Duplantis se vrací na Tretru

Duplantis se vrací na Tretru
Aktuality
čtvrtek 7. března 2024
Organizátoři Zlaté tretry v Ostravě odhalili jména dalších hvězd, které ozdobí 63. ročník nejkvalitnějšího atletického mítinku na území České republiky. Po roce se můžeme opět těšit i na švédského tyčkařského světového rekordmana Armanda Duplantise a nejen na něj.

Populární Mondo se na Zlaté tretře představí už potřetí. Poprvé v Ostravě závodil v rámci tohoto mítinku v roce 2021, kdy vyhrál výkonem 590 centimetrů. Loňský ročník pak ozdobil parádním rekordem mítinku 612 centimetrů. V téže sezóně pak opět posouval hranice, když při finále Diamantové ligy v Eugene posunul hodnotu vlastního světového rekordu na 623 centimetrů. Stejně jako před rokem, by měl být tyčkařský sektor umístěn přímo pod hlavní tribunou, takže na klání tyčkařů budou mít dobrý výhled diváci na celém stadionu. „Jsem nadšený, že se do Ostravy vracím už potřetí. Minulý rok jsem měl skvělou formu a doufám, že letos bude ještě lepší. Bude to zábava a dobrá zkouška formy před olympiádou. Doufám, že skočím vysoko,“ vzkazuje.

Skvělé atmosféry v přítomnosti světového rekordmana budou chtít využít i naši nejlepší tyčkaři Matěj Ščerba s Davidem Holým, kterým se postupně daří posouvat svá kariérní maxima a Zlatá tretra pro ně bude ideální příležitostí k dalšímu výkonnostnímu progresu.

Velkou show můžeme očekávat také v soutěži výškařů. Už počtvrté se na Zlatou tretru vrátí Ital Gianmarco Tamberi. Ten stejně jako Duplantis už získal všechny dosažitelné tituly a vždy je zárukou nejen špičkových výkonů, ale také dobré zábavy. Tamberi si v Ostravě vedl nejlépe při svém zatím posledním vystoupení v roce 2022, kdy na Zlaté tretře zvítězil za 230 centimetrů. „Do Ostravy se těším. Mám rád stadion, atmosféru a také jsem tam vždy měl štěstí na počasí. Skáče se zde opravdu dobře. Těším se nato, až divákům předvedu skvělé skoky, ale bez jejich podpory to nepůjde,“ vyzývá.

Bavit bude jistě i přítomnost české jedničky Jana Štefely. Ten v průběhu letošní halové sezóny dvakrát překonal 230 centimetrů a může tak být Tamberimu vyrovnaným soupeřem. Navíc umí také skvěle bavit publikum.

Premiérový start na zlaté tretře čeká dalšího hvězdného Itala Marcella Lamonta Jacobse. Olympijský šampion na 100 metrů, který na hrách v Tokiu získal zlato i se štafetou na 4x100 metrů je zároveň také mistrem Evropy pod otevřeným nebem a halovým mistrem světa na šedesátce. Stejně jako pro Tamberiho, bude i pro něj Zlatá tretra nejspíš posledním závodním startem před mistrovstvím Evropy, které se koná u něj doma v Římě. „Do Ostravy přijedu poprvé. Nemohl bych si nechat ujít příležitost běžet před tak skvělým publikem a na tak rychlé dráze. Těším se na vás v květnu,“ vzkázal na dálku.

Domácí příznivci samozřejmě budou mít možnost držet palce spoludržiteli českého rekordu Zdeňkovi Stromšíkovi, který se právě v Ostravě připravuje.

Petr Jelínek

Fotogalerie