Logo regionálního portálu rosicko.cz

Regionální zpravodajství

Na zámku v Rosicích se připravuje expozice manželů Jana a Medy Mládkových

Andrea Trojanová, starostka města Rosice
pondělí 11.3.2024

Ilustrační foto
Autor: RegionálníPortály.cz

Poslední místo odpočinku známé české mecenášky umění Medy Mládkové a jejího manžela Jana Viktora je od května roku 2022 na rosickém hřbitově. Ačkoliv vazby rodiny Mládkovy na Rosice zůstávají i nadále obestřeny tajemstvím, je to pro naše město velká pocta a také závazek.

Ve spolupráci s Museem Kampa a Správou zámku Rosice proto bezmála dva roky připravujeme společný projekt, kterým bychom manželům Mládkovým vzdali poctu a trvale připomněli jejich odkaz. Na zámku v Rosicích vzniká dlouhodobá expozice věnovaná význačným momentům ze života a sbírky Jana a Medy Mládkových, jejíž slavnostní otevření připravujeme na květen letošního roku.

V uplynulých měsících se podařilo pro expozici zrekonstruovat nádherné prostory ve druhém patře severozápadního křídla zámku a vytvořit celkový koncept vznikající výstavy.

Nyní projekt dospěl do fáze přípravy samotné expozice. Na ni se městu podařilo získat dotaci od Jihomoravského kraje ve výši 500 000 Kč a významnou měrou se na jejím zřízení podílí Museum Kampa. Do projektu se zapojují i další partneři, mezi prvními například místní firma PANEP s.r.o. Pokud byste se chtěli přidat také, určitě nám dejte vědět, budeme moc rádi.

Při návštěvě expozice budete moci nahlédnout do životních osudů Jana a Medy Mládkových a připomenout si jejich práci pro českou kulturu. Součástí expozice budou dobové artefakty – třeba nábytek, šaty, knížky nebo věci osobní potřeby – které jsou spojené s životem paní Medy a jejího manžela. Jsem přesvědčena, že vás upoutá netradiční a moderní způsob prezentace. Opravdu je na co se těšit.

Za spolupráci na projektu děkuji Museu Kampa a kolegům ze Správy zámku a za finanční podporu Jihomoravskému kraji a firmě PANEP s.r.o.

TOP
MIKO Neslovice s.r.o. nabízí práci na pozici Strojník UNC, stavební dělník v obci Neslovice

Strojník UNC, stavební dělník

MIKO Neslovice s.r.o. Neslovice nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP, DPP, práce na IČO). ➤ Přijmeme:  strojníka UNC, ( popř. JCB 3CX) stavebního dělníka.Tel:602 772026,606 421419 dobrá platové podmínky, víkendy…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama