ŠKODA Pražský MTB pohár začne netradičně, závodem short tracku!

ŠKODA Pražský MTB pohár začne netradičně, závodem short tracku!

Datum vydání: 05.03.2024

Úvodní závod ŠKODA Pražského MTB poháru 2024 v Motole, 6. a 7. dubna, začne netradičním způsobem, nicméně zcela v duchu novodobého pojetí závodů olympijského cross country, závodem Short tracku. 

Divácky atraktivní a rychlá disciplína, kde až do posledních metrů závodu není rozhodnuto o vítězi, následně stanoví pořadí postavení jezdců na startu nedělního závodu v olympijském XCO. Závod XCC se týká všech závodníků, počínaje kategorií Žáci I., Žákyně I. a starších. Dopolední program dětských závodů se pojede na dětských okruzích v klasickém formátu. Online registrace k závodu bude spuštěna 1. března ve 13:00 hodin. 
 
Nový formát úvodního dvojzávodu horských kol pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů, včetně cyklistů s handicapem, ŠKODA Pražský MTB pohár, budí v cyklistické komunitě zájem. Pořadatelé se rozhodli využít vhodné parametry závodního okruhu Traily Motol – „Jízda pod napětím“ a celé sobotní odpoledne bude věnováno závodu XCC, jehož výsledky následně stanoví i postavení na startu pro nedělní závod XCO. 

Závod XCC se týká všech jezdců, počínaje kategorií Žáci I., Žákyně I. a starších. Dopolední program dětských závodů se pojede na samostatně značených dětských okruzích v klasickém formátu. 

Účast v závodě XCC zajistí pořadí v kvalifikaci v individuální časovce na jeden XCC okruh, která bude vlastnímu závodu Short tracku předcházet. Závod XCC byl až doposud v České republice realizován pouze v případě závodů MČR a samozřejmě závodů horských kol v rámci Světového poháru v Novém Městě na Moravě. Zařazení Short tracku do programu volnočasových závodů pro širokou veřejnost tedy představuje, z pohledu českého MTB, zajímavý mezník.      
 
Jak přesně bude úvodní závod organizovaný?
Online registrace k závodům ŠKODA Pražského MTB poháru 2024 bude spuštěna v pátek 1.3. ve 13:00 hodin. Registrace do závodů bude uzavřena vždy dva dny před daným závodem, tzn. pro závod 1. kola ŠKODA Pražského MTB poháru 2024 bude online registrace uzavřena ve čtvrtek 4.4. ve 14:00 hodin. Následující den, tj. v pátek organizátoři zveřejní startovní listiny jednotlivých kategorií a přesný čas startu každého jezdce v individuální časovce na jeden XCC okruh. Startovní odstupy mezi jednotlivými jezdci v časovce budou činit 15 až 20 sekund podle celkového počtu přihlášených jezdců. Do následného závodu XCC postupuje 42 jezdců s nejlepším časem, kteří budou řazeni po sedmi na start, podle dosažených časů. Registrace pro nedělní druhé kolo seriálu bude ukončena v pátek 5.4. ve 14:00.
 
Trať závodu short tracku XCC kopíruje motolský, vyzkoušený, zaváděcí okruh pro závod XCO. Je charakterizovaný širokou stopou s možností předjíždění i více jezdců v celé své délce. Uprostřed okruhu je umístěno dvojité technické depo. Na trati jsou zastoupeny všechny prvky moderního XCC – rovinaté úseky, stoupání i technické pasáže. Zajímavost závodu umocňuje skutečnost, že celá trať je divácky přehledná z prostoru startu a cíle a diváci i trenéři tedy mohou sledovat průběh závodu z jediného místa, včetně všech detailů. 
 
Výsledky závodu XCC budou bodované a dekorované stejně jako všechny závody ŠKODA Pražského MTB poháru dle rozpisu. 

Mimo tradiční vyhlášení budou pořadatelé udělovat i ocenění nejrychlejšímu závodníkovi časovky v každé kategorii. A pozor, pokud se některému z jezdců, podaří správně tipovat vůbec nejrychlejší čas dne časovky na jeden XCC okruh, získá startovné zdarma pro 3. kolo ŠKODA Pražského MTB poháru, které se uskuteční na Zličíně v sobotu 27. dubna.       
 
Rozpis závodů ŠKODA Pražského MTB poháru 2024 ZDE
Propozice pro 1. kolo ŠKODA Pražského MTB poháru 2024 závod XCC, ZDE a časový program 1. kola ZDE
Propozice pro 2. kolo ŠKODA Pražského MTB poháru 2024 závod XCO, ZDE a časový program 2. kola ZDE
 
TERMÍNY ZÁVODŮ ŠKODA Pražského MTB poháru 2024:  

sobota   6. dubna  XCC     Traily Motol             Velká cena NUTREND SPECIALIZED
neděle   7. dubna  XCO     Traily Motol             Velká cena ŠKODA AUTO  
sobota   27. dubna XCO     Bike Arena Zličín    Velká cena Café Calabrone  
neděle   28. dubna XCO     Bike Arena Zličín    O pohár MČ Praha Zličín 
středa   1. května   XCO     Kbely                    KNAUF Velká cena MČ Praha Kbely  
neděle   8. září       XCO     Libuš                    MTB Mistrovství Prahy           

Zdroj: TZ pořadatelé, foto: Pavel Křikava   


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Canyon Neuron:ONfly – Elektrizující jízda nové generace!
26.04.2024 | Kategorie: MTB
Canyon představuje svůj nejnovější model elektrického horského kola, Neuron:ONfly 2024. Tento model přináší řadu inovací a vylepšení, které posouvají hranice toho, co je možné dosáhnout s elektrickým horským kolem.
Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
» více novinek a videí