Logo regionálního portálu slavkovsko.cz

Regionální zpravodajství

Zjistěte, jaký byl Slavkov před 100 lety

Z městské kroniky Slavkova vybral Bedřich Maleček
neděle 3.3.2024

Ilustrační foto
Autor: Město Slavkov u Brna

Rok 1924 ve světě a v ČSR

První zimní olympijské hry se uskutečnily v lednu 1924 v Chamonix. Od května do července se v Paříži uskutečnily VIII. letní olympijské hry. První zlatou olympijskou medaili pro Československo získal v roce 1924 sportovní gymnasta Bedřich Šupčík.

26. ledna byl pět dní po smrti V. I. Lenina přejmenován Petrohrad na Leningrad.

1. dubna byl v Německu Adolf Hitler odsouzen k 5 letům vězení za pokus o státní převrat.

V roce 1924 se narodili: Oldřich Lipský, Karel Kachyňa (Vyškov, syn okresního hejtmana), František Vláčil, Jozef Kroner, Slávka Budínová, Ladislav Chudík, Ilja Prachař, Marlon Brando, Marcello Mastroianni aj.

Rok 1924 ve Slavkově

Kdo nás opustil

V roce 1924 zemřelo 67 lidí, nejčastěji ve věku 70–75 let. Úmrtí známých osobností: 3. června zemřel ve věku 83 let bývalý hostinský u Moravské orlice Raimund Obdržálek, člen obecního zastupitelstva a městské rady.

30. července zemřel ve věku 44 let bývalý městský radní, člen školní rady, zednický mistr Karel Rozehnal. Za své osmnáctileté stavební činnosti postavil ve Slavkově cca 100 rodinných domků.

Krok k lepšímu

1. ledna byla otevřena městská „dětská školka“. Byla zřízena na přání části rodičů, kteří nesouhlasili se směrem výchovy v klášterní školce. Zapsáno bylo 40 dětí.

Bývalá židovská škola byla prodána firmě L. Přikryl a A. Zukal. Byla zde zřízena stolařská dílna.

Na obecním pozemku bylo zřízeno oplocené hřiště. Na rok 1924 bylo umožněno sportovním klubům bezplatné užívání.

Byl ustanoven parcelační plán pro stavby domků na trati Obůrky, kde následně pokračovala výstavba domků rychlým tempem.

Uskutečnilo se hodně oprav a přestaveb (ulice pod Urbanem, Špitálka), zdejší cihelny nestačily vyrábět.

Opravy se dočkala i stará budova školy (dnes sídlo pošty a MÚ). Objekt dostal novou fasádu, kterou navrhl stavitel Václav Ledabyl z Brna. Značným nákladem byl opraven hotel U černého orla na náměstí (dnešní Čs. spořitelna) a sousední dům v Brněnské ulici.

Příběh kostela

V tomto roce byla též zahájena oprava kostela, která byla zamýšlena už od r. 1913. 1. světová válka však záměr odsunula až na dobu příznivější. Kostel měl být zevnitř vylíčen a zvenku měly být provedeny menší opravy. Avšak Arch Meth. Zoubek uznal kostel za stavitelskou památku značné historické ceny, a proto oprava musela být provedena odborně. Vnitřek se nesměl líčit, ale obnovit dle původního stavu. Připravená finanční částka 96 000 Kč však na opravu nestačila.

Odhadované náklady byly spočítány na cca 150 000 Kč. Byla podána žádost na ministerstvo školství a národní osvěty o udělení státní subvence. Subvence ve výši 40 000 Kč byla povolena 31. 5. 1924. Práce byly zadány 21. 6. 1924. Stavba pojízdného lešení uvnitř chrámu trvala 4 týdny. Stěny byly oškrabány na původní sádrovu omítku, nově sádrou nahozeny a vyhlazeny. Současně byly prováděny zvenčí opravy zdiva a chrám nalíčen stejným tónem měkce nažloutlé barvy. Práce byly ukončeny před Národním svátkem 28. 10. 1924. Celkové náklady na opravu kostela dosáhly částky 202 000 Kč.

Bylo usneseno opravit kostelní hodiny a opatřit je novým proskleným číselníkem, aby byly i v noci osvětleny. Hodiny zůstanou v majetku města.

Myslelo se i na ty nejvíce potřebné

Obecně prospěšný a lidumilný spolek dobrovolných hasičů se na jaře dočkal zmodernizované stříkačky. Nákladem 20 000  Kč byla stará stříkačka doplněna benzinovým motorem k pohonu pump. Na potřebnou částku se složilo 16 slavkovských subjektů.

V tomto roce se slavkovští hasiči podíleli na likvidaci čtyř velkých požárů: 14. 3. požár ve vatárně, 30. 6. požár nákladního auta cukrovaru, 28. 8. požár ve vatárně naproti nádraží, 9. 11. požár střechy bývalého pivovaru, kde bylo uskladněno 5 tun sena. Nová stříkačka se velmi dobře osvědčila.

Změny a zase změny

Hrušněmi byla vysázena alej v Čelakovského ulici jako náhrada za padlé aleje v době nedostatku paliva v průběhu I. světové války. Při zdejší hospodářské škole byla zřízena stromková školka na pronajatém městském pozemku, aby se i dále mohly rozšiřovat aleje.

Čtyři stojany veřejného osvětlení na Palackého náměstí byly upraveny tak, aby mohly být ozdobeny květinami. Byla věnována i zvýšená pozornost obecnímu sadu. Radnice přijala městského zahradníka (Františka Soukupa). Vedle školní zahrady byl zřízen obecní skleník, o jehož výstavbu se postaral městský zahradník.

Firma Schindler a Stein upravila sýpku v Tyršově ulici (dnes nová poliklinika) a užívala ji na uskladňování obilí, hlavně ječmene.

Českého ředitele cukrovaru Karla Horkého, který na místě ředitele působil od r. 1918 a v r.

1924 odešel na nové působiště, nahradil Mořic Selinger.

Koncem léta 1924 byl uzavřen hostinec v Bučovické ulici č. 146. Dům koupil tiskař Josef Šimek (bývalý legionář), který sem přemístil svoji tiskárnu ze sousedního domu.

Slavkovem začalo projíždět stále víc automobilů, proto byly pořízeny nové orientační tabule na křižovatkách ulic. V samotném Slavkově byl v té době automobilismus ještě v plenkách. Majitelů aut bylo v r. 1924 málo: cukrovar (několik aut), majitel cihelny Nadýmáček, oba lékaři – MUDr. R. Weil a MUDr. A. Gabriel a zvěrolékař MVDr. L. Lustig. Motorové kolo vlastnil V. Ryba, inspektor oslavanské elektrárny.

T. G. Masaryk

Hlavní událostí roku byla návštěva prezidenta republiky T. G. Masaryka, který navštívil Slavkov u Brna 18. června. Prezidentská kolona aut přijela na náměstí Brněnskou ulicí a u radnice pana prezidenta přivítal starosta města František Hrozek. Uvítací řeč přednesla žačka Daniela Fialová, růže prezidentovi předala Evička Vincentová a Běla Tesaříková předala kytici bílých růží paní Alici Masarykové.

Prezidenta ve Slavkově přivítalo asi 12 000 lidí (z toho žactva bylo 5000). K uctění památky příjezdu prezidenta republiky darovali majitelé cukrovaru bratranci V. a F. Redlichovi obnos 5000 Kč ve prospěch místní chudiny – 2500 Kč bylo přiděleno městské školce a 500 Kč školce klášterní.

Osud slavkovského chudobince

Chudobinec (dnešní starší budova polikliniky), který byl postaven na popud MUDr. Eremiáše v r. 1911, byl v roce 1924 zvýšen o jedno patro. Po zamítnutí projektu stavby okresního dětského domova chtělo město do budovy chudobince umístit dětský útulek. V části objektu byla nově zřízena i poradna pro matky s kojenci. V evidenci měla téměř 300 matek. Útulek podpořil i cukrovar částkou 4000 Kč určenou na pořádání výletů pro chudé děti. Nemocenská pokladna v r. 1924 vypravila 18 nemocných dětí cukrovarských zaměstnanců na měsíční pobyt a léčení do lázní Grado v Itálii.

Další události roku 1924

Celkově byl rok 1924 ve znamení zvyšování cen.

Úroda obilnin zůstala pod očekáváním a zdražovaly se hlavně potraviny. Dobrou úrodu hlásili pěstitelé cukrovky.

25. března uspořádala ve dvoraně Spořitelny hudební škola Františka France Hudební akademii na oslavu 100. výročí narozenin B. Smetany (*1824).

Během roku se ve Slavkově konalo 16 vzdělávacích přednášek na různá témata, které navštívilo přes 1100 osob. Přednášky se uskutečnily v kreslírně dívčí měšťanské školy. Bohatá byla i divadelní sezóna: uskutečnilo se 27 představení v podání deseti (!) ochotnických souborů (Cyrilská jednota, TJ Sokol, Federovaná dělnická tělocvičná jednota, Strana živnostensko obchodní, Vzdělávací a zábavný spolek Tábor, Jednota čs. obce legionářské, Národní jednota, Jednota čs. Orla, Svaz čs. mládeže socialistické a Mariánská družina dívek).

Ohlédnutí se za počasím

Počasí toho roku nebylo příznivé – v dubnu a květnu bylo sucho a velmi teplo, v červnu a červenci zase naopak deštivo a poměrně chladno. Po studeném létě přišel krásný podzim, který trval do 20. října. Mrznout začalo v polovině listopadu. Zima byla zprvu mrazivá, poté však velmi mírná, bez sněhu.

 

Článek byl převzat se souhlasem vydavatele ze Slavkovského zpravodaje. Titulek i mezititulky jsou redakční.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama