Logo regionálního portálu velkobitessko.cz

Regionální zpravodajství

Vyrazte za hudebním zážitkem na jarní koncert Bítešského Hudebního pulkruhu

Ondřej Sedlák
pátek 8.3.2024

Ilustrační foto
Autor: Otto Hasoň

Tak se pomalu loučíme se zimou a jaro již polehoučku začíná svoji píseň. My v březnu v našem bítešském půlkruhu uvítáme zpěváka Robina Červinku, kterého doprovodí klavíristka Marta Vašková.

Barytonista Robin Červinek se narodil roku 1994 v Kyjově, kde se zpěvem započal na zdejší ZUŠ. Dále navštěvoval soukromé hodiny u sólisty Národního divadla v Olomouci Davida Szendiucha. V roce 2021 získal magisterský titul na JAMU v Brně ve třídě doc. Zdeňka Šmukaře a od roku 2020 studuje na u prof. Margit Klaushofer na Universität für Musik und darstellende Kunst ve Vídni. Během studií se zúčastnil několika mezinárodních interpretačních kurzů u světových umělců a pedagogů. V roce 2018 se stal absolutním vítězem soutěže Pražský pěvec. Získal 2.cenu na Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech, z níž si odnesl rovněž velké množství mimořádných cen. K jeho dalším soutěžním úspěchům patří 2. místo na Duškově interpretační soutěži. V květnu 2019 získal 2. místo na soutěži Iuventus Canti. V roce 2021 opět získal 2. místo na soutěži Iuventus Canti a stal se laureátem mezinárodní soutěže Mikuláše Schneidera-Trnavského. V listopadu 2021 se stal vítězem soutěže Nadace Bohuslava Martinů, kde také získal tři zvláštní ceny. V roce 2022 získal titul absolutního vítěze na Dvořákově soutěži v Karlových Varech. Od sezony 2021/2022 je členem operního studia Slovenského národního divadla v Bratislavě. Hostuje také v ND v Brně a ND v Ostravě. Koncertně vystupuje po celé České republice i v zahraničí, je uveden na aktuální Listině mladých umělců NČHF.

Marta Vašková, narozená v Martině v roce 1959, vystudovala žilinskou konzervatoř. Nyní docentka Hudební fakulty JAMU vystudovala hru na klavír na téže ústavu. Od roku 1986 působí v oboru klavírní spolupráce na katedře zpěvu. Kromě dlouholeté pedagogické činnosti koncertuje s významnými operními zpěváky doma i v zahraničí, například v Rakousku, Německu, Slovensku a Chorvatsku. Korepetuje na různých interpretačních kursech a mezinárodních soutěží a získala řadu ocenění za nejlepší klavírní doprovod. Se svým manželem Milanem Vaškem tvořili úspěšné klavírní duo a pro Český rozhlas nahráli skladby pro dva klavíry. V roce 2018 ji Turčianské kulturní středisko v Martině udělilo Čestné uznání za dlouholetou činnost uměleckou a pedagogickou a významný přínos v oblasti hudebního umění na Slovensku i v zahraničí.

My se můžeme těšit na klasický program, který provedou na našem koncertu. V první půli uslyšíme Cikánské melodie A. Dvořáka, výběr z Nových slovenských zpěvů B. Martinů a Finch'han dal vino z Don Giovanniho (šampaňská arie) W.A. Mozarta. V druhé půli potom zazní Votre toast z Carmen G Bizeta, Avant de quitter ces lieux z Fausta Ch. Gounoda, Jen jediná z Čertovy stěny a Jsem žebrák z Tajemství B. Smetany. Na konec vyslechneme Largo al factotum z Lazebníka sevilského G. Rossiniho.

Věřím, že nás čeká příjemný koncert a srdečně Vás zvu do KD Velká Bíteš v úterý 12. 3. 2024, začátek v 19 hodin.

TOP
Harmonie resort s.r.o. nabízí práci na pozici Číšník / servírka / na plný úvazek v obci Rosice

Číšník / servírka / na plný úvazek

Harmonie resort s.r.o. Rosice nabízí volné pracovní místo na plný úvazek, na zkrácený úvazek (HPP). ➤ Hotel a restaurace Harmonie příjme číšníka/servírku na plný úvazek. Pravidelné směny, dlouhý a krátký týden. Praxe v…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama