Nejkrásnější keř do živého plotu: hlohyně bohatě kvete a zbaví vás i nepříjemných sousedů

Jak vypadá hlohyně: rozsvítí každou zahradu

Hlohyně šarlatová (Pyracantha coccinea) je asi ten nejčastější druh, který se využívá nejen pro výsadby do živých plotů, ale i jako krásná solitéra či jako keř do keřového patra. Hlohyně šarlatová má mnoho kultivarů, které se od sebe odlišují především barvou plodů a vysadíme-li více různých kultivarů k sobě, především na podzim i v zimě tak získáme dokonalou barevnou kulisu. Listy jsou lesklé, tmavě zelené a kožovité. Hlohyně patří do stejné čeledi jako například jabloně či hrušně – růžovité. Květy jsou drobné, bílé a keř je jimi doslova obsypán. Hlohyně kvete v květnu až červnu a dorůstá do výšky až 3,5 metru. Po odkvětu se keř obsype kulatými plody, nejčastěji svítivě oranžové či červené barvy, jejichž barvu oceníme hlavně na podzim a v zimě, kdy oživí každou zahradu. Jsou sice pouze o velikosti hrachu, ale jej jich mnoho a díky tomu je hlohyně velmi dekorativní. Plody na keři vydrží dlouho do zimy, často je sezobou ptáci.

Jaké má hlohyně nároky: je to taková popelka

Hlohyně nám poskytuje mnoho, ale zároveň nic od nás nečeká. Je to velmi nenáročný keř, který sice preferuje slunce či polostín, ale často roste i ve stínu. Poroste v každé zahradní půdě, jediné, co hlohyně vyžaduje, aby půda byla propustná. Po výsadbě vyžaduje pravidelnou závlahu, jakmile ale zakoření, zvládá i občasné sucho. Velmi dobře snáší řez, dokonce i ten neodborný, zkrátka, pokud vám to s nůžkami ujede, hlohyně vám to promine a opět obroste.

Vysaďte si hlohyni a od sousedů máte pokoj

Hlohyně se velmi často používá do živých plotů, její velkou výhodou je, že je stálezelená, krásně kvete, má dekorativní plody a je naprosto nenáročná. Asi tím největším nedostatkem je, že je trnitá, takže jako clona od nepříjemných sousedů je naprosto dokonalá, nicméně pokud ji budete potřebovat zakrátit řezem, bez rukavic a pár škrábanců to nepůjde. Naštěstí se ale hlohyně řeže až ve chvíli, kdy už třeba přeroste požadovanou výšku, takže to není nutné podstupovat každým rokem. Hlohyně ale bývá, díky trnům, útočištěm pro drobné ptactvo, které se v jejích spletitých větvích ukrývá před dravci. V hlohyni to tedy neustále štěbetá a bzučí, protože její bohaté květenství je zase lákadlem pro včely. Nenecháte-li se odradit jejími trny, je to dokonalý a velmi krásný keř vhodný do každé zahrady.

 

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada