Fulltextové vyhledávání

27. 4. Jaroslav

Zítra: Vlastislav

Horní menu

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
VELIKONOCE - SVÁTKY JARA
2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
Zápis do 1.třídy
19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
Stavění májky v neděli 28.04.2024 ve Skalách na hřišti
29 30 1 2 3 4 5
Drobečková navigace

Úvod > Život v obci > Aktuality > Krnovská nemocnice otevřela novou zubní ordinaci v Bruntále

Krnovská nemocnice otevřela novou zubní ordinaci v Bruntále



Nová zubní ordinace SZZ Krnov v Bruntále se po několika měsících příprav dočkala v úterý 5. března slavnostního otevření. Významnou událost si nenechalo ujít vedení nemocnice, vedení města Bruntál a osobně se přijel podívat také hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška, MBA se svým náměstkem pro zdravotnictví MUDr. Martinem Gebauerem.

Senátorův projekt

Bruntálská ordinace vznikala přesně podle konceptu ředitele a senátora MUDr. Ladislava Václavce, MBA. Vše funguje tak, že dané město připraví prostory, které nemocnici pronajme. Nemocnice s pomocí financí svého zřizovatele – Moravskoslezského kraje – vybaví ordinaci přístrojovou technikou, sežene personál a provozuje ordinaci. „Mám velikou radost, že naše nemocnice otevírá sedmou moderně vybavenou ordinaci v sedmém městě našeho regionu. Pro pacienty je nejdůležitější informací, že se nám podařilo získat skvělou zubařku, která se na vzhledu ordinace osobně podílela. Děkuji vedení města Bruntál za přípravu prostor a vedení Moravskoslezského kraje za dlouholetou podporu mého nápadu, který zajistí péči více než patnácti tisícům pacientů z našeho regionu,“ sdělil ředitel nemocnice MUDr. Ladislav Václavec, MBA.

Radost i starost

Z nové ordinace neskrývá nadšení starosta města Bruntál Bc. Martin Henč. „Do rekonstrukce a příprav prostor pro ordinaci jsme investovali z městského rozpočtu 2,5 milionu korun. Musím veřejně poděkovat panu senátorovi Václavcovi, že se jako jediný, na rozdíl od stomatologické komory a dalších institucí, pustil do projektu, jenž zajistí péči alespoň části pacientů z našeho regionu. Bohužel už dnes víme, že nám půjde do důchodu další zubař a situace i přes otevření nové ordinace zůstává katastrofální,“ nechal se slyšet starosta Bruntálu Martin Henč.

Tisíce žádostí

Zubní lékařka v nové ordinaci zaregistruje a ošetří v průběhu dvou až tří let na 1500 pacientů. V rámci předregistrace do ordinace v Bruntálu, která není právně závazná, nemocnice přijala 4138 on-line žádostí. Dalších 980 žádostí si podali starší občané formou klasického vytištěného formuláře. „Celkový počet žádostí ukazuje, jaká je skutečná situace ve městech našeho regionu. I přesto, že se setkáme s velkou kritikou, budeme muset vybírat pacienty do ordinace losem. Nechceme z pacientů dělat „Tutovku“, ale je to jediný způsob, jak zabránit dlouhým nedůstojným frontám a mrznutím v nich. Stejně tak by nebylo fér přijmout prvních 1500 pacientů, kteří si dali žádost on-line. Diskriminovali bychom všechny, kteří mají pomalý či žádný přístup k internetu,“ uvedl primář zubních ordinací SZZ Krnov MUDr. Antonín Chudárek.

Senátor Václavec má pro část pacientů dobrou zprávu. „Jednáme s dalšími zubaři a je velice pravděpodobné, že se v dalších měsících začne pracovat i na druhém křesle v bruntálské ordinaci. Tím pádem nepřijmeme do péče 1500, ale až 3000 pacientů.“

Slova uznání

Hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška při prohlídce ordinace poděkoval řediteli krnovské nemocnice za mimořádnou aktivitu. „Žádná nemocnice není povinna zajišťovat stomatologickou péči pacientům. Projekt pana ředitele a senátora Václavce, který náš kraj několik let podporuje, je v rámci republiky unikátní. Myslím si, že mohu za sebe, za vedení kraje i za celou řadu starostů našeho kraje říci, že podporujeme legislativní změny, které pan senátor navrhuje. Víme, že v našem kraji zubaři schází desítkám tisíc pacientů a další zubaři se chystají do penze. Zahraniční zubaři pracující pod dohledem zkušených českých kolegů by mohli být řešením této krize,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška.

Jak proběhne losování

Nemocnice v příštích týdnech přepíše tištěné formuláře do on-line systému, ve kterém je většina žádostí. Vyřadí duplicitní /zdvojené žádosti/. Každý zájemce bude mít přiřazeno číslo. Za účasti zástupců nemocnice, představitelů města Bruntál a právníka proběhne losování (pomocí počítače bude náhodně vybráno 1500 čísel ze všech předregistrovaných zájemců). Tito pacienti dostanou nejpozději do 31. května 2024 SMS zprávu o úspěšné předregistraci. V PRŮBĚHU DALŠÍCH MĚSÍCŮ BUDOU TELEFONICKY ZVÁNI NA VSTUPNÍ PROHLÍDKU. Ostatním pacientům nemocnice doporučuje v hledání stomatologa pokračovat. V případě, že se podaří najít pro ordinaci druhého zubaře, dojde k dalšímu losování ze zbylých jmen a lidé budou opět kontaktováni SMS zprávou.

Proč budou pacienti čekat

I pacienti, kterým přijde potvrzovací SMS zpráva budou muset na samotnou registraci a vstupní prohlídku čekat. Není v silách lékaře a jedné sestry v období několika měsíců zaregistrovat a prohlédnout 1500 pacientů. „Odhadem se šikovnému zubaři podaří do ordinace zaregistrovat 500 pacientů ročně. Mnozí lidé neměli roky zubaře a po registraci se vstupní prohlídkou se zvou na opětovné návštěvy, aby se opravil jejich chrup. Proto prosíme pacienty o trpělivost,“ požádal primář zubních ordinací SZZ Krnov MUDr. Antonín Chudárek.

 

Slavnostní otevření zubní ordinace SZZ Krnov v Bruntále se vydařilo. Událost si nenechalo ujít vedení nemocnice, vedení města Bruntál a dorazili i představitelé kraje v čele s hejtmanem Janem Krkoškou. Nová zubní lékařka MDDr. Tereza Bystřická se těší na první pacienty nové zubní ordinace v Bruntále.                     FOTO: František Kuba

FOTO 1.JPG FOTO 8.JPG