Elon Musk a X/Twitter zažalováni o 128 milionů dolarů kvůli údajně nevyplacenému odstupnému

Musk "věří, že se na něj pravidla nevztahují," uvádí se v žalobě.

Elon Musk a X/Twitter zažalováni o 128 milionů dolarů kvůli údajně nevyplacenému odstupnému

Bývalý generální ředitel Parag Agrawal a další vedoucí pracovníci zažalovali Elona Muska a společnost X/Twitter o 128 milionů dolarů kvůli údajně nevyplacenému odstupnému.

Jak informoval server Engadget, žaloba odkazuje na bouřlivé převzetí, kdy se Musk pokusil z obchodu v hodnotě 44 miliard dolarů vycouvat, než byl zažalován, aby si akvizici vynutil. Musk má podle ní "zvláštní zášť" vůči Agrawalovi, finančnímu řediteli Nedu Segalovi, právnímu řediteli Vijaye Gaddeovi a hlavnímu poradci Seanu Edgettovi, kteří byli po dokončení převzetí propuštěni, údajně kvůli roli, kterou sehráli v soudním sporu, jenž Muskovi zabránil odstoupit.

Žaloba tvrdí, že Agrawal má nárok na odstupné ve výši 57,4 milionu dolarů, Segal na 44,5 milionu dolarů, Gadde na 20 milionů dolarů a Edgett na 6,8 milionu dolarů, celkem tedy asi 128 milionů dolarů.

"Musk neplatí své účty, věří, že se na něj pravidla nevztahují, a využívá svého bohatství a moci k tomu, aby hrubě potíral každého, kdo s ním nesouhlasí," tvrdí žaloba. "Protože se Musk rozhodl, že nechce žalobcům vyplatit odstupné, jednoduše je bezdůvodně propustil, pak si vymyslel falešný důvod a pověřil zaměstnance různých svých společností, aby jeho rozhodnutí potvrdili."

Cituje také Muskovu biografii od Waltera Isaacsona, v níž se tvrdí, že se Musk chlubil úsporným krokem v hodnotě 200 milionů dolarů, při němž spěchal uzavřít akvizici o den dříve, aby mohl propustit vedoucí pracovníky dříve, než jejich poslední akciové opce dosáhnou plné hodnoty.

Společnost X/Twitter prošla od Muskova převzetí v říjnu 2022 nesčetnými proměnami, včetně kompletního rebrandingu. Pravděpodobně největší změnou je však ztráta reklamní podpory ze strany velkých společností včetně Disney, Warner Bros. a PlayStation, které v listopadu 2023 omezily svou přítomnost na platformě. Stalo se tak poté, co Musk 16. listopadu podpořil antisemitskou konspirační teorii.


Obrázek: Jim Watson / AFP / Getty Images

Líbí se vám naše tvorba? Sledujte nás na sociálních médiích, aby vám neunikl žádný článek: Facebook, Instagram, Twitter. Nově nás také najdete na síti Threads.

Pro IGN původně napsal RYAN DINSDALE z IGN US.

Další podobné
Komentáře