Logo regionálního portálu regiontrebicsko.cz

Regionální zpravodajství

Sociální centrum Kraje Vysočina otevírá v Jihlavě novou poradnu pro pečující

Stanislava Holbová, Zpravodaj Jaroměřice nad Rokytnou
středa 28.2.2024

Ilustrační foto
Autor: Jana Lánová, Wikimedia

V Sociálním centru Kraje Vysočina v Jihlavě se v únoru otevře poradna pro pečující. V prostoru jihlavského Sociálního centra Kraje Vysočina se nová služba zaměří na pečující osoby.

Poradna s názvem Vysočina pečuje bude otevřena v únoru 2024 a bude nabízet podporu všem, kteří pečují o své blízké v domácím prostředí, na péči se připravují nebo sami potřebují péči zajistit.

„Těmto osobám budeme poskytovat individuální sociální poradenství, podporu při sociálním začleňování, pomoc s výběrem a zajištěním kompenzačních pomůcek či informace o sociálních dávkách, které mohou na péči čerpat. Fungovat zde budou i tzv. svépomocné skupiny pod dohledem zkušeného odborníka. Na nich se budou pravidelně setkávat lidé s podobnou zkušeností a věřím, že zde najdou bezpečné místo pro otevřenou komunikaci a řešení svých problémů,“ popisuje fungování svépomocných skupin radní pro oblast sociálních věcí Jan Tourek.

Cílem poradny je pomoci snížit psychickou i fyzickou zátěž vedoucí ke zlepšení kvality života neformálně pečujících i osob, které péči potřebují. Velice často se tito lidé potýkají se stresem, vyčerpáním, příjmovou chudobou, omezeným sociálním kontaktem i nedostatkem volného času. „Neformální pečující pro nás představují velice významnou a početnou skupinu lidí, kteří se dokáží postarat o závislé osoby v domácím prostředí. Uvědomuji si však náročnost této péče, která je někdy rodinným příslušníkům či blízkým poskytována jednou osobou i 24 hodin denně. Je pak lehké bez podpory a pomoci sklouznout do úplného vyčerpání. A tomu bychom chtěli předejít,“ zdůraznil poslání poradny radní Tourek.

Služba bude poskytována bezplatně. Více informací o této poradně naleznete na www.vysocinapecuje.cz, na recepci Sociálního centra Kraje Vysočina (Rantířovská 2a, Jihlava, areál Nemocnice Jihlava) či na telefonu 567 157 923.

Článek byl se souhlasem vydavatele převzat ze Zpravodaje města Jaroměřice nad Rokytnou. Titulek je redakční.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama