Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci
Zpět
utb

Koncert a ocenění pro světoznámou architektku Evu Jiřičnou

Koncert na počest uznávané architektky a zlínské rodačky Evy Jiřičné, která oslavila životní jubileum, se uskutečnil 5. března 2024 ve zlínském Kongresovém centru. To před čtrnácti lety sama navrhla. Velký sál nově nese její jméno. Malý sál byl pojmenován po Ireně Ondrové, bývalé primátorce Zlína.

„Upřímně, jsem dojatá tou pozorností. Jsem architekt a celý život to s velkou radostí dělám, ale působí to, jako bych centrum stavěla sama. Ale tak to není, na tom se podílela obrovská spousta lidí, kterým bych za to chtěla poděkovat. Jsem moc ráda, že to vypadá, jak to vypadá. Vše je čisté, každý detail je udržovaný. Architekt nemůže být vděčnější, než když někdo jeho budovu udržuje,“ řekla Eva Jiřičná.

„Je pro nás velkou ctí, že právě paní Jiřičná navrhla budovu Univerzitního centra, dále Fakulty humanitních studií a také velmi zdařilou rekonstrukci univerzitní auly. Když člověk vstoupí do těchto objektů, tak je z nich její styl a osobnost velmi cítit. Velký dík patří také profesoru Petru Sáhovi a bývalému kvestorovi RNDr. Alexanderu Černému, kteří za výstavbou těchto objektů stáli,“ sdělil prof. Milan Adámek, rektor UTB.

Ke slavnostní atmosféře koncertního večera, který zvýraznila osobní účast Evy Jiřičné, přispěl i výběr skladeb. Filharmonie Bohuslava Martinů přednesla pod vedením rakouského klavíristy a dirigenta Floriana Krumpöcka pět nejoblíbenějších děl Evy Jiřičné od Antonína Dvořáka a Fryderyka Chopina.

Hejtmanství Zlínského kraje zároveň udělilo Evě Jiřičné své nejvyšší vyznamenání, a to Záslužné vyznamenání 1. stupně. Dosud jej získali pouze čtyři osobnosti. Atletka Dana Zátopková, cestovatel Miroslav Zikmund, lékař Karel Kuběna a Emil Zátopek, in memoriam.

Eva Jiřičná, která se narodila 3. března 1939 ve Zlíně, vystudovala obor architektury na ČVUT v Praze a následně AVU v ateliéru Jaroslava Fragnera. Od roku 1967 pracovala v pražském Ústavu bytové a oděvní kultury. V létě 1968 odjela na stáž do Londýna, odkud jí československé úřady po srpnové okupaci zabránily v návratu. Nyní působí ve dvou vlastních architektonických ateliérech – Eva Jiricna Architects Limited v Londýně a AI Design se sídlem v Praze.

Mezi její významné autorské realizace patří dopravní terminál Canada Water nebo stavební a interiérové úpravy Victoria & Albert Museum v Londýně, interiéry obchodních firem Joseph, Boodles, Joan & David nebo Harrods, schodiště v Somerset House nebo Tiffany Galerie v New Yorku. K jejím realizacím v Čechách patří mimo jiné hotel Josef na Starém Městě v Praze, nová oranžerie v Královské zahradě Pražského hradu a Kongresové centrum ve Zlíně.

Eva Jiřičná je od roku 1996 profesorkou a vedoucí ateliéru architektury na VŠUP v Praze. V letech 1993 až 2006 vedla ateliér architektury na pražské UMPRUM. Za svou architektonickou tvorbu obdržela řadu světových i českých cen a vyznamenání, mj. několik cen Grand Prix Obce architektů nebo Řád britského impéria za zásluhy v oblasti designu. Je nositelkou několika čestných doktorátů českých i zahraničních univerzit.

V roce 1994 jí byl udělen Řád britského impéria (The Most Excellent Order of the British Empire) třídy komandér (Commander). Je členkou několika Královských akademií, od roku 1997 Royal Academy of Arts.

V roce 2011 převzala čestný doktorát Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kde v současné době působí ve Správní radě. Eva Jiřičná, jejíž architektonický styl se vyznačuje elegancí, funkčností a inovativním přístupem k materiálům, navrhla pro Univerzitu Tomáše Bati budovu Univerzitního centra (U13), v níž sídlí rektorát a knihovna, a také Fakultu humanitních studií (U18) na Štefánikově ulici. Je také autorkou projektu rekonstrukce univerzitní auly na ulici Mostní.

V roce 2018 byla Evě Jiřičné udělena Cena města Zlína, Stříbrná medaile Jana Masaryka za významné přispění k rozvoji česko-britských vztahů a také Medaile za celoživotní dílo na Londýnském festivalu designu (London Design Festival).  V roce 2022 obdržela ocenění Pocta České komory architektů za rok 2021 za celoživotní dílo.

Fakulty a součásti

Zavřít