‚Překročili jsme Rubikon.‘ Rusové bojující na straně Ukrajiny zaútočili na vesnici v Kurské oblasti

Ruští dobrovolníci bojující na straně Ukrajiny v úterý prohlásili, že podnikli útok na ruskou vesnici poblíž ukrajinských hranic. Pokus o proniknutí přes hranici následně potvrdil gubernátor Kurské oblasti Roman Starovojt a ruské ministerstvo obrany, podle kterých se ale vpádu cizích jednotek na ruské území podařilo zabránit, píše ruskojazyčný server BBC.

Kyjev/Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci Legie Svoboda Rusku (fotografie z 21. března 2023)

Bojovníci Legie Svoboda Rusku (fotografie z 21. března 2023) | Foto: Alex Babenko | Zdroj: Reuters

Rusové z oddílů Legie Svoboda Rusku na telegramu uvedli, že pronikli na území Ruské federace a zničili obrněné vozidlo ve vesnici Tětkino v Kurské oblasti. „Překročili jsme Rubikon,“ napsali na sociální síti.

Česko má přislíbeno dalších 200 tisíc kusů munice pro Ukrajinu. ‚Děláme to i pro sebe,‘ řekl k podpoře Fiala

Číst článek

Ruské ministerstvo obrany ale tento sled událostí popírá. „Dnes ráno jednotky ruských ozbrojených sil a pohraniční stráže (tajné služby) FSB zmařily pokus kyjevského režimu o průnik na území Ruska v Kurské a Bělgorodské oblasti,“ uvedl úřad, podle kterého útočníci museli pod náporem ruských sil „se značnými ztrátami“ ustoupit. O vlastních ztrátách se ruská strana nezmínila.

Moskva dále uvedla, že útoky z Ukrajiny začaly okolo 3.00 moskevského času (1.00 SEČ) v okolí vesnic Odnorobovka, Něchotějevka a Spodarjušino v Bělgorodské oblasti, další čtyři skupiny byly podle ní „odraženy“ na okraji Tětkina.

Útočníci se s využitím tanků a obrněných transportérů zaměřili na několik míst na ruské straně hranice, odrazilo je tamní dělostřelectvo a letectvo, uvedla s odkazem na prohlášení ruského ministerstva agentura Reuters a poznamenala, že verzi událostí ani jedné ze stran nelze nezávisle ověřit.

Ruské regiony pod palbou

Ruské regiony sousedící s Ukrajinou, která se od února 2022 brání ruské vojenské agresi, hlásí poměrně často výbuchy nebo dělostřelecké a raketové přepady, které ruské úřady přičítají ukrajinské armádě nebo proukrajinským sabotérům.

Černomořská flotila bojuje s ukrajinskými drony. S obranou lodí by Rusku pomohly vzdušné radary

Číst článek

Loni v květnu do příhraniční Bělgorodské oblasti pronikly z Ukrajiny ozbrojené skupiny a oblast se stala dějištěm střetů. Ruské úřady z vpádu obvinily ukrajinské „sabotážní skupiny“, podle Kyjeva i médií do regionu pronikli Rusové z oddílů Legie Svoboda Rusku a Ruského dobrovolnického sboru bojujících na straně Ukrajiny. O podobných výpadech od té doby ruské úřady informovaly opakovaně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme