Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
PLANEO CUP - Pohár mládeže FAČR 2024

Netušilová: Titul leteckého sportovce roku? Ocenění pro celé plachtění

Koncem února se stala nejlepším leteckým sportovcem roku 2023. Alena Netušilová bere ocenění jako vyznamenání pro celé české plachtění. Navíc tím navázala na svůj o dvacet let starší titul.

Netušilovou zvolila tajná porota. Ani jednou jméno nebylo podle Netušilové prozrazeno. "Nepídila jsem se, kdo v té komisi je, ani jsem to nezkoušela," řekla v rozhovoru pro ČT sport ke dvanáctičlenné porotě.

Ocenění převzala během galavečera v Ústí nad Labem z rukou prezidenta republiky Petra Pavla a prezidenta Aeroklubu České republiky Vlastimila Dvořáka.

"Byla jsem upozorněna na nebezpečné schody na podiu, tak jsem tušila, že se na nějakém místě umístím, ale že vyhraji, to mi nikdo neprozradil," usmála se Netušilová.

Ta se k létání dostala během studia na gymnáziu a závodní dráhu na nejvyšších národních soutěžích zahájila v roce 1991 hned druhým místem na federálním mistrovství v plachtění žen.

Netušilová je jednou z mála plachtařek světa, která se v konkurenci mužů umísťuje na světových závodech na skvělých pozicích, stejně tak i na pohárových závodech v Česku.

Mezinárodních soutěží se účastní od roku 1993. Šestkrát stála na stupních vítězů a dvakrát byla mistryní světa. Celkově má nalétáno 4500 hodin a přes 120 000 km na soutěžích.

Na nejlepšího leteckého sportovce roku 2023 byla nominována za vítězství v osmnáctimetrové třídě, kterým získala druhý titul mistryně světa a zároveň přispěla k celkovému vítězství národního týmu na mistrovství světa v plachtění žen ve Španělsku.

"Velmi si toho cením nejen pro sebe. Tomu se daří v posledních letech, závodí o medaile na mistrovstvích světa i Evropy. Beru to jako ocenění celého plachtění," uvedla.

První titul získala už v roce 2003. "Závodím celou tu dobu kontinuálně, vynechala jsem snad jen dvě mistrovství. Sport se zrychluje, zdokonaluje, musíme létat stále lépe," upozornila Netušilová.

Nejdůležitější jsou podle ní strategická rozhodnutí během letu. "Když je počasí čitelné, dobrý výkon odvedou všichni. Když jsou ale bouřky a počasí se mění, to jsou momenty, kdy je potřeba vše správně vyhodnotit."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články