Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Místo suchého února digitální detox. Dokáže skutečně pomoct? Nové

Začátek roku bývá tradičně obdobím, kdy se lidé pod tíhou novoročních předsevzetí pokouší udělat něco pro své zdraví. A zatímco někteří začnou chodit pravidelně do posilovny nebo dodržovat suchý únor, jiní se rozhodnou pro takzvaný digitální detox. Příznivci této metody totiž tvrdí, že jsme na chytrých médiích závislí a detox nám může pomoci opět získat balanc.

Jak se projevuje závislost na sociálních sítích? A jak dlouho má trvat digitální detox?

Blog ITnetwork.cz

Odvrácená strana digitálních médií

V dnešní době je pro většinu z nás téměř nepředstavitelné, že bychom měli žít bez chytrých technologií. Kromě toho, že značně usnadňují vzájemnou komunikaci, nám poskytují i zábavu při volných chvílích. Podle výzkumu společnosti Exploding Topics používá sociální sítě 62,3 % světové populace, přičemž průměrně na nich každý člověk tráví 2 hodiny a 23 minut denně. Obecně však u obrazovek trávíme mnohem více času, skoro sedm hodin denně.

Je to špatně? Na to není úplně snadné odpovědět. Mnozí odborníci se však shodují, že důležitější než čas strávený na digitálních médiích je to, co na nich člověk skutečně dělá. Nekontrolovatelné několikahodinové scrollování na Facebooku nebo Instagramu totiž může vést k některému z následujících problémů.

Přetížení

Být pořád online nebo mít mobil neustále u sebe může být velmi stresující, člověk je totiž kvůli tomu neustále dostupný. Jak sis mohl přečíst v jednom z našich předchozích článků, tohoto faktu mnohdy zneužívají i firmy, které po svých zaměstnancích požadují reakci mimo vymezenou pracovní dobu. Tento nápor pak může vést k přetížení, špatnému spánku a dalším zdravotním problémům.

Špatná koncentrace

Mnoho studií ukázalo, že používání sociálních sítí značně poškozuje naši schopnost koncentrovat se na složitou či dlouhotrvající práci. Sítě byly ostatně navrženy tak, aby byly co nejpoutavější a člověk z nich jednoduše nechtěl odejít. Lidé mají navíc tendenci se na ně pravidelně vracet i během práce či učení. To ale koncentraci vůbec nepomáhá, neboť návrat na stejnou úroveň soustředění jako před pauzou může trvat velmi dlouho.

Závislost

V kontextu sociálních médií někteří odborníci dokonce hovoří i o závislosti, která se projevuje následujícími symptomy:

Fyzické příznaky:

  • únava,
  • nespavost,
  • zažívací potíže,
  • neúmyslné hubnutí nebo tloustnutí,
  • bolesti hlavy.

Psychologické a sociální příznaky:

  • podráždění,
  • omezování sociálních kontaktů,
  • problémy v práci,
  • napjaté mezilidské vztahy,
  • zhoršení paměti,
  • problémy s koncentrací,
  • neschopnost rozlišit realitu od fantazie.

Behaviorální příznaky

  • ztráta zájmu o činnosti, které člověka dříve naplňovaly,
  • čím dál častější trávení času online,
  • lhaní o používání sociálních médií,
  • hněv či neklid v případě, že člověka někdo požádá, aby čas trávený online omezil.

Co je to digitální detox?

Oxfordský slovník definuje digitální detox jako „časové období, během kterého se člověk zdrží používání elektronických zařízení, jako jsou chytré telefony nebo počítače. To je považováno za příležitost snížit stres nebo se zaměřit na sociální interakci ve fyzickém světě.“.

Tato digitální abstinence může trvat od pár hodin až po několik týdnů či měsíců. Většina lidí však údajně vydrží okolo jednoho až dvou týdnů.

Zkoušel jsi někdy digitální detox? Hlasuj v naší anketě.

Jak přežít bez technologií?

Hned na začátek je potřeba si důkladně promyslet, jaký by měl být cíl tvého detoxu. Chceš mít více času na rodinu nebo své koníčky? Potřebuješ efektivněji pracovat? Nebo máš problémy s koncentrací? Zamysli se nad tím, co konkrétně děláš špatně a kdy nad digitálními médii ztrácíš kontrolu.

Jedním z častých tipů je vytvořit si takzvané digital free zóny. To znamená, že se v daných pokojích či místech nesmějí chytré technologie vůbec používat. Zamezíš tak například tomu, abys v kanceláři skrze sociální sítě odbíhal od práce. Vhodné je si rovněž stanovit určitou dobu, kdy je možné digitální technologie volně používat. Každému vyhovuje něco jiného, typicky to ale bývá v odpoledních hodinách po práci. Získaný volný čas je pak potřeba nahradit nějakou smysluplnou aktivitou, která ti bude přinášet radost.

Pokud chceš brát digitální detox opravdu poctivě a bez kompromisů, připrav se na to, že tě čeká i lehký návrat v čase. Například mobilní budík budeš muset vyměnit za ten klasický a Google kalendář za ten papírový 😉 Avšak ještě než se odpojíš z digitálního světa, upozorni na svůj záměr rodinu a přátele. Mohli by se stresovat, že se s tebou nemohou nijak spojit.

Je digitální detox skutečně účinný?

To je otázka, na kterou není vůbec snadné odpovědět. Mnozí lidé na něj z vlastních zkušeností nedají dopustit. Říkají, že několikadenní vypnutí digitálního světa jim pomáhá zlepšit spánek či koncentraci a vede i k výraznému zlepšení jejich psychického stavu. Podrobnější důvody k detoxu jsou hezky popsány například v následujícím videu:

Na druhou stranu existuje i spousta kritiků této metody. Například nedávný výzkum Davida Ellise a Brittany Davidsonové tvrdí, že existuje jen velmi málo důkazů o tom, že by měly digitální detoxy jakýkoliv přínos na problémy spojené s užíváním chytrých telefonů.

Jak píše britský deník The Independent, některé argumenty pro digitální detox se zdají na první pohled logické. Například to, že díky detoxu člověk získá čas na sport, učení či jiné aktivity sloužící k osobnímu rozvoji. Nicméně žádný z výzkumů dosud neprokázal, že k tomu skutečně dojde.

Vzdát se chytrých technologií navíc může člověka mnohdy ještě ochudit, třeba o sociální kontakty, které se dnes ve velké míře odehrávají právě skrze sociální sítě. Účastníci nejrůznějších výzkumů navíc přiznali, že po celkovém opuštění digitálních médií začali pociťovat negativní účinky, jako problémy se spánkem či vyšší úroveň úzkosti. Není proto divu, že velká část lidí se po takovém detoxu nakonec vrátí ke svým předchozím návykům.

Pokud se tedy rozhodneš s detoxem začít, pamatuj na pravidlo, že méně je mnohdy více. Rozumné omezení používání sociálních médií v práci ti může pomoci zlepšit koncentraci, zároveň to ale pro tebe nebude takový šok, jako když digitální technologie vypustíš úplně.

Anketa

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 4. března 10:23
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity