Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MOL Liga 2023/2024

Mladý Uzbek Abdusattorov ovládl šachový festival v Praze

Kategorii Masters na mezinárodním šachovém festivalu v Praze ovládl s přehledem s jednokolovým předstihem teprve devatenáctiletý Uzbek Nodirbek Abdusattorov. V rozhodující partii porazil v přímém souboji o prvenství Parhama Maghsoodloo z Íránu a stal se v pořadí šestým vítězem hlavního turnaje.

Vyrovnaná partie v osmém kole se lámala okolo padesátého tahu, kdy Maghsoodloo nepotrestal Uzbeka po chybném tahu pěšcem. Později přišlo klíčové zaváhání íránského šachisty, které dokázal lídr využít.

"Jsem trochu unavený, ale opravdu velmi šťastný, že se mi povedlo vyhrát. V mojí kariéře řadím tenhle úspěch vysoko, byl to jeden z mých nejlepších turnajů," prohlásil Abdusattorov.

V závěrečném kole remizoval s Maďarem Richardem Rapportem a získal celkem šest a půl bodu. Po Pražském šachovém festivalu mu navíc patří 4. příčka ve světovém žebříčku FIDE.

"Předvedl jsem asi jeden z nejlepších výkonů ve své kariéře. Zároveň jsem si dokázal partie užívat i díky výtečné atmosféře, která tady panovala," dodal Abdusattorov.

Druhý skončil český zástupce Thai Dai Van Nguyen, který se po remíze s krajanem Davidem Navarou dostal na dělené druhé místo a to i v závěrečném dnu udržel.

"Na tenhle ročník budu mít úžasné vzpomínky. Soupeři, se kterými jsem se tu utkal, budou podle mě patřit k absolutní šachové špičce příštích pět deset let. Vlastně by mě nepřekvapilo, kdyby se někdo z nich stal v dohledné době mistrem světa," prohlásil český šachista.

Zdroj
praguechessfestival.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články