Logo regionálního portálu regionkurimsko.cz

Regionální zpravodajství

Předsletové přípravy v Knínicích pokračují. Cvičenky už pilně trénují

Zpravodaj obce Moravské Knínice
pondělí 4.3.2024

Ilustrační foto
Autor: stock.xchng

V sokolovně se pilně nacvičují sletové skladby. Cvičenky se předvedou poslední květnovou sobotu na župním sletu v Tišnově. 9. června 2024 se uskuteční Krajský slet v Brně na stadionu Sokola Brno I. na ulici Kounicově.

V sobotu 29. června pak odjíždí do Prahy, kde prožijí společný týden sletových nácviků. Vystoupení potom proběhne ve čtvrtek 4. 7. večer a v pátek 5. 7. odpoledne na stadionu Slavie v pražském Edenu.

Žákyně se připravují pod vedením cvičitelky Šárky Bořilové (někdy také s pomocí cvičitelky Marcely Pelikánové). Nacvičují skladbu Čarodějky.

Děvčata cvičí s netypickým náčiním – pláštíky, s nimiž během skladby vskutku čarují, a stávají se tak doslova „malými čarodějkami“. Tomu částečně odpovídá i hudební doprovod, uslyšíte mimo jiné úvodní píseň ze seriálu Čarodějky z předměstí či filmovou Saxanu.

Autorky skladby: Dagmar Fischerová, Martina Soukupová (Sokol Praha Vršovice).

Cvičební úbor modré ¾ legíny a modrý trikot s bílým klínem. Náčiní: jasně oranžový pláštík.

Velkým nedostatkem je pro naše cvičenky dosud absence sletového náčiní.

Žákyně mají mít ony oranžové pláštíky s kapucí, které část skladby používají smotané jako náčiní a posléze si je oblékají. Tyto pláštíky ještě do naší jednoty nedorazily, a cvičenky tak musí používat různé náhradní řešení. Snad nám 16 pláštíků, které potřebujeme, brzy dorazí.

Ženy nacvičují dvě sletové skladby.

Od března 2023 nacvičuje 32 žen skladbu autorky Kateřiny Matušínské (Sokol Rychvald). Ta napsala skladbu žen pro minulý slet v roce 2018, kterou knínické ženy nacvičovaly. Nesla název Ženobraní na hudbu od Čechomoru a Fleretu.

Skladba žen pro slet 2024 se podle Kateřiny jmenuje „V rytmu srdce“, proto, že má v sobě prvky jazzu a swingu, o kterém se říká, že tepe v rytmu srdce. Je ryze taneční bez nářadí a vyjadřuje radost z pohybu. Tančí na tři písně Vojtěcha Dyka.

První skladba se jmenuje „Beat ve Swingu“, druhá „Žal se odkládá“ (pův. Jiří Korn). V poslední skladbě „Hladiny“ se zpívá o tom, že život je pohyb a změna. Do rytmu srdce tančí celý svět. Zastavení se, znamená konec. Všechny tři skladby nahrál Dyk s orchestrem B-Side Band. Text ke skladbě Hladiny napsal Michal Horáček, hudbu složil Petr Hapka. Je opravdu překrásná. Jen si ji poslechněte.

Cvičební úbor řešila Kateřina s módní návrhářkou a držela se námětu skladby. Ženy mají bílé triko, 7/8 petrolejově modré kalhoty a pánskou bekovku stejné barvy. Bílé tenisky.

Od září 2023 nacvičují mladší ženy skladbu Leporelo. Základní celek je 8 žen. Náčiní – dvoubarevná jógamatka (fialová se žlutou) Na první pohled se jedná o jednoduché cvičení plné choreografických záměrů, které vytvoří zajímavé barevné efekty, jež vyniknou teprve při cvičení na velké ploše stadionu. Autorkami skladby jsou Kateřina Machů, Karolína Stařecká (Sokol Praha Vršovice) a Kateřina Karešová (Sokol Dvůr Králové nad Labem).

Cvičí se na písně Ewy Farné. Skladba se jmenuje Leporelo podle jedné z písní, na kterou se cvičí, a zároveň choreografického zobrazení leporela na ploše vytvořeného v jeden moment z rozložených podložek. Vyjádření skladby vychází z úvodní písně Tělo, která ukazuje na ženskost, sílu a to, že každá žena i dívka je jedinečná a neobyčejná a měla by se cítit dobře ve svém těle. Obsahuje prvky akrobacie, aerobiku, jógy i tance a vše na sebe navazuje. Skladba graduje od prvního pomalejšího oddílu s prvky jógy směrem k nejdynamičtější aerobikové části. Celkové vyjádření spočívá také v tom, že významná část pohybů koresponduje s texty písní.

Cvičební úbor – fialové triko, legíny v modré barvě, černé tenisky.

Všechny cvičitelky se již zúčastnily min. tří společných secvičných v Praze, Brně či Ostravě, kde trénovaly, společně se cvičitelkami z celé republiky, skladby přímo s autorkami.

Nyní nám zbývá zajistit ubytování pro padesát cvičenek včetně doprovodu.

Předběžně zamluven máme pobyt v domově mládeže na pražském Střížkově.

Zde nám při minulém sletu zajišťovali i snídaně. Na oběd se dospělé cvičenky staví do restaurace každý den v jiné části Prahy. Ale malým děvčatům musíme zajistit také obědy a večeře. Snad to nebude problém. Mladé ženy mají ubytování zamluveno také, ale v jiné části Prahy.

Jak již při minulém sletu v roce 2018, i nyní mají sokolské župy problém se zajištěním ubytování v Praze. Od znovuobnovení Sokola v roce 1990 bylo zvykem při sletech cvičence ubytovat v třídách a tělocvičnách základních škol.

Po 30 letech jsou všechny školy opravené, ve třídách mají speciální tabule, počítače. Ředitelé škol již sokolům školy nepronajmou. Župa Pernštejnská bývala vždy ubytovaná ve škole v pražských Vokovicích. Z důvodu, že v roce 2018 ředitel školu župě již nepronajal, horko těžko sháněli ubytování po Praze.

Nakonec sehnali ubytování ve Stodůlkách. Letos je na tom župa s ubytováním stejně. Má zajištěné ubytování pouze pro část cvičenců.

Knínická jednota se na župu nevázala již při minulém sletu a zajišťuje si ubytování sama. Snad to vyjde i letos a ubytování nás nezklame.

Cvičenci obdrží za poplatek sletový průkaz, který je opravňuje používat všechny hromadné dopravní prostředky po celé Praze. Mají na tento průkaz zajištěn vstup na sokolské akce, vstup na stadion, do O2 arény na sokolský program apod.

V sobotu 29. června budou z Tišnova vypraveny zvláštní vagony Českých drah pouze pro cvičence župy Pernštejnské s cílem Praha – 17. všesokolský slet 2024.

 

Článek byl převzat se souhlasem vydavatele ze Zpravodaje obce Moravské Knínice. Titulek je redakční.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama