Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Vedle Verstappena odstartuje v Džiddě Leclerc, jeho kolegu Sainze nahradil Bearman

Max Verstappen si v Džiddě vyjel s náskokem tří desetin sekundy další pole position. V první řadě jej tentokrát doplní Charles Leclers na ferrari, který překonal druhého pilota stáje Red Bull Sergia Péreze. Druhého pilota ferrari Carlose Sainze jr. zcela nečekaně nahradil v sedačce Brit Oliver Bearman, Španěl musel podstoupit operaci slepého střeva. Bearmanovi jen těsně unikl postup do třetí části kvalifikace a odstartuje z 11. příčky.

Max Verstappen na okruhu v Džiddě
zdroj: REUTERS autor: Hamad I Mohammed

Verstappen vyhrál po Bahrajnu také druhou kvalifikaci v sezoně. Celkově získal 34. pole position v kariéře a osamostatnil se v pozici pátého nejúspěšnějšího jezdce historie před Britem Jimem Clarkem a Francouzem Alainem Prostem. Na čtvrtého Sebastiana Vettela z Německa ztrácí nyní 23 triumfů.

"Byl to úspěšný den. Přes noc jsme auto trochu vylepšili a díky tomu jsem získal sebevědomí, abych útočil v rychlých zatáčkách. Dnes jsem se cítil ve voze velmi dobře," řekl před televizními kamerami Verstappen.

Trojnásobný mistr světa z Nizozemska zaútočí v sobotním závodě na 56. vítězství v F1. Případnou druhou výhrou v sezoně by navýšil náskok v čele šampionátu. V součtu s minulou sezonou může svou vítěznou sérii prodloužit na devět závodů. V Saúdské Arábii zatím zvítězil jen před dvěma lety. Vloni skončil druhý za Pérezem.

Monačan Leclerc si v závěrečné části kvalifikace stěžoval na chování vozu, přesto se propracoval do první řady. "Z toho zajetého kola mám radost. Škoda jen, že jsme skončili o něco dál, než jsme doufali. Závod je ale zítra. Doufám, že překvapíme a budeme schopní se utkat s Red Bully," uvedl Leclerc.

Třetího Peréze porazil o 16 tisícin sekundy. "V posledním kole jsem se už moc nezlepšil. Proto jsem asi přišel o přední řadu. Max zajel úžasné kolo, na něj jsem dnes neměl. Přední řada ale byla možná. Zítra nás čeká dlouhý závod a může se stát cokoliv," řekl Pérez. Čtvrté místo obsadil Fernando Alonso z Aston Martinu.

Z první části znovu nepostoupili piloti Alpine. Esteban Ocon skončil sedmnáctý, Pierre Gasly hned za ním. Z poslední příčky odstartuje Číňan Čou Kuan-jü ze Sauberu, který po nehodě ve třetím tréninku vyjel na trať až na poslední chvíli a nestihl zajet měřené kolo.

Sainze vyřadil z víkendu zánět slepého střeva

Devětadvacetiletý Sainz musel na operaci a v monopostu ho pro druhý závod sezony nahradil Oliver Bearman. Osmnáctiletý britský pilot si odbyl premiéru ve formuli 1. Za sebou má jednu sezonu ve formuli 2, ve které v uplynulém ročníku obsadil konečné šesté místo. V šampionátu závodí i v letošní sezoně, úvodní podnik v Bahrajnu mu nevyšel a skončil bez bodů. V Džiddě měl původně do sprintu startovat z pole position, ale kvůli angažmá ve formuli 1 musel tým Bearmanův monopost stáhnout.

Bearmana mrzel nepostup do závěrečné části kvalifikace. "Ten závodník ve mně ví, že auto bylo dost rychlé na to, abych byl ve třetí části kvalifikace. Jsem trochu zklamaný, ale když se ohlédnu pár dní zpět, tak jsem hrdý na to, co jsem dnes dokázal," podotkl Bearman.

Sainz minulý týden v úvodní Velké ceně Bahrajnu obsadil třetí místo. Předčili jej pouze piloti Red Bullu. Vyhrál trojnásobný mistr světa Max Verstappen z Nizozemska před Sergiem Pérezem z Mexika.

Staněk i jeho kolega Verschoor byli v F2 diskvalifikováni

Dvacetiletý Staněk startoval do sprintu na 20 kol z 11. místa. Do cíle dojel o jednu příčku lépe se ztrátou necelých 18 sekund na vítězného Nizozemce Verschoora. Pár hodin po závodě ale byl stejně jako jeho týmový kolega kvůli porušení technických pravidel diskvalifikován. Oba jezdci týmu Trident měli v autech nainstalovanou nesprávnou mapu progresivity plynového pedálu. Rodák z Valašského Meziříčí přišel o dosud nejlepší výsledek v sezoně. Nebodoval ani při třetím startu v této sezoně.

Dodatečné vítězství slavil Hauger. Norský jezdec týmu MP Motorsport se posunul na čtvrté místo průběžného pořadí šampionátu. V čele zůstává Zane Maloney z Barbadosu, který ve sprintu skončil čtvrtý a má 41 bodů. Na druhého Estonce Paula Arona, jenž získal v závodě druhé místo, má náskok 13 bodů.

Kvalifikace na Velkou cenu Saúdské Arábie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Džiddě:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:27,472, 2. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,319, 3. Pérez (Mex./Red Bull) -0,335, 4. Alonso (Šp./Aston Martin) -0,374, 5. Piastri (Austr./McLaren) -0,617, 6. Norris (Brit./McLaren) -0,660.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články