Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lektorka Voříšková je absolutní vítězkou galavečera GalaFit

I český sektor fitness, zahrnující všechno od posiloven a tělocvičen přes odborníky na výživu až po profesionální sportovce, si zaslouží svůj galavečer. To si řekli pořadatelé prvního ročníku GalaFitu a uspořádali anketu, ve které hodnotili nejvýznamnější a nejúspěšnější osobnosti a organizace tohoto sektoru. Záznam večera GalaFit i s medailonky vybraných vítězů sledujte ve čtvrtek 14. března od 16:30 na ČT sport.

Slavnostní galavečer GalaFit
zdroj: ČT sport autor: Miroslav.Langer

Vůbec nejvíce příznivců napříč kategoriemi má Andrea Voříšková, za nejvyšší počet hlasů se proto stala absolutní vítězkou. Pracuje sice jako advokátka, ale ve volném čase se věnuje své akademii FitNut a projektu FIFTAB. Jak k tomu řekla přímo na GalaFitu, její pozornost přesahuje pouhé cvičení pro zdraví. "Já už jsem tu spíš od toho, abyste se cítili dobře, nebáli se říct si o to, co v životě potřebujete. Myslím, že všechno začíná od toho, jak se cítíme ve své hlavě, a až pak by mělo být všechno ostatní," vysvětlila.

Nejlepším klubem se stalo Fitness Centrum Báry a Hanky Šulcové, který opět dosáhl na první místo v oficiálním žebříčku Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz. V něm se bodově vyhodnocují výsledky ze soutěží během celého roku, takže se v případě této kategorie výjimečně o vítězi nehlasovalo.

Je nám líto, video expirovalo.
Voříšková se stala absolutní vítězkou galavečera GalaFit

Mezi jednotlivci kralovala závodnice body fitness Tereza Linhartová. V loňském roce vyhrála v disciplíně figure několik významných soutěží, jako byl pražský EVLS Prague Pro, a kvalifikovala se na prestižní Olympii.

Zakladatelka aerobiku do síně slávy

Do síně slávy osobností fitness se dostala Helena Jarkovská, která patřila k předním tahounům nových trendů ve cvičení veřejnosti od 70. let 20. století. Spoluzakládala český komerční i sportovní aerobik a jako lektorka působila nejen u nás, ale i v dalších evropských zemích.

Při bilancování zmínila zejména to, jak musela překonávat nedůvěru tehdejších sportovních funkcionářů. "Byly řeči kolem toho, že to nebude mít absolutně žádné trvání. A já říkala, že určitě bude, protože to bude rekreační sport, který budou moct dělat normální lidi." Za svou nejdůležitější nástupkyni označila předsedkyni spolupořadatele ankety, České komory fitness Janu Havrdovou.

Titul osobnost roku si odnesl uznávaný výživový poradce Petr Havlíček, influencerem roku se stala výše zmíněná Voříšková a další ocenění putují také do Centra pohybové medicíny Pavla Koláře a na Fakultu tělesné výchovy a sportu UK Praha, a to za její projekt Měníme svět pohybem.

Loučení s mistryní světa

Na galavečer se přišla rozloučit i Viktorie Prokopová. Jedna z největších hvězd českého sportovního aerobiku byla úspěšná od juniorských kategoriích a v dospělých získala celkem tři tituly mistryně světa včetně dvou v nejprestižnější kategorii žen.

Přesto zavzpomínala na to, že její dráha nevedla k úspěchům přímo. "Ač se to na první pohled nezdá, tak jsem měla i těžší okamžiky v kariéře a neměla jsem to všechno zadarmo," zamyslela se a poděkovala svým trenérkám, příznivcům a rodině. Dál se chce věnovat studiu, a to, jak se pak zapojí znovu do dění v aerobiku, nebo jestli se vydá úplně jinou cestou, zatím neřeší.

Prokopová se stala čtvrtou českou mistryní světa mezi ženami po Olze Šípkové, Denise Barešové a Adéle Citové. A pouze Citová a Prokopová dokázaly vyhrát dvakrát, Prokopová předloni a loni, o rekordní třetí zlato už ale usilovat nebude.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články