fbpx

Sádrokarton svépomocí – jak vytvořit rastr0

Rastr je nosná konstrukce obvykle z kovových profilů, která tvoří základ pro sádrokartonové stěny, předstěny nebo podhledy. Vytvořit rastr pro sádrokarton je poměrně jednoduché, je ale potřeba dodržovat doporučené postupy. Co je na konstrukci rastru pro sádrokartonové stěny důležité?

Ilustrační obrázek: Dall-e AI

Nosná konstrukce sádrokartonových stěn a podhledů se označuje jako rastr. Skládá se z různých typů profilů podle toho, zda se jedná o příčku, podhled nebo obklad. Sádrokartonové desky se na rastr připevňují pomocí samořezných vrutů. Mezi rastr a sádrokarton se může vložit izolace, například minerální vlna, která zlepší tepelnou a zvukovou izolaci stěny. Rastr také umožňuje vést instalace, jako jsou odpadní a vodovodní trubky nebo elektřina.

Jaké typy kovových profilů existují?

Rastr se obvykle staví z ocelových profilů, méně často pak z dřevěných hranolů. Kovové profily pro použití sádrokartonových aplikacích se dělí podle toho, k jakému účelu slouží. Existují tři základní typy:

Reklama

  • Příčkové profily (UW a CW) – jsou určené pro sádrokartonové příčky, které dělí místnosti. UW profily se připevňují na podlahu a strop, CW profily se do nich vkládají svisle a tvoří tak stojiny příčky. Písmena “U” a “C” označují tvar profilu.  
  • Podhledové profily (UD a CD) – jsou určené pro sádrokartonové podhledy, které snižují výšku místnosti a skrývají instalace. UD profily se připevňují na okolní stěny, CD profily se do nich vkládají vodorovně a tvoří tak podklad pro sádrokarton.
  • Obkladové profily (UD a CD) – jsou určené pro sádrokartonové obklady, které zakrývají původní stěny nebo sloupy. UD profily se připevňují na stěnu, CD profily se do nich vkládají kolmo a tvoří tak podklad pro sádrokarton.

Jak správně namontovat rastr?

Montáž rastru vyžaduje pečlivost a přesnost. Je třeba dodržet následující kroky:

  • Nejdříve je potřeba změřit rozměry místnosti a určit polohu příček, podhledů nebo obkladů, podle projektové dokumentace nebo nákresu.
  • Označit na podlaze, stropu a stěnách linie pro UW nebo UD profily – k tomu se hodí brnkačka nebo laser. Pozor na to, že rastr tvoří jen část celkové tloušťky stěny,
  • Předvrtat otvory a  připevnit UW nebo UD profily na podlahu, strop nebo stěny pomocí natloukacích hmoždinek. Obvykle se profil přiloží na podlahu a strop a rovnou přes něj se vyvrtají příslušné otvory a aplikují se natloukací hmoždinky.
  • Poté vložte CW nebo CD profily do UW nebo UD profilů tak, aby byly rovnoběžné a v požadovaných rozestupech podle rozměrů sádrokartonových desek. CW nebo CD profily se nepřipevňují k sobě ani k UW nebo UD profilům, aby byla zachována možnost teplotní roztažnosti.
  • K CW profilům se pak připevňují různé další prvky konstrukce, jako jsou třeba silnější profily nebo dřevěné desky tam, kde se budou do stěny kotvit těžší předměty.

Následně je už možné k rastru připevnit sádrokartonové desky pomocí samořezných vrutů tak, aby byly zarovnané a bez mezer. Hloubka zašroubování vrutu skrz kovový profil musí být minimálně 10 mm.

Autor: Jan Pergl

Autor se zabývá hlavně stavebnictvím a moderními technologiemi