveň otevřené a věcné. Zdůraznil, že mezi názory lídrů jsou nadále neměnné rozdíly. Zatímco Česko a Polsko se chtějí nadále podílet i na vojenské pomoci Ukrajině, Slovensko a Maďarsko hodlají pomáhat jen finančně a humanitárně. 

Podle českého premiéra je V4 momentálně jinou institucí než před válkou na Ukrajině. "Tak jednoduché to je. Ale jsem rád, že možná i díky naší komunikaci se daří dosahovat na evropské úrovni společných řešení a jednotného postoje k podpoře Ukrajiny a odsouzení ruské agrese," uvedl předseda ODS podle TASR

Shoda podle Fialy je na spolupráci v zemědělství či energetice. Čtveřice zemí podle něho sdílí přesvědčení o nutnosti rozvoje jaderné energie. Spolupráce je možná také v boji s nelegální migrací. 

Polský premiér Donald Tusk zdůraznil, že V4 spojuje historie, vzájemná solidarita i evropské hodnoty. On sám vyjádřil obavy o budoucnost seskupení, zároveň ale vyzval k jednotě. "Dnes je to možná těžší než předtím, ale byl bych rád, kdybychom společně usilovali, aby aspoň některá z témat byla v naší společné agendě. Po dnešku jsem mírný optimista," konstatoval. 

Předseda slovenské vlády Robert Fico zmínil, že názory jsou rozdílné. "Já nevěřím ve vojenské řešení konfliktu na Ukrajině, věřím v okamžité zastavení palby, věřím v mírová jednání... Za několik let tato válka skončí. My tu možná nebudeme, ale formát V4 zůstává mimořádně důležitý," řekl. 

Předseda Smeru i dnes vyčetl pondělní pařížské konferenci o Ukrajině militantnost. V souvislosti s českou iniciativou ohledně dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu zdůraznil, že Slovensko neposkytne žádnou vojenskou pomoc. 

Úterní pražský summit V4 každopádně označil za mimořádně důležitý. "Zažil jsem i zasedání, kde se mi už chtělo i zívat a byl jsem mimořádně znuděný, protože témata byla příliš technická a nezajímavá... Dnes jste mi nedali ani sekundu na to, abych si zívnul nebo měl pocit, že je to setkání nudné," dodal Fico. 

Související

Donald Tusk

Dnes se sejdou premiéři zemí V4. Uskupení tříští Maďaři a Slováci, obává se Tusk

Premiéři zemí Visegrádské skupiny se dnes sejdou v Praze k jednání o energetické bezpečnosti, strategické agendě EU, předcházení nelegální migraci a další podpoře Mezinárodního Visegrádského fondu. Polský premiér Donald Tusk ale již dříve upozornil, že jejich postoje k Ukrajině jsou rozdělené. Vadí mu výroky slovenského premiéra Roberta Fica na adresu Ruska i postoj Maďarska,

Více souvisejících

visegradská čtyřka Petr Fiala (ODS) Donald Tusk Robert Fico Ukrajina válka na Ukrajině

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 37 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 39 minutami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

Policie vyšetřuje smrt ženy v centru Plzně. Nejspíš došlo k trestnému činu

Policie vyšetřuje v Plzni od úterního odpoledne úmrtí ženy, která nejspíš zemřela násilnou smrtí. Případ si převzali krajští kriminalisté. V západočeském městě dnes také museli strážci zákona evakuovat soudní budovy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy