LaLiga - souhrn 28. kola: Real Madrid přehrál Celtu

08.03., 22:59, aktualizováno 11.03., 23:00
Komentáře a souhrny
Lamine Yamal (© AFP)

Real Madrid si doma poradil s Celtou a udržuje si náskok před Gironou, která zdolala Osasunu. Tři body mají i Barcelona a Athletic. Almería v dohrávce plném zvratů remizovala 2:2 se Sevillou, nadále však zůstává beznadějně poslední.

UD Almería - Sevilla FC 2:2

11.03.2024 21:00

Góly: 38. Adrián Embarba, 90+5. Marko Milovanović - 81. Dodi Lukebakio, 86. Lucas Ocampos

Sevilla remizovala ve 28. kole LaLigy s poslední Almeríí 2:2, i když po většinu utkání strádala. Indálicos se dostali před koncem první půle do vedení, které drželi dlouho i díky brankáři Luísi Maximianovi, jenž zde hostuje z Lazia. V závěrečné desetiminutovce ovšem k obratu zavelel Isaac Romero, jehož dvě asistence pomohly otočit utkání ve prospěch Los Hispalenses. Poslední slovo si ale vzali hráči La Uniónu a v nastavení vyrovnali. Přesto nadále čekají na svou první ligovou výhru v letošní sezoně.

Poté, co se Almería v minulé sezoně těsně vyhnula sestupu o pouhý bod, tento ročník už několik týdnů mávala bílou vlajkou. Bylo neuvěřitelné, že Indálicos zůstávali před tímto kolem v lize bez výhry, a přestože v minulých čtyřech zápasech získali třetinu ze svých mizivých devíti bodů, od záchrany je dělila obrovská propast. Na jejich hřiště navíc přijela Sevilla, která za posledních šest duelů prohrála pouze s Realem Madrid.

Hostům trvalo, než se na půdě soupeře aklimatizovali. Mezitím museli fotbalisté Los Hispalenses strpět pár nepříjemných ofenzivních výpadů domácího celku. V 17. minutě spálil obrovskou šanci Youssef En Nesyri, jenž se ocitl sám před brankářem Maximianem, ale ve skluzu přesně netrefil pobídku od svého spoluhráče. Gólman Almeríe se musel nedlouho poté vypořádat i s nebezpečnou hlavičkou Kikeho Salase, která se z výšky snášela do jeho brány.

Ve 35. minutě se uvnitř vápna nachomýtnul do dobré pozice Romero, ale jeho pokus ztroskotal po krásném zákroku Maximiana. Jistota v bráně pomohla hráčům Indálicos k otevření skóre. Ve 38. minutě si po perfektní přihrávce Jonathana Viery uzmul kus slávy pro sebe Adrián Embarba, jenž se prosadil střelou k pravé tyči.

Ve druhé půli si Sevilla dlouhou dobu co do počtu šancí počínala snad ještě hůře. Fotbalisté La Unión si mnohokrát proklestili cestu daleko za polovinu svého soupeře a jen kvůli nepřesné koncovce se skóre nezvyšovalo v jejich prospěch. Los Nervionenses ale i tak nesložili zbraně a devět minut před koncem základní hrací doby snížil po skvělé souhře ranou z voleje Dodi Lukébakio.

V 86. minutě Lucas Ocampos prokázal nejlepší orientaci ve vápně soupeře a po nepříliš pohledné dorážce poslal svůj tým do vedení. V samém závěru stihl ještě Sergio Arribas nacentrovat míč do vápna a Marko Milanovič připravil neřešitelnou situaci pro gólmana Sevilly Orjana Nylanda.

Sevilla tak překvapivě zaváhala a na hřišti Almeríe získala jen bod. Obě mužstva mají na programu další zápas 17. března. Indálicos změří síly s Las Palmas, klub z Andalusie vyzve Celtu Vigo.

Více informací k zápasu

Real Betis - Villarreal CF 2:3

10.03.2024 21:00

Góly: 30. Guido Rodríguez, 45+2. Willian José - 40. Alejandro Baena, 48. Sokratis (vl.), 67. Alexander Sørloth

Fotbalisté Betisu padli ve 28. kole LaLigy před vlastními fanoušky s Villarrealem 2:3. El Glorioso se dostali v duelu dvakrát do vedení, na čemž měl podíl mimo jiné akrobatický kousek Guida Rodrígueze. Nakonec to však byli sami domácí, kteří výrazně pomohli Žluté ponorce k tříbodovému zisku. Nejdříve si totiž vstřelil vlastní gól dezorientovaný řecký obránce Sokratis Papastathopoulos a následně potrestal neproměněné šance z protiútoku Alexander Sörloth.

Plavba Žluté ponorky pohárovou Evropou se po čtyřgólovém výprasku na hřišti Marseille s největší pravděpodobností nachýlila ke svému konci, a hosté se tak museli přeorientovat zpět na domácí soutěž. Zde je čekal o 10 bodů lépe postavený Betis, na jehož hřišti ovšem Villarreal z posledních čtyř vzájemných střetnutí prohrál pouze jednou.

Přesto začali utkání lépe domácí. Po 10 minutách hry se na hranici vápna opřel do odraženého míče William Carvalho, nedokázal ovšem zamířit do prostoru mezi třemi tyčemi. Na druhé straně předvedl povedený výskok Sörloth. Hlavičku usměrnil sice k tyči, ale Rui Silva se stihl přesunout. Skóre tak otevřel až ve 30. minutě Rodríguez, jenž akrobatickým zakončením umístil balon do levé šibenice. V závěru poločasu obrana Betisu zaspala a domácí na to doplatili. Sörloth s Álexem Baenou pádili vstříc osamocenému Silvovi. Nor předložil odchovanci Villarrealu míč jako na zlatém podnose a ten se prázdné brány nezalekl. Vypadalo to, že do kabin se mužstva rozejdou za nerozhodného stavu, nicméně Pablo Fornals stihl téměř ztracený míč a poslal jej před Filipa Jörgensena. K balonu si naběhl Willian José a hlavou vrátil vedení El Glorioso.

Náskok zmizel už po pár minutách druhé půle, když si centr ze strany za záda Silvy srazil Papastathopoulos. Vyrovnání nastartovalo Žlutou ponorku k velkému tlaku. Nejprve se ve vápně šikovně uvolnil Gerard Moreno, avšak gólman si s jeho pokusem poradil. V 67. minutě jej ovšem překonal Sörloth, jehož vyslal právě Moreno průnikovou přihrávkou. Velmi neobvyklá situace nastala, když po vzájemné srážce Chimyho Ávily a Alberta Morena udělil sudí oběma hráčům žlutou kartu. Alberto Moreno pak Ávilu postrčil a vysloužil si žlutý kartonek podruhé. Argentinec v zeleno-bílém dresu byl nicméně za následné simulace také opětovně napomenut a stejně jako jeho soupeř musel předčasně opustit trávník. Emoce se poté zklidnily a zbytek duelu se dohrál bez střetů i šancí.

Villarreal se tedy po výprasku v Evropské lize otřepal a v domácí soutěži si připsal třetí výhru v řadě. V dalším kole jej čeká Valencia, kterou bude hostit 17. března. Betis ve stejný den změří síly s Vallecanem.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Celta Vigo 4:0

10.03.2024 18:30

Góly: 21. Vinícius Júnior, 79. Vicente Guaita (vl.), 88. Carlos Domínguez (vl.), 90+4. Arda Güler

V utkání 28. kola LaLigy mezi Realem Madrid a Celtou Vigo k překvapení nedošlo, jelikož lídr soutěže zvítězil 4:0. Favorit diktoval tempo hry, ale kvůli řadě skvělých zákroků Vicenteho Guaity byl dlouho jediným úspěšným střelcem Vinícius Júnior, který se prosadil počtvrté z posledních tří duelů. Hosté mohli kvůli pokračujícímu trápení Los Blancos v koncovce takřka až do závěru snít o vyrovnání, jejich naděje ovšem definitivně pohřbila hned dvojice vlastních gólů, na které navázal svou první trefou v dresu Los Blancos vysoce ceněný turecký mladík Arda Güler.

Madriďané sice před pár dny postoupili do čtvrtfinále Ligy mistrů, předvedená hra si však přílišné ovace nezasloužila. Lipsko totiž bylo po většinu času lepším celkem a nakonec remizovalo jen kvůli smolné koncovce. Německý tým ale mohl sloužit Vigu jako návod, jak na hřišti Realu uspět. Zvláštní motivaci měl navíc kouč Celty Rafael Benítez, jenž s Bílým baletem prožil několik let své bohaté trenérské kariéry.

Klub z hlavního města Španělska se mohl ujmout vedení již v sedmé minutě, nadějnou hlavičku Eduarda Camavingy však fantasticky lapil gólman Celty Guaita. O necelou čtvrthodinku později již tribuny na Santiago Bernabéu mohly propuknout v jásot. Po rohovém kopu sice Guaita perfektně zastavil hlavičku Antonia Rüdigera, na dvojnásobnou dorážku Viníciuse Júniora však nárok neměl. Z ostrého úhlu vyslal 10 minut před koncem prvního poločasu nečekaně nebezpečnou ránu také Rodrygo, veterán Guaita ovšem střelu na vzdálenější tyč seznačně vykopl.

Ve druhé půli byla dlouho k vidění pouze pasivní mírná převaha Realu bez jakýchkoliv střeleckých příležitostí. Tento obraz hry přerušil až v 66. minutě Rodrygo, jeho přízemní střela zpoza vápna však mířila přímo do rukavic gólmana Viga. V 79. minutě se domácí konečně dokázali podruhé prosadit. Hlavička Rüdigera mířila sice pouze do břevna, od něj se ovšem odrazila do zad jinak výtečný výkon předvádějícího Guaity a doputovala až do sítě. Na 3:0 mohl čtyři minuty před koncem základní hrací doby zvýšit Joselu, obejít gólmana Los Celestes se mu však nepodařilo. O pouhé dvě minuty později padla i tato meta, když si při snaze o odvrácení centru vlastní branku vsítil také Carlos Domínguez. První branku v dresu Realu si těsně před závěrečným hvizdem připsal Güler, který sám před brankářem prokázal střelecký instinkt.

Real si tak vítězstvím upevnil první příčku. Další zápas jej čeká 16. března proti Osasuně, Celta o den později vyzve Sevillu.

Více informací k zápasu

UD Las Palmas - Athletic Bilbao 0:2

10.03.2024 16:15

Góly: 31. Gorka Guruzeta, 65. Saúl Coco (vl.)

Athletic zvítězil ve 28. kole LaLigy na hřišti Las Palmas 2:0 a přiblížil se čtvrtému Atlétiku Madrid na dva body. Rozhodující trefu obstaral po půlhodině hry Gorka Guruzeta, a potvrdil tak pozici nejlepšího střelce týmu. Po změně stran zažil smolné dvě minuty domácí obránce Saúl Coco, když se nejprve žlutou kartou vyřadil ze hry na další zápas a hned poté nešťastně skóroval do vlastní sítě. Les Leones zvítězili na hřišti klubu z Kanárských ostrovů vůbec poprvé v tomto století, týmy se zde ovšem střetly pouze šestkrát.

Baskický celek sice patřil ve venkovních duelech k těm vůbec nejsilnějším, poslední zápasy mu však příliš nevycházely. Z posledních čtyř rovnou dva prohrál, ve dvou remizoval a vstřelil jen jeden gól. Šanci na změnu měl v Las Palmas, kde se mu ale nepodařilo zvítězil pětkrát v řadě.

Poprvé se červenobílí dostali k zakončení v deváté minutě. Yuri Berchiche se uvolnil na levé straně, poslal centr do pokutového území, v němž našel Oihana Sanceta, který zblízka hlavičkoval vysoko nad. Výrazně lépe mířil po odehrané půlhodině Guruzeta. Z okraje malého vápna nasměroval hlavou balon doprostřed branky, s čímž si Álvaro Valles nedokázal poradit. O několik minut později mohl po rohovém kopu odpovědět na druhé straně hřiště Coco, jeho pokus však pouze proletěl kolem levé tyče.

Brzy po návratu ze šaten se žlutomodří dostali do nebezpečné situace, když Sergi Candona připravil míč pro Kiriana Rodrígueze, jenž z hranice penalty mířil těsně vedle. Naopak Rojiblancos se radovali z druhé trefy v 66. minutě, kdy nešťastník Coco ve snaze odhlavičkovat balon v souboji s Danim Vivianem po rohovém kopu zamířil přesně k tyči vlastní brány. V 79. minutě mohl nováček soutěže po střele Marvina Parka ještě zdramatizovat průběh utkání, gólová radost mu však nevydržela dlouho, neboť jeden z jeho spoluhráčů míč po cestě do sítě tečoval rukou, což neuniklo hlavnímu sudímu.

Athletic tedy potvrdil roli mírného favorita a přilepšil si v boji o Ligu mistrů. Las Palmas v příštím kole 17. března čeká Almería a hosté změří síly s Alavésem.

Více informací k zápasu

Deportivo Alavés - Rayo Vallecano 1:0

10.03.2024 14:00

Góly: 44. Andoni Gorosabel

Deportivo Alavés zvládlo zápas 28. kola LaLigy, ve kterém porazilo na vlastním hřišti Vallecano 1:0. Domácí vyvedl ze série pěti duelů bez vítězství obránce Andoni Gorosabel, jenž se ve svých 27 letech prosadil v nejvyšší španělské soutěži vůbec poprvé. Hosté naopak prohloubili vlastní krizi, v níž se nachází od startu kalendářního roku a už 10krát v řadě nepoznali chuť vítězství.

Vallecanu se v jarní části soutěže vůbec nedařilo. Jeho čekání na vítězství se protáhlo již na osm ligových duelů a tabulkou se propadlo až na 16. místo. O moc lepší formou nedisponoval ani Alavés, jenž výhru oslavil naposledy na konci ledna. V podobné situaci se celky ve Vitorii střetly již před dvěma lety, přičemž tehdy bodový půst ukončilo domácí Deportivo.

První nebezpečnou střelou se v 11. minutě předvedl Jon Guridi, jenž pálil zevnitř pokutového území k pravé tyči, s jeho pokusem si však poradil připravený Stole Dimitrievski. Následně bylo na Estadio Mendizorrotza k vidění několik dalších zakončení od obou celků, většině z nich ovšem chyběla potřebná razance i přesnost. To se změnilo v závěru poločasu, kdy šli do vedení modrobílí. Antonio Blanco vyslal skvělým pasem z vlastní poloviny Gorosabela, který v souboji jeden na jednoho překonal hostujícího gólmana povedeným lobem.

Chvíli po změně stran pálil ze střední vzdálenosti Iván Balliu, díky teči obránce však Antonio Sivera neměl mnoho práce. O několik minut později dokázali Baskové po pěkné kombinační akci podruhé skórovat, jejich radost však netrvala dlouho, neboť brance předcházel těsný ofsajd.

Deportivo tak prodloužilo trápení Madriďanů a připsalo si do tabulky tři body. O další úspěch bude Alavés usilovat v baskickém souboji s Bilbaem 16. března, Rayo o den později vyzve Betis.

Více informací k zápasu

Girona FC - CA Osasuna 2:0

09.03.2024 21:00

Góly: 13. Cristian Portu, 86. Sávio

Girona si po porážce z minulého týdne spravila chuť proti Osasuně, kterou ve 28. kole LaLigy doma porazila 2:0. Prvním úspěšným střelcem utkání se stal již ve 13. minutě zkušený Portu, jenž se ocitl na konci rychlé kombinace. Pojistku v podobě druhé branky pak přidal až v samotném závěru stále ještě náctiletý Sávio. Blanquivermells tak ziskem tří bodů odpověděli na výhru Barcelony a vzali si zpět druhou příčku v tabulce.

Přestože Real dával svými remízami šanci Gironě k přiblížení se prvnímu místu, Kataláncům docházel dech. Blanquivermells hned tři z posledních čtyř duelů prohráli, čehož využila dotahující se Barcelona s Atlétikem. Tyto celky také považoval trenér Míchel za aktuální největší rivaly. Domácí totiž nádale snili o tom, že si příští rok zahrají Ligu mistrů, k tomu ale potřebovali udržet pozici v elitní čtyřce.

Klidný začátek duelu na Estadio Municipal de Montilivi byl narušen ve 13. minutě. Viktor Cygankov našel parádní průnikovou přihrávkou na ofsajdové hraně Portua, který přízemní ranou na zadní tyč otevřel skóre. Následně se na trávník v Gironě snesl silný déšť, čehož se snažil na sklonku úvodní půlhodiny využít Johan Mojica. Kolumbijský obránce zpoza šestnáctky vyslal nepříjemný skákavý pokus, který naneštěstí pro Los Rojillos skončil vedle. Osasuna se ve zbytku první půle hnala za vyrovnáním a svého soupeře dokonce přestřílela, Paula Gazzanigu už ale výrazněji neohrozila.

Po změně stran zahrozili jako první domácí. Daley Blind se ze stopera vysunul až do střelecké pozice v soupeřově vápně, pokus zkušeného Nizozemce ale skvělým skluzem na poslední chvíli zablokoval Jorge Herrando. Ještě blíže druhému gólu Girony byl o chvíli později Arťom Dovbyk, jenž si v šestnáctce naskočil na centr od rohového praporku, ale Sergio Herrera fantastickým zákrokem změnu skóre nepřipustil. Pojistku mohl po samostatném úniku přidat i Cristhian Stuani, velezkušený forvard ovšem branku nepochopitelně přestřelil. O poznání lépe si v 87. minutě počínal o 18 let mladší Sávio, jenž po přihrávce patou uklidil balon šajtlí k tyči.

Girona tak zvítězila a vrátila se na druhou příčku. Další zápas ji čeká 16. března v Getafe, Osasuna ve stejný den vyzve Real Madrid.

Více informací k zápasu

Granada CF - Real Sociedad 2:3

09.03.2024 18:30

Góly: 21. Myrto Uzuni (pen.), 45+3. Myrto Uzuni - 33. Umar Sadiq, 80. Robin Le Normand, 85. André Silva

Hráči favorizovaného Realu Sociedad se v utkání 28. kola LaLigy pořádně nadřeli na vítězství 3:2 v Granadě. S Basky to velkou část duelu vypadalo bledě, když outsidera poslal dvakrát do vedení Myrto Uzuni. Hosté ale vždy srovnali a v samotném závěru jim tři body vystřelil André Silva. Hráči ze San Sebastiánu tak po dvou prohrách v domácí soutěži a vyřazení z Ligy mistrů konečně zažili chuť vítězství, a to hned popáté z posledních šesti vzájemných zápasů proti Rojiblancos.

Hra Realu Sociedad zkraje sezony byla jednou z nejatraktivnějších napříč nejlepšími evropskými ligami, jenže tyto časy byly dávno zapomenuty. Od začátku února Baskové vyhráli jediný soutěžní duel, což v tabulce LaLigy zapříčinilo pád mimo příčky zajišťující evropské poháry i vypadnutí z Ligy mistrů. Granada měla ještě o poznání větší potíže, jelikož se každým kolem přibližoval její pád do druhé nejvyšší soutěže.

Pokles formy celku ze San Sebastiánu málem podtrhl Mikel Merino, jenž v úvodu střetnutí nevídaně razantní malou domů pořádně vystrašil svého brankářského kolegu. K jeho štěstí Álex Remiro tuto prudkou přihrávku vyhlavičkoval do zázemí. Na druhé straně vyslal utaženou ránu na vzdálenější tyč Kamil Józwiak a Remiro jeho pokus vyrazil pouze před sebe. Dobíhajícího Facunda Pellistriho následně podrazil Javi Galán a rozhodčí po právu ukázal na bílý puntík. K penaltě se postavil Uzuni a zkušeně napálil balon k tyči. Hostům se však ještě do poločasu podařilo vyrovnat. Byl u toho Umar Sadiq, jenž hlavičkoval po nadýchaném centru Braise Méndeze. V nastaveném čase prvního poločasu si Granada vzala vedení zpět. Ústřední postavou se stal opět Uzuni, který využil nešťastného obranného zákroku Igora Zubeldii a hlavou pohodlně doklepl míč za záda Remira.

Po změně stran vybojoval standardní situaci Mikel Oyarzabal. K její exekuci se postavil Beňat Turrientes, a přestože ji zahrával z ostrého úhlu, dokázal pořádně zaměstnat Augusta Batallu. Ten totiž musel tvrdý projektil nadvakrát krotit. Aktivní přístup Basků přinesl ovoce až v 80. minutě. Na centr ideálních parametrů z kopačky Kierana Tierneyho si naběhl Robin Le Normand a prudkou ranou rozvlnil síť. Učebnicový obrat dokonal v samotném závěru Silva. Ten se nacházel ve správný čas na správném místě, když doklepl vyraženou střelu Turrientese za záda bezmocného Batally.

Real Sociedad tak vyhrál už pátý z posledních šesti zápasů hraných na tomto stadionu. V příštím kole přivítá 15. března Cádiz, Granada se představí o den později na Mallorce.

Více informací k zápasu

Cádiz CF - Atlético Madrid 2:0

09.03.2024 16:15

Góly: 24. Juanmi, 64. Juanmi

Cádiz si ve 28. kole španělské LaLigy připsal velmi cenný skalp, když před domácím publikem zdolal madridské Atlético 2:0. Piráti, kteří byli velkému favoritovi důstojným soupeřem i v prvním vzájemném klání této sezony, předvedli zodpovědný výkon korunovaný dvěma brankami Juanmiho. K zisku tří bodů pomohl rovněž obránce Aiham Ousou, který je ve Žluté ponorce na hostování z pražské Slavie a poprvé se objevil v základní sestavě.

Atlético v minulém kole potvrdilo, že je doma prakticky neporazitelné. Ze 42 možných bodů jich před svými fanoušky získalo 40, jiný příběh už ale platil o jeho venkovních utkáních. Madriďané z posledních osmi ligových duelů na hřištích soupeřů ovládli jediný, čehož chtěl využít Cádiz. Ten potřeboval nutně začít vyhrávat, jelikož se jeho odstup na nesestupové pozice zvýšil již na pět bodů.

Vlažný začátek zápasu od obou týmů se rozsekl až ve 24. minutě. Rubén Sobrino vyslal ze strany milimetrový centr přesně na hlavu Juanmiho, jenž před odkrytou bránou nezaváhal. Chvíli na to mohl srovnat Samuel Lino, když se ideálně uvolnil od obránce a vystřelil, brankář Conan Ledesma byl ale připraven. Lino se dostal před poločasovým hvizdem ještě do jedné šance, nicméně i tentokrát si vylámal zuby na argentinském gólmanovi.

Ve druhé půli se s míčem na hranici šestnáctky efektně otočil Ángel Correa, který poté vyslal skákavou střelu, která skončila v náručí brankáře. Snahu hostů o vyrovnání zhatil v 64. minutě opět Juanmi. Po dlouhém pasu za defenzivu a špatném zákroku jednoho z obránců Atlétika se totiž španělský forvard ocitl sám před gólmanem, kterého znovu prostřelil. Modročervení se i po inkasované brance nevzdali. Po prudkém centru hlavičkoval Marcos Llorente, jehož však fantasticky vychytal Ledesma.

Cádiz tak využil mizerné venkovní formy celku z hlavního města a získal důležité tři body. Příští utkání jej čeká 15. března proti Realu Sociedad, Atlético se o dva dny později střetne s Barcelonou.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Getafe CF 1:0

09.03.2024 14:00

Góly: 40. Hugo Duro

Valencia navázala ve 28. kole LaLigy na dobrý výkon ze zápasu s Realem Madrid, když na domácím stadionu porazila Getafe 1:0. O jedinou branku utkání se na konci první půle postaral efektním lobem nejlepší střelec "Netopýrů" Hugo Duro, který před přestupem na východ Španělska působil právě v madridském klubu. Domácí celek tak potvrdil, že se mu na Mestalle proti Azolunes daří, jelikož s nimi neprohrál ve všech soutěžích již posedmé v řadě. Na lavičce hostů strávil celé utkání 17letý Čech Djordjije Medenica, který prošel sparťanskou akademií a do Španělska přišel z pražské Dukly.

Hráči Valencie mohli děkovat rozhodčímu za získaný bod proti Realu Madrid v minulém kole. V kontroverzním konci zápasu, který otřásl španělským fotbalem, totiž Netopýři za remizového stavu inkasovali. Sudí Jesús Gil Manzano ovšem před tím, než míč doputoval do sítě, odpískal konec. Těžká bitva čekala Los Che i tentokrát, jelikož na jejich hřiště přijelo Getafe. Hosté se sice v poslední době spíše trápili, stále však byli v tabulce jen o dva body za jejich sokem.

Aktivní vstup domácích do utkání vyústil v 16. minutě po přiťuknutí ze strany ve střelu Sergiho Canóse, jehož tvrdý pokus mířící pod břevno vytěsnil skvělým zákrokem brankář David Soria. S vytrvalým tlakem Netopýrů si obrana hostů dokázala dlouho poradit. To se změnilo ve 40. minutě, kdy Duro po parádní přihrávce Canóse za obranu neomylně přeloboval gólmana, čímž poslal svůj tým do vedení.

Po změně stran mohlo dojít k rychlé odpovědi madridského klubu. K obrovské příležitosti z bezprostřední blízkosti se totiž dostal Jaime Mata, výborně se však vytáhl brankář Giorgi Mamardashvili. V další šanci se objevil Nemanja Maksimovič, s jeho prudkým projektilem z hranice šestnáctky si ovšem opět poradil gruzínský gólman. V 83. minutě se dostal k zakončení z velké blízkosti Diego López, jehož pokus však pokryl Soria. O chvíli později se na druhé straně předvedl Mamardashvili, když pokus Gastóna Álvareze vytáhl z brankové čáry.

Domácí tak nakonec utkání dotáhli do vítězného konce. V následujícím kole se 17. března střetnou s Villarrealem, Getafe změří o den dříve síly s Gironou.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - RCD Mallorca 1:0

08.03.2024 21:00

Góly: 73. Lamine Yamal

Hráči Barcelony se po domácí výhře 1:0 nad Mallorkou ve 28. kole LaLigy posunuli v tabulce na druhou příčku. Disciplinárním trestem postižený Xavi měl kvůli řadě zranění problém se skládáním základní sestavy, i tak ale Blaugranas dostali už ve 24. minutě ideální možnost ke skórování. Ilkay Gündogan však nabídnutou penaltou pohrdl, předcházející faul navíc později donutil střídat Raphinhu. Favorit se tak dočkal gólu až v závěrečné třetině hry, kdy se famózním obstřelem do levé šibenice prosadil mladík Lamine Yamal.

Týmům z čela tabulky se v minulém kole příliš nedařilo. Platilo to i o Barceloně, která měla šanci vystřídat Gironu na druhé příčce, avšak v Bilbau pouze remizovala. Největší překvapení ligy, a stále tedy nejbližšího pronásledovatele vedoucího Realu, zaskočila právě Mallorca, jež doma zvítězila po gólu Josého Copeteho. Rumělky tak zužitkovaly sebevědomí nabyté postupem do finále Copa del Rey.

Duel odstartoval výraznou územní převahou domácích hráčů, na první vážnější situaci si ale diváci museli počkat více než 20 minut. Raphinhův průnik po pravé straně zastavil soupeř až faulem za hranicemi pokutového území a hlavní rozhodčí po přezkumu u videa ukázal na bílý bod. Míč si při absenci Roberta Lewandovského vzal Gündogan, jeho nepříliš povedený pokus však zvládl zneškodnit Predrag Rajkovič. Zhruba po půlhodině hry poprvé zahrozila také Mallorca. Křižnou střelu unikajícího Cylea Larina ale stačil zblokovat bránící mladík Pau Cubarsi. Ve 35. minutě si za vápnem srovnal balon ke střele Joao Félix, přízemní ránu ovšem nasměroval jen mimo.

Po změně stran začala na olympijském stadionu v Barceloně zvonkohra. Nejprve si v 54. minutě na povedený centr naskočil Vedat Muriqi a hlavou rozezvučel břevno. V době přihrávky stál ovšem v ofsajdu, a gól by tak neplatil. O chvíli později se v rohu vápna dostal k míči domácí Yamal a tvrdou ranou trefil stejnou část branky jako soupeř. V 73. minutě to španělský mladík zkusil z takřka totožné pozice znovu a tentokrát svým milimetrovým pokusem k zadní tyči vstřelil rozhodující gól.

Mallorca tak na stadionu Barcelony padla pošesté v řadě a nic na tom nezměnil ani fakt, že tentokrát se nehrálo na Camp Nou. V příštím kole přivítá 16. března Granadu, Katalánci se představí o den později na půdě Atlétika Madrid.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Real Madrid
28
21
6
1
60 : 18
69
2
Girona FC
28
19
5
4
59 : 33
62
3
FC Barcelona
28
18
7
3
57 : 34
61
4
Atlético Madrid
28
17
4
7
54 : 31
55
5
Athletic Bilbao
28
15
8
5
48 : 26
53
6
Real Sociedad
28
11
10
7
40 : 31
43
7
Real Betis
28
10
12
6
34 : 31
42
8
Valencia CF
27
11
7
9
32 : 31
40
9
UD Las Palmas
28
10
7
11
29 : 31
37
10
CA Osasuna
28
10
6
12
31 : 39
36
11
Villarreal CF
28
9
8
11
46 : 51
35
12
Getafe CF
28
8
11
9
36 : 42
35
13
Deportivo Alavés
28
8
8
12
26 : 33
32
14
Sevilla FC
28
6
10
12
35 : 42
28
15
RCD Mallorca
28
5
12
11
24 : 35
27
16
Rayo Vallecano
28
5
11
12
23 : 38
26
17
Celta Vigo
28
5
9
14
30 : 43
24
18
Cádiz CF
28
3
13
12
20 : 38
22
19
Granada CF
27
2
8
17
30 : 57
14
20
UD Almería
28
0
10
18
27 : 57
10

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
Elliasson

Zápas jsem neviděl, ale toto je špatný vtip.

Reagovat
Raul=Real

*špatný tréner

Reagovat
Phillipinho

Cadiz nevyhral v lize pul roku. Dokud nenarazil na Atletico a jeho umeni na venkovnich hristich

Jako pulkuu tymu by to chtelo po sezone vyhazet. Ale moc to nevypada, kdyz prodlouzili smlouvu Azpilicuetovi a Savicovi

Reagovat
Pharrell

Reagovat
misinho7

Pohodova vysoka vyhra aj ked tempo mi prislo obcas ze hrajeme nejaky priatela.

Cama a Luka super vykon.

A fajn ze sa prvykrat trafil aj Guler.

Reagovat
Pharrell

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele