Logo regionálního portálu slavkovsko.cz

Regionální zpravodajství

Do Slavkova v dubnu zamíří herecké hvězdy divadla Ungelt

Idnes, Radmila Hrdinová
čtvrtek 29.2.2024

Ilustrační foto
Autor: stock.xchng

Město Slavkov u Brna vás zve na jedinečné divadelní představení z dílny pražského Divadla Ungelt. Recenzenty i diváky opěvovaná inscenace Brácha je hereckým koncertem Veroniky Khek Kubařové, Marka Němce a Igora Orozoviče.

Uskuteční se ve středu 17. dubna v 19.30 hodin ve Společenském centru Bonaparte. Předprodej byl spuštěn v infocentru ve Slavkově u Brna a online na stránkách www.zamek-slavkov.cz – v sekci předprodej. Nepropásněte možnost nákupu vstupenek za zvýhodněnou cenu (550 Kč a 450 Kč) do 16. února.

Recenze hry

Britského dramatika Simona Graye čeští diváci téměř neznají, z jeho více než třiceti divadelních her se u nás hrála dosud jediná. Pražské Divadlo Ungelt nyní uvedlo jeho nejlepší drama Brácha, inspirované autorovým blízkým vztahem s o deset let mladším bratrem.

I bratři Jason a Michael ve hře mají společnou nejen lásku k britské literatuře a poezii, ale i k Anitě, kterou divokými běsy zmítaný Jason přitahuje víc než její milující a kultivovaný akademický manžel. To by ale samo o sobě mohlo být základem celkem banální varianty manželského trojúhelníku, naštěstí tomu tak není. Hra i inscenace hranice jakékoli banality vysoce přesahují. Gray své hrdiny nijak nešetří. Vrhá je do situací jdoucích doslova až na krev. Připomene tím klasika psychoanalytiky Eugena O’Neilla, zejména jeho Cestu dlouhého dne do noci. I zde se odkrývá pravda s trýznivou nemilosrdností. Ale Grayovy dialogy mají i humor, vyvažující nebezpečí poklesu do sentimentu. A především poskytují skvělé herecké příležitosti.

Marek Němec coby mladší bratr Jason je od počátku charismatický společník, za jehož zábavností ale už tušíme běsy. Ty vyhřeznou především v dokonale herecky zvládnuté scéně Jasonova alkoholismu, ale Němec má v zásobě ještě další valéry postavy, které nabídne v druhé polovině hry.

 

Článek byl převzat se souhlasem ze Slavkovského zpravodaje. Titulek je redakční.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama