Logo regionálního portálu regiontrebicsko.cz

Regionální zpravodajství

Na střední školy v kraji se přihlásilo 6 669 uchazečů. Potvrdil se zájem o nové obory

Kraj Vysočina
pondělí 11.3.2024

Ilustrační foto
Autor: ccarlstead - flickr

Téměř devět stovek žáků devátých ročníků z Vysočiny by chtělo ve studiu pokračovat na gymnáziích, další téměř čtyři tisíce volily maturitní obory a bezmála tři stovky v přihlášce jako prioritu číslo jedna označily lycea. Dnes zveřejněné statistiky ze zpracovaných přihlášek napovídají, o jaké školy mají žáci v kraji největší zájem. Podle informací radního Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Břížďaly celkem podalo přihlášku 6669 žáků. Střední školy na Vysočině nabízejí až 8134 míst.

Největší zájem je jednoznačně o maturitní obory, jejichž studium preferuje 4219 uchazečů, z nich 260 má jako prioritu zvoleno některé lyceum. Zájem je také o gymnázia, kde by se chtělo prioritně vzdělávat celkem 896 žáků. Na nematuritní obory pak chce přednostně 1557 uchazečů. „Velký zájem o studium registrujeme u škol, u kterých jsme přistoupili k navýšení kapacit. Zmínit lze třeba čtyřleté gymnaziální studium u Gymnázia Jihlava či obor Energetik u Střední průmyslové školy Třebíč. Z nově otevíraných oborů se přízni uchazečů o studium těší například obor Informační technologie na Střední průmyslové škole stavební v Havlíčkově Brodě či Ekonomické lyceum při třebíčské Obchodní akademii a hotelové škole,“ uvedl krajský radní Jan Břížďala. Statistiky podaných přihlášek mimo jiné ukazují například klesající zájem o strojírenské obory a naopak zvyšující se poptávku po informačních technologiích a elektrotechnice. Zajímavý je zvýšený zájem uchazečů také o vzdělávání v Gymnáziu Žďár nad Sázavou.

V letošním roce měli žáci nově možnost podat přihlášku elektronicky prostřednictvím nového systému Dipsy – Digitální přihlašovací systém. Novinkou byl také počet přihlášek, které mohly být až tři s tím, že žákem uvedené pořadí priorit bylo závazné. Termín pro podání končil 21. února 2024, ředitelé škol poté přihlášky zpracovali a odstranili případné duplicity vzniklé například zkušebními pokusy.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama