Za trýznivou vraždu seniorky z Libišan soud uložil 25 a 17 let vězení

foto Ilustrační foto - Soudní síň v budově Krajského soudu v Pardubicích.

Pardubice - Za trýznivou vraždu seniorky, která se stala v roce 2022 v Libišanech, soud v Pardubicích uložil výjimečný trest. Muž půjde v souhrnném trestu do vězení na 25 let, jeho partnerka na 17 let. Muž byl podle soudu vinen také z nedovoleného ozbrojování. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na odvolání. Oba souzení podali odvolání, zůstávají ve vazbě. Rozsudek není pravomocný.

Soud projednával vraždu sedmdesátileté ženy z Libišan, matky obžalované. Podle obžaloby seniorku pár usmrtil zvlášť surovým a trýznivým způsobem. V závěru obžalovaní použili vrtačku a na hlavě a krku způsobili oběti několik ran. Soud stanul před velmi těžkým případem bezcitné vraždy, uvedla na počátku odůvodnění soudkyně Jana Bodečková. "Nikdo nemá právo brát život člověku, nikdo, nikdy. Tady zemřel člověk brutálním způsobem,“ řekla.

Při vynášení rozsudku většinu času muž poslouchal řeč soudkyně s odvrácenou hlavou. Díval se na opačnou stranu. Někdy vrtěl na znamení nesouhlasu hlavou. Žena se při odůvodnění rozsudku na soudkyni dívala. Muž v závěru soudního řízení začal křičet, že je odsouzen za něco, co neudělal, že není vrah. Vězeňská služba mu po agresivním výstupu nasadila pouta.

Výpovědi obou obžalovaných se při líčení lišily. Žena uvedla, že se na smrti své matky aktivně nepodílela, že ji zabil její partner. Soudkyně Bodečková v odůvodnění řekla, že za vraždu ve spolupachatelství nemusí odsouzený držet vražedný nástroj. Je také nezbytné hodnotit chování obžalovaného po činu. "Obžalovaná si byla vědoma, co obžalovaný činí, nečinila proti tomu námitky,“ uvedla soudkyně.

Muž řekl, že seniorku našli už mrtvou. Obžaloba uvedla, že žena byla zavražděna 30. listopadu 2022. Muž tvrdil, že s ní ještě několik dní poté komunikovali a tělo našli až 3. prosince. Státní zástupkyně navrhovala doživotní trest nebo výjimečný trest, soud se přiklonil k výjimečnému trestu. Muž má vícero trestních záznamů, ale ve vězení dosud nebyl. "Podmínky pro uložení doživotního trestu jsou velice striktní, to soud nedovodil," uvedla Bodečková. Doživotní trest soudy uloží v případě, pokud není naděje na nápravu výjimečným trestem od 20 do 30 let

Znalci u krajské pobočky soudu v Pardubicích říkali, že ani jeden z obžalovaných nedal najevo lítost. Podle znalců z oboru psychiatrie a psychologie má muž disociativní a narcistické rysy, což ale neovlivňuje jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti. Žena, která má vysokoškolské právní vzdělání, trpí podle znalců histrionskou poruchou osobnosti, snaží se o upoutání pozornosti a má sebedramatizující chování.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 10°C

Celá předpověď