E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

„Kratom mi nic nedává, spíš hodně bere.“ Není to „silnější káva“, rizika drogy se stále zlehčují

12. březen 2024
15 375

„Beru jeden a půl gramu každé tři hodiny. Takže tak k patnácti denně. Je mi z toho kolikrát na zvracení.“ Minulý týden jsme vydali rozhovor s Magdalenou, která se potýká se závislostí na kratomu. Data o tom, kolik lidí v Česku je na tom s neregulovanou látkou podobně jako Magdalena, zatím chybějí. Podle adiktoložky Petry Havlíkové se přitom jeho odvykání nápadně podobá tomu, co zažívají uživatelé opiátů.

Magdalena potřebuje kratom každé tři hodinyFoto: Lukáš Houdek

Magdalena se odmalička potýká s depresemi. Předepsané léky ji drží v rovnováze: šťastně se ale necítí. „Zjistila jsem, že lidi s podobnými problémy berou kratom, tak jsem si to objednala,“ vzpomíná. Celý rozhovor o tom, jaké pocity měla Magdalena na začátku užívání, kdy si uvědomila, že přicházejí abstinenční příznaky, a jak aktuálně bojuje se svou závislostí, najdete zde.

Článek vyvolal bouřlivé diskuse, někteří v komentářích rizika kratomu zlehčovali a závislost na něm považovali spíše za ojedinělou. Když však nahlédneme do některých uzavřených kratomových skupin na Facebooku, uvidíme armádu lidí, kteří se zoufale ptají, jak dál. Jaké jsou jejich zkušenosti?

Dat o užívání kratomu je v České republice k dispozici jen málo a informace o závislých chybějí. „V podstatě se o návykovou látku jedná. Do jaké míry vzniká závislost, závisí na konkrétním stavu jedince a na okolnostech, ve kterých člověk žije,“ odhaluje v dalším článku o kratomu adiktoložka Petra Havlíková. Vnímá proto jako důležité, aby lékaři mezi sebou informace a zkušenosti sdíleli. Jak vypadá odvykací stav a abstinenční příznaky a jaká jsou další z rizik užívání kratomu?

Kratom není v současné době nijak regulovaný. O jeho regulaci například usiluje i Lukáš Pfeffer, který kratom už několik let v Česku prodává. Jaká pozitiva by podle něj regulace prodejcům přinesla? A co by mohla změnit nová úprava zákona o návykových látkách, která by kratom zařadila na seznam tzv. psychomodulačních látek? Přečtěte si celý text:

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s