Venku už nám kvete jaro, a pokud hledáte na nadcházející volné dny nějakou jednoduchou, barevnou a krásně jarní zábavu či nápad na tvoření s dětmi, máme pro vás přesně takový návod z aktuálního čísla keramického časopisu GOLEM.

Máme za oknem pracovny krmítko. Je to naše oblíbená zimní kratochvíle, koukat, kdo to k nám přiletěl na sváču, jak moc je hladový, jaké u toho dělá tanečky. Člověka to sem tam donutí i kouknout do atlasu, aby se podíval, s kým má tu čest. Je to báječné, moci vidět tolik různých druhů ptáků skoro v centru Brna.

Při výrobě keramických mističek na prstýnky jsme se nechali našimi ptačími návštěvníky inspirovat...

Materiál a pomůcky:

  • keramická hlína MA
  • váleček, miska, nožík
  • akrylové barvy, štětec, igelit
  • tekuté bílé lepidlo na papír
  • matný lak ve spreji
  • atlas ptáků

Vyválíme plát hlíny a vykrojíme kolečka se zobáčkem o průměru 10 cm. Uhladíme okraje kouskem houbičky.

Kolečka vložíme do misek obalených igelitem. Necháme důkladně proschnout a vypálíme rovnou na vysoký výpal.

Podle atlasu ptáků malujeme libovolné opeřence. Mističky jsou na šperky, malujeme akrylovými barvami rozmíchanými s trochou tekutého bílého lepidla. Pokud je třeba na závěr dětských kurzů spěch, lze takto obejít časově náročné glazování.

Po zaschnutí barev přestříkáme vrstvou průhledného matného laku ve spreji (není to nutné, pokud použijeme akrylové barvy s lepidlem).

Pokud bychom chtěli mističky na potraviny, je nutné je po vyschnutí přežahnout a poté naglazovat.

Autorka/foto: Michala Šmikmátorová 

 

Časopis Golem

Fler.cz/casopis-golem 

... je v současné době jediným periodikem na trhu, které se zabývá metodikou zpracování keramické hlíny.

Kromě modelování a točení na hrnčířském kruhu v něm najdete tipy a návody na povrchovou úpravu výrobků, kombinace hlíny s dalšími materiály, odlévání nádob do sádrových forem, tvoření s modelovacími hmotami, různé možnosti vypalování keramiky.

Všechny naše zveřejněné nápady pocházejí z dílen českých a slovenských keramiků a výtvarníků, spřátelených školních klubů či jednotlivých nadšenců keramického řemesla. Návody na výrobu jsou podrobně a přehledně zpracované fotografickou formou "krok za krokem". Časopis Golem představuje české i zahraniční umělce, keramické dílny a přináší zajímavé pozvánky, dává prostor i pro vaši vlastní prezentaci.

Naší snahou je, aby bylo nejtradičnější řemeslo u nás šířeno populární formou mezi širokou veřejnost a nedošlo tak k jeho zániku.

Časopis GOLEM si můžete hravě koupit i na Fleru.