Logo regionálního portálu regiontrebicsko.cz

Regionální zpravodajství

Vysočina bude investovat 140 milionů korun do rozšíření optické sítě vysokorychlostního internetu

Kraj Vysočina
sobota 9.3.2024

Ilustrační foto
Autor: Pexels.com

Po připojení Polné a plánovaném rozšíření na Jemnicku a v okolí Kamenice nad Lipou se bude vysokorychlostní optická síť Kraje Vysočina ROWANet dále rozrůstat. Sdílené připojení k internetu tak budou moci využívat nejen další veřejné instituce ze všech koutů Vysočiny. Kromě rozšíření dojde také k posílení sítě a tedy zrychlení služeb včetně zvýšení bezpečnosti přenosu dat. „Kraj poskytuje svým, městským a státním organizacím nebo složkám integrovaného záchranného systému tuto síť zdarma. Mohou tak využívat nejen internetové připojení, ale například i archivační službu nebo připojení městského monitorovacího kamerového systému na policejní operační středisko,“ popsal radní Kraje Vysočina pro oblast školství a informatiky Jan Břížďala.

Ke krajské síti jsou připojeny všechny obce s rozšířenou působností. Na základě poptávky ze strany organizací veřejné správy připravují krajští informatici další rozvoj ROWANetu. „Kromě připojení nových lokalit a organizací veřejného sektoru je naším cílem také zajištění přístupu k vysokorychlostnímu internetu v místech s nedostatečným připojením, případně stavba záložních tras,“ doplnil radní Jan Břížďala. Síť ROWAnet bude rozšiřována prostřednictvím výstavby sítě kabelovodů neboli chrániček, typicky pokládaných do krajnic ve spolupráci s Krajskou správou a údržbou silnic Vysočiny.

V plánech na další rozvoj krajské optické sítě v letech 2025 až 2027 je právě výstavba nových tras v silničních pozemcích nebo nákup optických vláken od soukromých vlastníků do majetku kraje. V příštím roce by se ROWANet mohl rozšířit na trase z Jihlavy do Velkého Meziříčí v okolí silnice 602, na jih od Telče směrem na Černíč a do Mikulovic na Třebíčsku. Dlouhodobý plán dále počítá například s trasou do Jaderné elektrárny Dukovany přes Jaroměřice nad Rokytnou a Hrotovice nebo s připojením Brtnice, Okříšek a dalších sídel.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama