Pozor na mrtvici, hrozí i dětem. Osmiletého Adama zachránil včasný převoz do nemocnice

Mrtvice hrozí i u dětí, varují lékaři.

Mrtvice hrozí i u dětí, varují lékaři

Cévní mozková příhoda je strašák, kterého se bojí zejména starší lidé. Mohou ochrnout nebo i zemřít. Lékaři ale varují, že mrtvice může postihnout i mladší lidi a dokonce děti. U nich je ale velmi těžké rozpoznat příznaky. Klíčové je, aby se dotyční co nejdříve dostali na specializované pracoviště.

Magnetická rezonance u osmiletého Adama ukázala, že jedna z cév v jeho mozku je přetržená. Chlapce z Ostravy tak lékaři okamžitě vezli na sál, na angiolinku. Katetrem mu zavedli do mozku stent, který cévu lidově řečeno slepil. Záchrana naštěstí přišla včas. „Začala se mi motat hlava a pak už jsem jel do nemocnice, málem i vrtulníkem. Musel jsem na operační sál a mám v hlavě stent,“ popsal chlapec. „Mohlo to mít katastrofální důsledky. Kdybychom to nezastihli včas, nejelo by se hned, neb kdyby byl sám někde na hřišti,“ řekla chlapcova matka Lucie Krakovková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Více než třetina Čechů bude za pár let obézních, varují experti. Roste i počet dětí s nadváhou

Pro rodiče to byl šok, pro lékaře ostravského centra vysoce specializované cerebrovaskulární péče ale ne. V jednom týdnu tam totiž měli hned dva kluky s cévní mozkovou příhodou. Poznat, že jde zrovna o mrtvici, je ale těžké. Příznaky se totiž u dětí hodně podobají třeba viróze.

„Můžou to být křeče, zvracení, náhlá bolest, dříve nepoznaná bolest hlavy, rozmazané oční pozadí, že dítě nevidí přesně. Samozřejmě také příznaky, jaké známe u dospělých, že mu poklesne oční koutek, že máte problém s víčkem a nemůžete mluvit,“ popsal primář oddělení ARO Tomáš Zaoral.

Lékaři tak varují, že při sebemenším podezření by záchranáři měli dítě okamžitě převézt na angiolinku. Úspěšnost léčby totiž závisí na rychlosti, od prvních příznaků by to mělo být do čtyř, maximálně šesti hodin. „Dostáváme snímky z CT nebo magnetické rezonance do mobilního telefonu, jsme připojeni,“ uvedl vedoucí lékař angiolinky FN Ostrava Václav Procházka.

Lékaře pak čeká 20 minut náročné práce, pro rodiče to je ovšem 20 minut hrůzy, jestli bude dítě v pořádku. U Adama to dopadlo dobře. Po zákroku musel na měsíc do lázní, teď už ale chodí do školy a už by na něm nikdo nic nepoznal. To vše jen díky včasnému zásahu lékařů.

Tagy: