Fulltextové vyhledávání

27. 4. Jaroslav

Zítra: Vlastislav

Horní menu

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
VELIKONOCE - SVÁTKY JARA
2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
Zápis do 1.třídy
19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
Stavění májky v neděli 28.04.2024 ve Skalách na hřišti
29 30 1 2 3 4 5
Drobečková navigace

Úvod > Život v obci > Aktuality > Kontrola rekreačních objektů

Kontrola rekreačních objektů



Rekreační chaty a chalupy jsou místem, na které se vždy v letních měsících rádi vracíme. Načerpáme zde energii a unikneme na chvíli od ruchu velkoměsta. V zimním období sem však zavítá málo kdo z nás, a proto se tyto objekty v zimním období stávají vhodnou příležitostí pro pachatele majetkové trestné činnosti. Ti si vybírají především odlehlé objekty, ke kterým se dá například snadno přijet automobilem. V zimních měsících se proto policisté mimo jiné věnují také častějším kontrolám takových to rekreačních oblastí v rámci běžného výkonu, a to jak ve dne, tak i v noci.

 

Zároveň se i v tomto období uskutečňují i preventivní akce zaměřené právě na rekreační objety. Jedna taková proběhla v únoru letošního roku i v okrese Bruntál za součinnosti policistů z obvodního oddělení Rýmařov policejního psovoda se služebním psem Bruttal, jehož činnost je zaměřená na vyhledávání osob a předmětů pocházejících z trestné činnosti. Za zmínku také stojí to, že policejní psovod praporčík Hanel se pravidelně účastní závodů ve Sportovní kynologii, kdy se v loňském roce zúčastnil Mistrovství Německých ovčáků, které se konalo v Maďarsku. 

 

Kontrola chatové oblasti proběhla poblíž Tvrdkovské přehrady, kam se pravidelně sjíždějí nejen vlastníci rekreačních objektů, ale i rybáři, milovníci vodních sportů a turisté. Tato oblast se nachází v údolí mezi obcemi Horní Město a Tvrdkov. V oblasti se nachází více jak 50 rekreačních objektů. Policisté kontrolovali všechny vstupy do objektů, jako jsou vstupní dveře, boční vchody nebo i zabezpečení oken či okenic. Následně zde policisté zanechají visačku s datem kontroly a kontaktem na obvodní oddělení, aby majitelé věděli, že jejich chata či chalupa byla zkontrolována.

 

Během této akce bylo hovořeno s několika lidmi, kteří zde trvale bydlí. Tito velice pozitivně uvítali tuto preventivní akci. „Občas se zde v blízkosti přehrady pohybují cizí lidé, a ač zde již za poslední čtyři roky nebyla žádná vloupačka oznámena, tak jsou tyto preventivní akce velice účelné“ okomentoval naši práci jeden z obyvatel oblasti.

 

A proto policie doporučuje: 

  • Cenné věci nenechávejte přes zimu v rekreačním objektu, ale odvezte si je do bezpečí
  • Nechlubte se před neznámými lidmi vybavením Vašeho objektu
  • Pro zvýšení zabezpečení objektu lze užít mříže na okna i dveře, popřípadě uzamykatelné okenice
  • V dnešní době jej již cenově dostupná i elektronická ochrana – kamery, fotopasti nebo připojení objektu na pult centralizované ochrany
  • Opatřete Váš objekt viditelnými informacemi, že je Vaše chata sledována kamerovým systémem apod.
  • Pokud dojde k vloupání do rekreačního objektu je pro policisty důležité, majitel nevstupoval dovnitř a tuto věc neprodleně oznámil na policii. Důležité je také, aby majitel objektu do příjezdu policie s žádnými věcmi nemanipuloval

Více rad naleznete na stránkách: zabezpectese.cz

 

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje

oddělení prevence

prap. Barbora Geierová

  1. března 2024
    IMG_9044.jpeg IMG_9052.jpeg IMG_9067.jpeg IMG_9097.jpeg IMG_9107.jpeg IMG_9147.jpeg