Logo regionálního portálu regiontrebicsko.cz

Regionální zpravodajství

Jemnický dětský domov čeká modernizace. Kraj vybuduje cvičné byty i zázemí pro pedagogy

Kraj Vysočina
středa 6.3.2024

Ilustrační foto
Autor: Dětský domov Jemnice

Kraj Vysočina připravuje modernizaci Dětského domova v Jemnici. Cílem je prostřednictvím půdní vestavby rozšířit stávající prostory personálního zázemí a vybudovat pokoj pro infekčně nemocné děti. „Vzniknout by měly také cvičné byty. Ty zatím fungují na odloučeném pracovišti v Budkově a tamní uživatelé s nimi mají velmi pozitivní zkušenosti,“ odůvodnil budování samostatných domácností radní Kraje Vysočina pro oblast majetku Karel Janoušek s tím, že zahájení prací se předpokládá letos v září, potrvají přibližně rok. V rámci úsporných opatření kraj počítá se zateplením objektu a s umístěním fotovoltaických panelů na střechu domova.

V současnosti Kraj Vysočina dokončuje přípravu dokumentace pro stavební povolení. V letošním roce na stavební práce vyčlení ze svého rozpočtu částku přibližně čtyři miliony korun, o které bude zároveň žádat z evropské dotační výzvy v rámci Operačního programu Životní prostředí 2021-2027. Přestavba půdy vyřeší problém v současnosti na maximum využité sborovny, kde se kromě zázemí pro pedagogy a ředitelny nachází také archiv dokumentace, lékárna i malá kuchyňka. Právě ředitelna by se nově přesunula do podkroví, stejně jako skladovací prostory. Projektanti počítají také s vybudováním izolační místnosti pro infekční dítě s odděleným lůžkem a sociálním zařízením.

Součástí projektu je také výstavba dvou cvičných bytů, kde se děti učí samostatnosti, starají se o vlastní domácnost i její financování. „Tento druh bydlení v Jemnici zatím chybí a s ohledem na zkušenosti z Budkova je jejich vybudování pro domov více než žádoucí,“ sdělil Karel Janoušek.

Jemnický dětský domov je v provozu od roku 1995. Jeho kapacita čítá celkem 24 míst, děti jsou rozděleny do třech rodinných skupin po osmi. Obývají první a druhé podlaží budovy. V roce 2018 došlo ke sloučení s deset kilometrů vzdáleným Dětským domovem Budkov.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama