E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Nečekejte, až všechno bude bezva, v životě hledejte naději, říká odbornice na pozitivní psychologii

Život je boj. Když si tohle přečtete, vsadím se, že každý z vás si vybaví něco, s čím teď aktuálně bojuje. To, jak to zvládnete (bez ohledu na to, jak to dopadne), nejvíc ovlivňuje naděje, kterou v sobě nosíte. Právě na ni se ve svém výzkumu specializuje psycholožka Alena Slezáčková. Jestli teď potřebujete vlastní víru v sebe a svět trochu přifouknout, následující řádky jsou právě pro vás.

Foto: Louise Knight-Gibson on Unsplash

Jakmile padne slovo naděje, kdekomu v hlavě zazní Havlův citát o tom, že naděje není přesvědčení, že věci dobře dopadnou, ale že mají smysl bez ohledu na to, jak dopadnou. A Alena Slezáčková s tím vřele souhlasí. „Ten výrok přesně zachycuje podstatu, totiž něco, co nám naději pomáhá odlišit od falešného očekávání, iluzorních představ, že všechno bude bezva. Nebude. Ta slova ale krásně zachycují velmi silnou souvislost naděje a prožívané smysluplnosti,“ říká pedagožka a výzkumnice Masarykovy univerzity, jež v Česku prosazuje pozitivní psychologii.

Vy máte pro naději několik akademických definic. Jaké to jsou?

Ano, ona totiž nepanuje obecná shoda na jedné. První vnímá naději jako pozitivní emoci podobně jako štěstí nebo radost, primárně ji ale prožíváme v situacích, které nejsou pozitivní, a my ji potřebujeme, aby nám pomohla věci zvládat. V tzv. kognitivní teorii naděje se její autor Rick Snyder zaměřuje spíše na to, jak přemýšlíme, oč nám jde, co si přejeme a jak se k tomu dostaneme. Zjistil, že lidé, kteří jsou úspěšnější a spokojenější, jsou proti těm méně šťastným a úspěšným jiní v tom, že si dokážou klást konkrétní cíle, úkoly si rozdělit na dílčí kroky, a když se něco zkomplikuje, jsou flexibilní v hledání jiné cesty k cíli. Neupadají do deprese a bezmoci, udržují si energii a motivaci a připomínají si, proč je to důležité.

Co se v textu ještě dočtete:

  • Co si nejčastěji do nového roku přejí Češi a co například Indové?
  • Co je pro lidi zdrojem naděje a co ještě zvyšuje naši kvalitu života?
  • Který národ v Evropě prožívá méně naděje?

Co další pohledy?

Třetí je koncept takzvané prožívané naděje od Andrese Kraffta, který chápe naději v hlubším slova smyslu jako základní důvěru v pozitivní výsledek, která se objevuje i v náročných životních situacích, které sami nemáme plně pod kontrolou. A čtvrtý pohled je Seligmanův a Petersonův, ti vytvořili klasifikaci silných stránek charakteru, kam řadí i naději a optimismus. Ukazuje se, že naděje je jedním z důležitých zdrojů duševní pohody a životní spokojenosti a úspěšnosti.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!