Netanjahu nesouhlasí s Bidenem. Americký prezident se podle něj mýlí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nesouhlasí s kritikou ze strany amerického prezidenta Joea Bidena. Netanjahu se stále domnívá, že ve válce s teroristickým hnutím Hamás prosazuje přání valné většiny izraelských občanů. 

"Pokud tím myslel, že prosazuji soukromou politiku proti většině, proti přání většiny Izraelců, a že to poškozuje zájmy Izraele, potom se v obou bodech mýlí," reagoval Netanjahu na Bidena v rozhovoru pro magazín Politico

Izraelský premiér tvrdí, že drtivá většina občanů podporuje kroky jeho vlády na zničení teroristů z Hamásu. Lidé prý odmítají, aby v Pásmu Gazy po konci války vládla palestinská samospráva, která podle jeho slov vychovává děti k terorismu a platí za to. 

Biden v rozhovoru pro MSNBC zopakoval, že Izrael má právo jít teroristům z Hamásu po krku v odvetě za říjnový útok na izraelské území. Netanjahu by však podle něj měl věnovat více pozornosti nevinným životům. 

Americký prezident už delší čas varuje Izrael před možnou ztrátou mezinárodní podpory kvůli rostoucímu počtu civilních obětí v Pásmu Gazy. Podle místních úřadů ovládaných Hamásem je jich už přes 30 tisíc. "Myslím si, že je to velká chyba," konstatoval americký prezident, který bude v listopadových volbách obhajovat mandát.

Prezident také okomentoval chystanou izraelskou ofenzivu v Rafahu na jihu palestinské enklávy u pobřeží Středozemního moře. Ve městě se nachází více než milion lidí, mnozí z nich jsou uprchlíci ze severu. Washington by útok považoval za pomyslné překročení červené linie. 

Související

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

Více souvisejících

Benjamin Netanjahu Joe Biden Válka v Izraeli s Hamásem 2023 (Gaza)

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 57 minutami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy