Logo regionálního portálu regiontrebicsko.cz

Regionální zpravodajství

V areálu jihlavské nemocnice budou pomáhat roboti

Kraj Vysočina
středa 6.3.2024

Ilustrační foto
Autor: Kraj Vysočina

Uklízet podlahy na chodbách, vozit jídlo pacientům, případně převážet materiál v celém areálu nemocnice bez využití lidské síly. Scéna jako ze sci-fi filmu, který se stane realitou všedních dní na chodbách jihlavské nemocnice. To vše bude možné díky autonomním mobilním robotům. Díky naprogramování mohou plnit úkoly a zastoupit tak lidskou práci. Vozíky jsou bezpečné a umí rozeznat překážky. Integrace robotů by se měla uskutečnit zároveň s podporou 5G sítí. Současně by tak měla být Nemocnice Jihlava na vybraných místech pokryta lepším mobilním signálem.

„Robot bude mít přesně danou trasu, kterou bude jezdit. V plánu máme zapojení celkem tří strojů. Jeden z robotů bude mít za sebou tažné zařízení a převážet stravu do blízkého Sociálního centra Kraje Vysočina, pro který zajišťujeme stravování. Další bude sloužit také na převoz jídla, pro naše jednotky intenzivní péče. Třetí bude úklidový. Všechny typy robotů jsou samoobslužné. Znamená to tedy, že zastoupí lidskou sílu, které je aktuálně na pracovním trhu nedostatek,“ vysvětlil ředitel jihlavské nemocnice Alexander Filip.  Tažné vozíky uvezou až tři tisíce kilogramů a fungují samostatně bez nutnosti lidské obsluhy.

Součástí celého projektu je také vybudování 5G sítě, která pro autonomní systém zajistí pokrytí signálem. „Význam to má i pro pacienty a zaměstnance, kteří se mohou těšit na plné pokrytí signálem na vytipovaných místech nemocnice, kde byl doposud slabý,“ popsal náměstek pro informatiku a kybernetickou bezpečnost David Zažímal.

Rozvoz stravy v nemocnici je v tuto chvíli zajišťován přepravními vozíky, které řídí lidé. Nasazením robotů tak dojde k ušetření pracovní síly. Stejně tak úklidové stroje jsou obsluhovány lidmi. Roboti by se nově pohybovali po páteřních chodbách nemocnice s téměř bezúdržbovým provozem. Celý projekt vyjde na dvacet milionů korun a s jeho financováním by měla pomoci evropská dotace. Pokud vše půjde podle plánu, provoz robotů by mohl být spuštěn nejpozději do konce roku 2025.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama