„Zajistěte, aby ruské peníze musely pomáhat na Ukrajině,“ vyzývá český návrh evropské instituce

6. 3. 2024

Na středečním sněmu Evropské lidové strany byla na návrh české TOP 09 přijata rezoluce, která chce dát prostřednictvím nové evropské legislativy členským státům Unie možnost zabavovat ruské majetky a vyzývá je, aby našly způsob, jak ze zmrazených majetků financovat obnovu Ukrajiny.

„Dnes se České republice podařilo významně přispět k posílení bezpečnosti v EU. S ostatními členy ELS jsme se shodli, že Rusko má v mnoha unijních státech obrovské majetky, které používá ke špionáži a posilování svého vlivu v Evropě. Proto jsem na sněmu ELS navrhl rezoluci, která skrze největší politickou skupinu v Evropském parlamentu tlačí na evropské instituce a členské země, aby problém řešily. Je to velký úspěch a jasný důkaz, že TOP 09 aktivně ovlivňuje evropskou politiku,“ říká Ondřej Kolář z TOP 09, který je autorem návrhu.

Přijatá rezoluce je zásadní dokument, který jasně říká, že je objem ruských majetků v Evropské unii bezpečnostním rizikem a EU by měla přijít s nástroji, jak Rusku majetek odebrat.

„Fakticky se to týká především zemí střední a východní Evropy, ale nebezpečí, které představují ruské majetky, vnímají téměř všichni napříč Evropou. Bohužel i po dvou letech války se ale najdou země, které za žádnou cenu nechtějí uznat, že Rusko je agresor a porušuje vše myslitelné. Problém je, že chybí jednotný evropský rámec, o který by se při řešení mohly členské státy opřít. Typickým příkladem je Česko. Můj návrh na zabavování nemovitostí států, které představují bezpečností riziko, tady už chvíli máme, ale ministr zahraniční pořádně neví, co s tím. Společným evropským řešením bychom tak pomohli i sami sobě,“ tvrdí poslanec Kolář.

Rezolucí se nyní musí zabývat evropské orgány. Pro původně český návrh se podařilo vyjednat podporu estonských členů Evropské lidové strany, kteří rezoluci předložili společně s TOP 09.

Sněm Evropské lidové strany se koná 6. a 7. března v rumunské Bukurešti a byl sněmem největší politické skupiny v Evropském parlamentu. Ta má ve 705členném sboru 178 europoslanců včetně pěti českých.

Markéta Volfová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme