Hokejisté Liberce zdolali doma Olomouc 4:1 a ve čtvrtfinále je čeká Sparta

foto Ilustrační foto - Utkání předkola play off hokejové extraligy - 5. zápas: Bílí Tygři Liberec - HC Olomouc, 12. března 2024, Liberec. Zlevs Silvester Kusko z Olomouce, Michal Birner z Liberce v šarvátce před libereckým brankářem Dávidem Hrenákem.

Liberec - Hokejisté Liberce vyhráli rozhodující páté utkání předkola play off extraligy doma nad Olomoucí 4:1 a dovršili obrat v sérii z 0:2 na 3:2 na zápasy. V pátek začnou v Praze čtvrtfinálový souboj s druhým týmem základní části Spartou. Postup Bílých Tygrů rozhodl také o tom, že se vítěz dlouhodobé části Pardubice utkají ve východočeském derby s Hradcem Králové. Pod osmý postup Liberce minimálně do čtvrtfinále se podepsal vítězným gólem a asistencí Tomáš Filippi.

Sérii po úvodních dvou domácích porážkách se podařilo v historii samostatné české extraligy dosud otočit jen Chomutovu v roce 2017 v sérii předkola proti Mladé Boleslavi. Ještě ve federální lize to dokázaly také Košice v souboji o 3. místo se Spartou v roce 1989. Celkově se povedlo z 0:2 na 3:2 zvrátit sérii už jen Olomouci v semifinále v roce 1994 proti Kladnu, Plzni v předkole proti Vítkovicím v roce 2017 a ve stejné fázi v roce 2021 Kometě Brno proti Vítkovicím.

Liberec se radoval z vedení v čase 2:48, kdy Rychlovský sebral puk kapitánovi Ondruškovi a překonal Sedláčka bekhendovým blafákem. V dalším střídání opět zahrozil Rychlovský, ale přestřelil. V 5. minutě autora první branky fauloval u mantinelu Švrček, jehož sudí Hribik s Jeřábkem po zhlédnutí zákroku na videu vyloučil za zásah do oblasti hlavy a krku na pět minut a do konce utkání.

Po 34 sekundách dlouhé přesilovky zvýšil Filippi, který postřelil Sedláčka od modré čáry přes stínícího Vlacha mezi betony. Při dalším tlaku Hanáci odolali, Sedláček si vedle několika nebezpečných střel poradil i s Bulířovým únikem. Olomouc se potom ubránila při Kuskově trestu. Hosté se dočkali snížení osm sekund před koncem úvodní části díky Řezníčkově trefě od modré čáry.

Od druhé třetiny se poprvé od Švrčkova ataku vrátil do hry Rychlovský, ale po dvou střídáních nakonec definitivně odstoupil do hry. Olomouc byla aktivnější než v úvodní části. Přesto se do nebezpečnější situace dostal ve 24. minutě domácí Kelly Klíma, na druhé straně kryl Hrenák Orsavův pokus. V polovině utkání kryl liberecký gólman lapačkou Káňův pokus po přečíslení.

Olomouc odolala při vyloučení za příliš mnoho hráčů na ledě a ještě při něm zahrozila v přečíslení, kterou zakončil Kusko nepřesným pokusem z levého kruhu. V 36. minutě Bílí Tygři vedli opět o dva góly. Zachar usměrnil z prostoru před brankovištěm za Sedláčka Najmanovu přihrávku. Ve 43. minutě sice dostal za Sedláčka puk Faško-Rudáš, ale náskok nepojistil, protože puk kopnul bruslí. Olomouc se neprosadila při přesilovce při Bulířově trestu. Hosté se sice tlačili do snížení, ale Bílí Tygři je do šancí nepouštěli. V 55. minutě po vyhraném vhazování Filippiho v levém kruhu naopak pečetil výsledek Vlach.

Hlasy trenérů po utkání:

Filip Pešán (Liberec): "Dnes to byl od začátku těžký zápas. My jsme si pomohli v přesilovce, která byla po šíleném zákroku ze strany Olomouce. My jsme si v ní pomohli jedním gólem, kdyby to bylo dvěma, tak by to možná bylo jednodušší. Udělali jsme v prvních dvou zápasech spoustu chyb. Možná taková trošku bohorovnost, možná jsme chtěli být ofenzivní a tak dále. Trošku jsme si narovnali věci v Olomouci po příjezdu a řekli jsme si k tomu pár věcí. Myslím, že to lídři vzali za správný konec a otočili sérii. Ukázali jsme si, že když říkali správné věci a hlavně je dělají na ledě, tak ten tým může být hodně silný. Upozadili jsme nějaké ofenzivní zbraně a všichni se obětovali pro to, abychom sérii i za takto nepříznivého stavu otočili. Já si myslím, že se Spartě úplně dobře nespí. Na druhou stranu my jsme před chvilkou dohráli strašně těžkou bitvu. Na Spartu začínám už pomalinku myslet."

Jan Tomajko (Olomouc): "Určitě jsme zklamaní, to je jasná věc. Měli jsme na to tři možnosti, bohužel jsme je nevyužili. Samozřejmě je to dobrá zkušenost pro hráče do budoucna. Nemyslím si, že bychom to odevzdali, to určitě ne, ale kousíček nám k tomu chyběl. Dostali jsme strašně brzy gól a potom jsme v pětiminutovém vyloučení inkasovali druhý. To rozhodlo zápas. Měli jsme pak další oslabení v první třetině a nemohli jsme se dostat do hry. Naštěstí jsme ještě na konci první třetiny zkorigovali. Ve druhé třetině jsme se nadechovali, měli jsme náznaky i šance, ale bohužel jsme dostali gól na 1:3. Pak to bylo hodně těžké, Liberec byl v takové poloeuforii. Už to tak vypadá, že oni mají síly a my ne, ale je to hodně o hlavách. Měli jsme problémy, protože Kuba Sedláček měl včera večer horečku, ráno už úplně ne, ale nebyl v pohodě. Braňo (Konrád) také není. Bylo takové, že jsme nevěděli, kdo bude chytat. Ale nemyslím si, že to na dnešní výsledek mělo vliv."

Bílí Tygři Liberec - HC Olomouc 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Rychlovský, 5. Filippi (Melancon), 36. Zachar (A. Najman, Melancon), 55. J. Vlach (Filippi) - 20. Řezníček. Rozhodčí: Hribik, Jeřábek - Ondráček, Thuma. Vyloučení: 1:2, navíc Švrček (Olomouc) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 7286. Konečný stav série: 3:2.

Sestava:

Liberec: Hrenák - Knot, McCoshen, Melancon, M. Ivan, Budík, Derner, Aubrecht - Faško-Rudáš, Filippi, J. Vlach - Flynn, A. Najman, Rychlovský - Hawryluk, Bulíř, Birner - Kelly Klíma, J. Šír, Zachar. Trenér: Pešán.

Olomouc: J. Sedláček - A. Rutar, Sirota, Řezníček, Ondrušek, Rašner, Škůrek, Švrček - Orsava, P. Musil, J. Káňa - Navrátil, Macuh, Kunc - Bambula, Nahodil, Plášek, Kusko - Chmielewski, J. Knotek, Anděl. Trenér: J. Tomajko.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 10.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pátek 10. května 2024

Očekáváme v 09:00 16°C

Celá předpověď