Rádi byste si domů pořídili kousek přírody, ale klasické pokojovky vám nestačí, nebo u vás dlouho nepřežijí? Chápeme. Naštěstí trendem posledních let jsou mechové dekorace a ty vám vytrhnou trn z paty :)! Přirozená textura mechu a jeho uklidňující zelená barva vnesou do každého prostoru klid a energii lesa, přitom ale nevyžadují téměř žádnou péči.

Na Fleru najdete originální mechové obrazy, hodiny i další dekorace od českých tvůrců. Mimochodem, v těch správných podmínkách vám vydrží svěží až 10 let.

Jak se (ne)starat o dekorace z mechu

Většina přírodních dekorací vyžaduje pravidelnou péči, což může být problém, pokud se rozhodnete na delší dobu odjet nebo zapomínáte na pravidelnou zálivku. S mechovými dekoracemi tyto starosti odpadají.

Na jejich výrobu se používá tzv. stabilizovaný mech, který ke svému životu nepotřebuje vodu ani dostatek světla. Díky svým antistatickým vlastnostem navíc odpuzuje prach a nečistoty, v případě potřeby se ale nemusíte bát oprášit ho fénem s nízko nastavenou teplotou.

Mechové dekorace stačí udržovat v místnosti s vlhkostí vzduchu 40-60 % a teplotou do 28 °C mimo přímé sluneční záření, topení či klimatizaci.

Potřebujete pro vaši firmu originální logo do vstupní haly?

Nebo hledáte nevšední dekoraci na svatbu? Z mechových písmen vytvoříte stylový nápis, který oživí každý prostor i událost.

Mechová písmena, zn.: 3Dware, 66 Kč.

Proč vydrží mech tak dlouho pěkný?

Tajemstvím dlouhotrvajícího přírodního vzhledu mechu je proces stabilizace, který zajišťuje, že mech nadále neroste a není tedy živý, stále si však udržuje strukturu živé rostlinky a i tak vypadá.

Bezprostředně po sběru se mech na několik týdnů naloží do přírodního konzervantu a následně se suší v sušárně. Po stabilizaci je mech potřeba ještě dobarvit přírodním barvivem. 

A jak dlouho taková mechová dekorace vydrží? Ve správných podmínkách si stabilizovaný mech udrží svěží a přirozený vzhled až 10 let. Po této době může začít mírně blednout, lehce se drolit a ztrácet svou pružnost.

Mechová dekorace v míse z mangového dřeva je vytvořena ze stabilizovaných mechů a lišejníků a kamkoliv ji postavíte, tam zazáří

Mechová dekorace v mangové míse, zn.: MechMondial, 1 129 Kč.

Vytvořte prostor, kde se čas prolíná s přírodou. Stylová dekorace v podobě mechových hodin je originálním doplňkem do bytu i kanceláře. Kombinace svěží zelené barvy mechu a dekorativního olivového dřeva přináší do prostoru klid a pozitivní energii.

MECHOVÉ HODINY pr. 40 cm OLIVA, zn.: Aninka772, 4 785 Kč.

Ručně vyřezávaný minikvětináček z mahagonového dřeva se zapuštěným sobím mechem se hodí nejen jako originální ozdoba, ale také jako milý dárek pro vaše blízké.

Mahagonový minikvětináček, zn.: Gregiho dílna, 499 Kč.

Mechové obrazy jsou skutečnou pastvou pro oči a svým autorům umožňují rozprostřít svou představivost do neobvyklých kombinací. Tento v sobě nese kousek přírody, šepot lesa a dotek zeleného království. Kombinace hned několika druhů mechu vytváří v obraze krajinu, která je bohatá a plná života.

HOUBOVÁ KRAJINA, zn. Merssiofficial, 8 211 Kč.

Chcete svůj kousek mechu v květináči v minimalistickém stylu? Spojení betonu a mechu tvoří dokonalý balanc mezi moderní a tradiční dekorací.

Betonový květináč se sobím mechem, zn.: Kalatea-official, 972 Kč.

Dokonalé spojení designu a přírody pro váš interiér. Dřevěný obraz hrdličky ze stabilizovaného světle zeleného sobího mechu a dřevěné překližky navíc nemusí zdobit pouze vaši stěnu. Je vhodný i jako svatební dar nebo jako dárek zamilovaným. 

Dřevěný obraz Hrdličky, zn.: MechShop, 1 199 Kč.

Pokud chcete svůj interiér oživit něčím netradičním, mechové dekorace jsou ideálním řešením. Vyberte si z nabídky Fler tvůrců mechový obraz, ručně vyřezávaný minikvětináček, mechové hodiny či jiný ozdobný prvek s podílem stabilizovaného mechu

 

Připínáček O mechu jsme také psali v článku Mech ozdobí stěnu i váš prsteníček a máme pro vás i prima tip na tvoření s mechem, který možná využijete právě teď o jarních prázdninách: Zahrádka: hrátky s hlínou na volné dny.

 

 

Úvodní foto: Vneste do svého bytu kousek lesa s živým obrazem v podobě stromu ze sobího mechu, jutového lana a plátna. Živý mechový obraz, strom 60 x 120 cm od MechShop, Fler.cz