Markéta Pekarová Adamová o šrapnelu ve vládě i "faulu" Rakušana

29. 2. 2024

Umím se pěkně rozčílit, ale také se ve finále snažím, abychom prostě drželi slovo,” říká předsedkyně sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová k tomu, jaké emoce provázely nedávné neshody ve vládě. Kvůli zmocněnci pro euro se kabinet nevyhnul prvnímu dohodovacímu řízení a nejvyšší představitelka dolní komory dokonce varovala před 'slovenským scénářem'. “My to pak nemusíme udržet,” dodává. 

"V pěti stranách je potřeba najít kompromis a já ho nepovažuji za sprosté slovo. Je to jediný způsob, jak se můžeme něčeho dobrat a někam se posunout. Někdo to pak ale zkrátka udělá způsobem, že do toho hodí takovýto šrapnel," říká lídryně TOP 09 k nedávnému jmenování zmocněnce pro euro u ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN), které mezi zástupci vlády vyvolalo spory.

Pekarová v rozhovoru přiznává, že jsou teď vztahy s hnutím STAN složitější, než bývaly. "Nebudu zastírat, protože právě tyto kroky, které jsem nastínila, rozvibrovaly vládní spolupráci. A proto také varuju, ať se to nepřežene," vysvětluje nejvýše postavená žena v Poslanecké sněmovně a argumentuje i videem ministra vnitra Víta Rakušana z volejbalové šatny, ve kterém se nechává slyšet, že je nejvyšší čas na změnu přístupu k vládnutí. O výstupu premiérovi dopředu neřekl.

Šéfka TOP 09 v rozhovoru mluví také o uplynulém pražském jednání premiérů Visegrádské skupiny, na kterém se lídři čtyř států neshodli na formě podpory pro Ukrajinu, ale i o tom, jak se staví k pomoci válkou zasažené zemi sami Češi.

"Myslím, že je to důležité vysvětlovat a je potřeba si uvědomit, že Ukrajinci pokládají životy i za to, aby nebyly ohroženy naše vlastní. Aby Rusové nebyli na naší hranici a my zase těmi, kdo jsou tím hlavním terčem," vzkazuje Pekarová Adamová všem, kteří mluví o únavě z války.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu nebo si ho poslechnout ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Spotlight, 29. 2. 2024

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme